Кога и как да почистваме малките електроуреди?

3427
Кога и как да почистваме малките електроуреди?
Снимка: iStock

Малките електроуреди в кухнята са много добри помощници, но трябва редовно да ги почиствате.

Почистване на кафемашината

Разглобете частите на кафемашината и ги измийте под течаща вода с домакински препарат. Подсушете ги добре. Резервоарът за вода допълнете с дестилирана вода и прибавете няколко капки бял оцет. Пуснете няколко пъти кафемашината, за да се почисти добре резервоара.

Грижата за този електроуред е много по-малко приятна от пиенето на вкусно кафе. Но редовното почистване на кафемашината е абсолютно необходимо за нейната безпроблемна работа.

Лесни трикове за почистване на микровълнова фурна

Почистване на микровълновата

Използвайте смес от 1,5-2 чаши вода и 2 супени лъжици оцет. Разбъркайте в купа и сложете в микровълновата. Пуснете уреда на максимална мощност за 10 минути, след което изчакайте още 5-10 минути. Почистете фурната с влажна кърпа, така ще премахнете мръсотията и миризмата на оцет.

Почистване на блендер

Приготвянето на много вкусни и здравословни ястия е невъзможно без блендер. С този кухненски електроуред можете да нарязвате, смесвате или миксирате съставки за зеленчукови пюрета, диетични супи, смутита и други ястия. Купата на стационарен блендер обикновено е изработена от стъкло или пластмаса. На дъното му се поставят ножове. Такава купа трябва да се измие веднага след използване на блендера, без да се чака остатъците от продуктите да изсъхнат по стените, дъното и ножовете. Изсипете топла вода в купата, добавете малко препарат за миене на съдове и включете блендера за 30 секунди на средна скорост. Трудните замърсявания, които не са изчистени от първия път, могат да се накиснат за 20-30 минути в същия разтвор и след това да се повтори процесът на миене. Накрая изплакнете с вода.

Как се чисти тостер

Почистване на кухненски робот

Когато използвате уреда, повечето от тези части влизат в контакт с храна. Затова е важно да ги почистите старателно. Всеки компонент на робота изисква специално почистване. Продуктите, които ще се използват, както и условията за почистване, се различават от един аксесоар до друг. Купата, капакът и аксесоарите могат да се мият в съдомиялна машина. Почистете моторния блок с влажна кърпа и малко почистващ препарат. След измиване подсушете добре уреда, особено металните части. Всъщност този материал е чувствителен към влага. Изисква се пълно изсушаване, за да се гарантира дълготрайността на плочата на робота.

Почистване на гофретник и тостер

Тези уреди се почистват лесно. Достатъчно е да се избършат с кухненска хартия. Почиствайте докато плочите са все още топли, така ще премахнете дори загорелите остатъци от храна.

Най-важното е да запомните, че не трябва да отлагате почистването на електроуредите, защото остатъците от храна ще се превърнат в загорели и упорити петна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com