Лесни трикове за почистване на микровълнова фурна

31262
Лесни трикове за почистване на микровълнова фурна
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновата фурна е ценен помощник в кухнята, но се цапа изключително бързо. Топленето на различни храни води до мазни пръски и петна, които трябва да се почистват, имайки предвид, че слагате храна в нея. За да не се развият бактерии в уреда, трябва редовно да го почиствате по правилния начин. В противен случай чистенето ѝ би било досадно, но след като знаете как, това няма да бъде проблем.

Няма нужда да търкате като обезумели упоритите замърсявания и да виждате как те едва изчезват. Нужни са ви няколко съставки, с които това ще стане лесно и бързо – препарат за съдове, гъба и кухненска хартия, оцет, вода, кърпа от микрофибър, клечка за зъби, сок, есенция или резен лимон.

Никога не топлете тези храни в микровълновата

Микровълновата печка е много полезна в кухнята, особено когато вадим нещо от хладилник и искаме да го стоплим, защото не ни се хапва ст...

За да почистите микровълновата фурна до блясък отвътре, а и за да я дезинфектирате, сипете вода в стъклена голяма купа. Сипете няколко супени лъжици оцет и лимон – сок или резен. Киселините са нужни, за да разтворят замърсяванията.

Сложете вътре клечки за зъби или разбъркайте с дървена лъжица. Това се прави, за да може дърво да има досег до сместа. Така тя ще се затопли, но няма да изкипи, ще се образуват само мехури.

Тази купа сложете в микровълновата и пуснете за 2 минути – до завиране на сместа. Ако трябва, може да пуснете за повече от 2 минути. Щом заври, изключете фурната и оставете купата вътре около 15 мин. Така изпаренията ще дезинфектират и ще почистят упоритите замърсявания.

Бъдете внимателни при ваденето на купата, защото ще бъде гореща. Забършете влажните стени на микровълновата с гъбата, върху която предварително сте сложили препарат за съдове. После забършете и с кухненска хартия, която ще попие влагата и ще забърше по-едрите петна или остатъците от тях. На последно място забършете микровълновата фурна с микрофибъра, който ще премахне абсолютно всички петна и мръсни участъци, ще попие и подсуши уреда. Ще имате блестяща микровълнова, в която може да топлите спокойно храната си отново.

3 ястия за обяд, които се приготвят за 15 минути в микровълновата

Ако и вие сте от домакините, на които не им остава много време за готвене, тези рецепти със сигурност ще ви допаднат. Необходима ви е е...

Обърнете внимание и на уплътнението, върху което се поставят съдовете. То също се замърсява и има нужда от дезинфекция. Почистете го с гъба и веро. Може да го свалите и да го измиете под течаща вода или да го накиснете в по-голяма купа. После го изплакнете с чиста вода, подсушете с кърпа или оставете да изсъхне естествено. Върнете го в микровълновата.

Ето как с малко усилия и подходящите съставки ще имате чиста микровълнова само за няколко минути. Правете това почиствате няколко пъти в месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com