Кой е най-добрият метод за почистване на домашен прах?

11426
Кой е най-добрият метод за почистване на домашен прах?
Снимка: iStock

Борбата с домашния прах е важна не само за доброто поддържане на дома чист и приветлив, но е от ключово значение и за здравето на неговите обитатели. Прахът може да предизвика алергични реакции, които в някои случаи могат да бъдат тежки. Дори да сте пощадени от алергични реакции, наличието на домашен прах влошава качеството на въздуха и здравето на белите ви дробове в дългосрочен план особено когато е в значителни количества. Мухъл, бактерии и прахови акари обитават и често се размножават в праха, което също създава опасност за здравето.

Повече прах се натрупва в жилище в градски райони и в терени, които са наситени с прах по улиците, както и ако имате повече текстил в дома си – пердета, тежки килими, тапети и други, които задържат прах или ако отглеждате домашни любимци. Димът и пясъкът по улиците също са източник на прах. И тъй като няма как да живеете в стерилна среда и да се предпазите изцяло от праха, колкото и да внимавате, да уплътнявате врати и прозорци, важно е да научите методите за бързо и лесно почистване на домашен прах, за да поддържате чистота, без да отнема това времето ви за почивка, хоби или друго домакинско задължение.

Поверия: Чистенето на дома след гости носи само неприятности. Ето в кой ден какво да чистите

Най-добрият метод за почистване на домашен прах

Около 60% от праха идва отвън – през прозорците, вратите, вентилационните отвори и чрез обувките и дрехите ви. Което означава, че има смисъл да се събувате вън, както и да не проветрявате във ветровито време, когато въздухът е наситен с прахови частици. Правете го след дъжд – тогава е най-чист. 

Забравете и за отворените врати към двора, докато работите в градината или пиете кафето си. Оставете подовете без килими и черги, намалете текстила до минимум, както и книгите по рафтовете. Дръжте вещите, които натрупват прах, в затворени шкафове. Това ще намали работата ви по почистване на домашен прах и поддържане на жилището ви наполовина. Изпробвайте и този доказано ефективен и бърз метод – разделяй и владей – вашата тактика за действие по отношение на праха в дома.

Никога не правете това при чистене, може да засегне ЗДРАВЕТО ви

Разделете отделните дейности, свързани с почистването на праха, в отделни периоди – забърсването на повърхностите се извършва всяка седмица, щори и осветителни тела, както и пространствата под леглата и уреди забърсвайте всеки месец, а текстил, килими, пердета перете веднъж на 3-4 месеца, а ако не ви е възможно – поне 2 пъти в годината. Два пъти годишно трябва и да преместите мебелите и да почистите зад и под тях. Ще се изненадате неприятно колко прах и мръсотия ще откриете там. Без подобно почистване обърсването на повърхностите няма да има особено значение за здравето ви, само домът ще изглежда привидно чист.

Какво ви е нужно за почистване на повърхностите от прах?

  • Освен желание и време са ви нужни и помощници – микрофибърна кърпа, която е идеална за прах, или такава, която използва статично електричество, за да поеме повече прахови частици. Може да използвате и обикновена, но тогава следва да е овлажните с вода или подходящ препарат. Влагата може да увреди някои мебели – имайте това предвид, когато избирате кърпа за тях.  Електрониката като екранът на компютъра ви например не може да почистите с мокра кърпа. Необходима ви е микрофибърна. Не пропускайте контакти и щепсели, както и кабелите на електрониката, перките на вентилатора, вентилационните отвори, климатика – там се задържат както много прах, така и космите на домашните любимци.
  • Няма да се разминете без прахосмукачката. Тя е полезна не само за подовете, но и за дивана, щорите и дори стените. Най-добре обаче да изберете такава с със сменяем или миещ се филтър, за да се справи най-добре с праха и да не се разнася той във въздуха, докато чистите. Ако е твърде прашно, може да използвате вода в шише с пулверизатор, за да напръскате и да не вдигате особено много прах. Забравете за метлите и другите средства за почистване, ако не искате да вдигнете праха във въздуха от едно място и да се посипе из целия ви дом. Не пропускайте изтривалката, както и коридора пред входната ви врата – от там се пренасят големи количества прах. Два пъти в годината перете и килимите, както това може да стане и с уред – на место, без да ги махате.
  • Ред е на мопа. Влажен или с подходящ препарат според настилката ви. Той е последният щрих в почистването. След което може да се насладите на чист въздух и чаша кафе в дом без прах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com