Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

23090
Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?
Снимка: iStock

Пералнята и съдомиялната машина са първи помощници на домакинята, спестяващи от времето и усилията ѝ до момента, в който те самите се нуждаят от почистване, оказващо се предизвикателство – с какво да почистиш машина, която върти вода и почистващи препарати, а самата тя не се почиства по този начин? Не е възможно и пренебрегване или пропускане на почистването, защото неминуемо ще минимизирате качеството на работата на уредите и нито съдовете ви ще блестят от чистота, нито дрехите ще очароват с аромата си, ако си спестите почистването на двата най-големи помощника в домакинската работа.

Така неминуемо се заражда въпросът как да ги почистим, за да удължим живота им, запазим ефективността им и да се радваме на чисти съдове и дрехи. Домакините с опит обикновено имат в дома си препарат под формата на таблетки, специално разработен за почистване на миялната машина, който решава проблема и почиства качествено домакинския помощник, но какво да правим с другия уред, правилно и ефективно ли е да се почиства пералнята с таблетки за съдомиялна машина?

Как се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Имате предположения? Въпреки популярността на този трик, горещо препоръчван в социалните мрежи, верният отговор е „никак“. Почистването на пералня с таблетки за съдомиялна не е нито ефективно, нито препоръчително и доверяването на трикове от съмнителни източници, каквито са непознати хора онлайн, може да съсипе пералнята ви машина или най-малкото да остане мръсна, което да намали значително ефективността ѝ.

Кога трябва да правим дълбоко почистване на пералнята?

Защо не може да почистите пералня с таблетки за съдомиялна машина?

Миялната машина се нуждае от почистваща сила на таблетки, създадени да разградят наслоени мазнини и остатъци от храна, които можем да открием в съдомиялната машина, докато пералнята се нуждае от почистване от влакна, котлен камък, косми и натрупана мръсотия. Така, както не миете съдовете си с праха за пране, не се надявайте да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна и резултатът да ви радва. Други причини да не е препоръчително и ефективно да почистите пералнята машина с таблетки за съдомиялна са:

  • Таблетките за съдове са проектирани да работят при по-високи температури от тези  в пералнята машина. Ниските температури водят до натрупване на частици от таблетката в пералнята – а това е далеч от почистване, напротив – замърсявате уреда си. И замърсяването не е единствения риск, има и по-сериозен – запушване на уреда, което ще ви коства средства за ремонт, а понякога и да доведе до сериозен непредвиден разход в бюджета ви – необходимост от покупка на нова пералня.
  • Производители на перални машини предупреждават, че следването на подобни хакове, свързани с почистването на пералня машина, като употребата на таблетки за съдомиялна, може да доведе до опасни инциденти в жилището ви. Те разкриват, че освен че не почистват добре при по-ниски температури, детергентите за съдомиялна машина могат да използват химически агенти, които пералната ви да разпени до такава степен, че пяната да покрие жилището ви и да се създаде риск от сериозно наводнение. Едва ли искате да причините щети из целия апартаменти или на съседите заради употребата на една таблетка за почистване на съдомиялна машина в погрешната бяла техника.

Как тогава лесно да почистите пералнята машина, без да се налага да купувате специален препарат? Със средства кухнята ще постигнете впечатляващ резултат.

Кой е най-бързият начин за почистване на пералнята?

Ефективни средства за почистване на пералнята машина, които имате в дома си

Мит е, че е нужно да отделите време и бюджет за закупуване на скъп препарат за почистване на пералнята машина. Всъщност се нуждаете само от продукти, намиращи се във всеки кухненски шкаф като сода за хляб и оцет. Содата за хляб е чудото от кухнята ви, което идеално почиства банята, тоалетната, плочките и фугите, печката и дори пералнята ви машина.

Евтино, безопасно и ефективно. Защо да рискувате с таблетки за съдомиялна машина в пералнята, щом имате по-изгодно и по-работещо решение за почистване? Оцетът също е популярен с почистващите си свойства и висока ефективност, а комбинацията от двете средства ще ви изненада приятно. Смесете 1/4 чаша сода за хляб и 1/4 чаша вода и я добавете в контейнера за перилен препарат на пералнята. След това в барабана се изливат 2 чаени чаши бял оцет и пералнята машина се стартира празна – без дрехи – на обикновена програма – нормален цикъл на висока температура. Няма да остане и следа от петната и неприятната миризма без скъпи почистващи препарати, без таблетки за съдомиялна и без усилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com