Кой е най-бързият начин за почистване на пералнята?

43267
Кой е най-бързият начин за почистване на пералнята?
Снимка: iStock

Мръсотия, котлен камък, мухъл и неприятни миризми са истинските приятели на всяка пералня и най-страшният кошмар на нейния собственик. Но има начини лесно и бързо да се справите дори с най-дългогодишните проблеми.

Пералнята не е най-лесното нещо за почистване. Често не е достатъчно просто да избършете повърхностите с влажна кърпа. Сложните и скрити части изискват специални грижи.

Как да почистите тавата за прах?

·         Извадете конструкцията от отделението и почистете повърхностите със сапун, гореща вода и стара четка за зъби.

·         Препаратите за почистване на тоалетни чинии, съдържащи хлор, също ще ви помогнат да се справите с плаката и мухъла. Ако има силно замърсяване, просто напълнете тавата с него и го оставете за 1-2 часа, след което започнете да почиствате.

Как да почистите пералня под гумената лента?

·         Смесете белина с топла вода в съотношение 1:1, накиснете парцал в разтвора и, като издърпате гуменото уплътнение, преминете по всички вътрешни повърхности.

·         Ако има силно замърсяване или мухъл, оставете кърпа, напоена с разтвора, под подложката за половин час. След това отстранете кърпата и отстранете мръсотията с гъба или четка за зъби.

Всяка домакиня трябва да знае този трик за почистване на пералнята

Как да почистите барабана?

·         Изсипете 100 ml хлорна белина в барабана на машината и започнете прането при температура най-малко 60 °C. Без бельо разбира се.

·         Можете да използвате лимонена киселина, за да премахнете котления камък. Изсипете 100 гр. в барабана и пуснете прането на максимална температура. В идеалния случай режимът ще включва двойно изплакване. Тогава плаката ще бъде премахната на 100%.

·         Смесете малко количество вода и сода в съотношение 1:1 и изсипете разтвора в отделението за препарат. Налейте малко оцет в самия барабан: не повече от 400 мл. Задайте температурата на максимум и оставете машината да свърши почти цялата работа вместо вас. След това отстранете всички останали замърсявания с гъба и избършете барабана на сухо. Плаката, мухълът и неприятната миризма ще изчезнат без следа.

Как да премахнете котления камък от нагревателните елементи?

·         Лимонената киселина отново ще помогне да се отървете от котления камък върху електрическия нагревател. Количеството прах зависи от степента на замърсяване, но средно за машина с 5 кг товар са необходими 250 г. Изсипете 200 г в отделението за прах, а 50 в барабана и пуснете прането на максимална температура.

·         По-агресивната оцетна киселина също може да се справи с котления камък. Просто добавете 50 ml оцет в контейнера с балсама и включете машината. Внимавайте: оцетът може да повреди гумените елементи.

Как да почистите филтъра на дренажната помпа?

Обикновено филтърът се намира в долната част на предната страна на машината зад пластмасов капак.

Поставете суха кърпа на пода и поставете съд под капака: когато извадите филтъра, остатъчната вода може да изтече от машината. Сега не се колебайте да отворите капака и да издърпате тапата.

Отстранете ръчно всички отпадъци, които са се събрали вътре. Ако е необходимо, третирайте повърхността с препарат и избършете на сухо.

Най-лесният начин за почистване на пералнята е ето ТОЗИ

Как да почистите дренажен маркуч?

Когато почиствате барабана със сода за хляб и оцет, дренажният маркуч също се почиства. Но ако се получи сериозно запушване, трябва да се вземат допълнителни мерки.

Изключете пералнята от контакта и изключете подаването на вода. Изключете маркуча от машината (водата може да се разлее по време на процеса, така че не забравяйте да смените контейнера).

Сега можете да започнете почистването. Първо почистете маркуча от едната страна, след това от другата и накрая го изплакнете под течаща гореща вода.

Как да почистите пералня с горно зареждане?

Почистването се извършва при най-висока температура. Първо изсипете 2-3 чаши оцет във водата и оставете машината да разбърква разтвора за няколко минути.

След това добавете половин чаша сода за хляб. Оставете съставките да реагират, след това изключете уреда и го оставете да се накисне. Това ще отнеме от 30 минути до час.

Докато вътрешността на машината се почиства, погрижете се за останалите й части. Смесете оцет и вода в съотношение 1:1 и избършете повърхността на устройството с разтвора, почистете отделението за прах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com