Паяк в дома ви: Може да е там, за да ви помогне

27077
Паяк в дома ви: Може да е там, за да ви помогне
Снимка: iStock

Ако забележите паяк в дома си, може да ви се прииска да го смачкате или поне да го махнете. Но истината е, че тези същества в по-голямата си част са на наша страна. Често наричани естествена форма на борба с вредителите, тъй като се хранят с насекоми, които ловуват в градината ви или нахлуват в дома ви, паяците са много по-полезни, отколкото вредни.

Дори и да не се стряскате, когато видите посетител от рода на паякообразните в дома си, по-добре е да се уверите, че това е самостоятелен посетител, а не началото на домашно парти. Ето седем неща, които привличат паяците в дома ви и с какво да се съобразите, за да се предпазите:

Още: Ентусиазъм, усмивка и подходящ момент: Това е всичко, което ви е необходимо

  • Има и други насекоми. Не забравяйте, че в реалния живот паяците всъщност са добрите момчета. Но ако забележите повече от един паяк в дома си или редовно виждате паяжини в ъглите, това може да означава, че се крият други насекоми, а паяците просто пристигат за пиршеството. Макар че един самотен паяк няма да е прекалено сериозен проблем, ако ги виждате често или на групи, това може да е знак за наличието на други вредители.
  • Влезли са случайно. Паякът никога няма да откаже да влезе в дома ви с любезното съдействие на някоя кутия, чанта или пакет, които сте внесли. Отделете време, за да прегледате и почистите всички кутии или торби, които са били доставени до входната ви врата, особено ако са престояли известно време навън. Не е лоша идея да изпразните от съдържанието им кашони, които са били съхранявани навън или в гаража, тавана или мазето (навън, разбира се), за да избегнете вкарването на паяци или други насекоми в дома.
  • Времето е по-приятно вътре. Особено важно е да се пазите от насекоми и паяци, когато навън е горещо или прогнозата е за дъжд. Паяците търсят укритие от дъжда и горещината, а вашата къща е рай с контролиран климат. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да им попречите да проникнат в пролуки, пукнатини и отворени врати и прозорци. Въпреки усилията ви, може да видите един или два паяка след силен дъжд - те обичат влажните условия.
  • Примамливи влажни и тъмни пространства. Ако имате таванско помещение, подпокривно пространство, гараж, мазе или някаква комбинация от тях, вие имате отлично място за паяците. Не след дълго те ще се нанесат и ще се настанят зад купчини кашони или други предмети. Поддържането на възможно най-голям ред е от ключово значение, но може да поставите някои примамки за насекоми и паякообразни, за да предотвратите появата на твари.
  • Примамливи ярки светлини. Вероятно вече знаете, че ярката светлина на верандата е магнит за молци и други насекоми. Паяците също ще бъдат привлечени от тази светлина, дори само заради бюфета от насекоми, който ги очаква там. Разбира се, не жертвайте сигурността в името на борбата с вредителите. Помислете за инсталиране на светлини със сензор за движение, които засичат движението само на хора и (глътка въздух) на по-големи животни, обитаващи вашия дом.
  • Отворени кошчета за боклук. Мухите са чистачи и охотно бръмчат около отворените купчини с боклук, а гладните паяци няма как да не се навъртат наоколо, за да си хапнат. Не забравяйте да поставяте боклука си - особено всичко, което съдържа остатъци от храна - в торби за боклук, които след това се съхраняват в плътно затворени контейнери за боклук. Не оставяйте и купчини кутии за рециклиране, освен ако не искате да осигурите на паяците хубаво място, където да се скрият.
  • Паяците са опортюнисти. Паяците не са придирчиви, когато става въпрос за проникване - ако видят нещо, ще го вземат. Те ще влязат направо през врата или прозорец, които са оставени открехнати, или през всеки друг отвор, който могат да намерят. Ето защо е важно да уплътнявате пролуките около прозорците и вратите, както и всички пукнатини в основите. В противен случай може да поставите знак за добре дошли на паякообразни, насекоми и други твари.

Още: 10 неща, които трябва да изхвърлите преди пролетта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com