Перете дънките, но само веднъж месечно

5641
Перете дънките, но само веднъж месечно
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас има поне един брой в гардероба, те са абсолютно любима дреха: дънките. Ако имаме такъв, който седи и ни подхожда, ние го носим 24/7. Но какво да правим, когато любимите ни дънки са мръсни? Заклетите фенове на денима се кълнат никога да не перат дънките си. Но колко често трябва да ги перем всъщност? Нека видим.

Колкото по-рядко, толкова по-добре

Още през 2014 г. шефът на Levi's Чип Берг обясни на конференция на "Fortune Magazine", че истинските ценители на дънки никога не ги перат, тъй като непраните дънки остават красиви за по-дълго време..

Екипът на "Lee Jeans" обяснява още в британския вестник "Mirror": "Правилото е: колкото по-рядко се перат дънките, толкова по-добре". Причината е ясна: в противен случай цветът избледнява твърде бързо.

4 трика как да влезем отново в старите си дънки

Непрани дънки: Това не е ли отвратително?

Но не означава ли това, че в дънките ми има хиляди бактерии? Не и ако вярвате на науката. Експериментът, проведен от канадски студент в "Университета на Алберта", доказва, че дънките не се замърсяват с течение на времето: студент носил дънките си почти всеки ден в продължение на 15 месеца без да ги изпере веднъж. След това учените изследвали вътрешността на дрехата за бактерии. Всъщност стойностите били съвсем нормални.

Малък съвет от изследователите: Ако не искате да перете дънките си, трябва да носите бельо. Звучи логично нали? И изследователите все пак предлагат дънките да се перат веднъж месечно. Ако всичко това звучи малко крайно, имаме още няколко съвета как да почистите дънките си, без да ги слагате в пералнята.

Съвет 1: Сложете ги във фризера!

Дори ако бактериалните нива са абсолютно безвредни, в един момент чифт дънки ще започне да мирише. Деним пуританци като Чип Берг се кълнат, че замразяват дънките си веднъж месечно, когато това се случи. Замразената версия също е много популярна онлайн.

Експертите са скептични. Бактериите няма да бъдат убити от ниските температури, а просто ще бъдат поставени в състояние на латентност. Веднага след като облечете дънките си, микробите започват да се развиват отново. Също така: Вариантът да сложите дънките си между броколи и замразена пица не е особено практичен. Имаме по-добро предложение.

Направете това и дънките ви ще са като нови дори и след години

Съвет 2: Проветрете

Изкарайте миризливите дънки на балкона или терасата! Лесно приложима контрамярка срещу лошата миризма на непрани дънки е да ги окачите навън за една нощ, така че да са добре проветрени. Това освобождава дънките от неприятна миризма. И според специалистите също и от лошите бактерии.

Специален съвет: Ако предварително напръскате дънките със солена вода, ефектът трябва да е още по-добър.

Съвет 3: Парна баня

Нашите баби знаят отдавна този трик: подложете вашето пране на парна баня! За да направите това, просто закачате дънките в банята и останалото се случва, докато се къпете. Топлата водна пара гарантира, че миризмите напускат тъканта. И вашето пране също ще бъде без гънки.

Съвет 4: Отидете до сушилнята

И още един съвет за домакините: поставете дънките си в сушилнята заедно с кърпа и ги оставете да преминат през деликатен цикъл. Внимавайте да не е много горещо. В противен случай има риск дънките ви да се свият. Когато вашите дънки влязат от сушилнята, те трябва да миришат като току-що измити.

Какво да правя с петната?

Ако все пак направите бъркотия, стара четка за зъби може да помогне. Петна от дънкови тъкани се третират с четка за зъби или влажна гъба с малко препарат за миене. Но не търкайте твърде силно, в противен случай тъканта ще избледнее.

Не е ли всичко това напълно нехигиенично?

„Като цяло не е нужно да се страхувате от микроби в домакинството си“, уверява ни домакинският експерт Петра Уолперт. Една непокътната имунна система може да се справи с това без никакви проблеми.

Как правилно да перете дънките си?

Ако решите да сложите дънките си в пералнята, трябва да обърнете внимание на няколко неща: Винаги перете дънките обърнати със студена вода, за да не загубят цвета си и с препарат за цветно пране. След това сложете панталоните върху кърпа, за да изсъхнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Как да премахнете боята от дрехи, килими и тапицерия у дома?

Вместо пролетно почистване, направете това

„Излъчват опасни вещества“: Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com