Пране на ръка - за кои дрехи се препоръчва

5481
Пране на ръка - за кои дрехи се препоръчва
Снимка: iStock

Вече се предлагат перални машини със специални програми за всякакъв тип дрехи. И все пак, в някои случаи трябва да перем на ръка, за да щадим дрехите.

Кои дрехи се перат на ръка?

Дрехи в ярки цветове
Препоръчително е дрехи в ярки цветове да се перат на ръка, за да не боядисат другите дрехи, с които ги поставяте в пералнята. Има материи, които не са с много качествени бои, затова е желателно да добавите малко ябълков оцет към водата. След като ги изперете на ръка, ще разберете дали пускат цвят. Ако това е така, т.е. ако пускат много цвят, е препоръчително и следващите пъти да ги перете на ръка.

Коприна
Копринените дрехи може да се “разнищят” в пералнята или много да се намачкат и да не може да ги облечете отново.

Вълнени дрехи
Вълнените дрехи се свиват по време на пране, затова е препоръчителна да се перат на ръка с хладка вода и със специален перилен препарат, предназначен за вълнени дрехи. Използвайте и омекотител, което ще направи дрехите по-меки и да не “боцкат”, което е характерно за вълнените дрехи.

Дрехи с щампи и декоративни елементи
Някои дрехи са с много качествени щампи, но това може да го установите след първото им пране. Не рискувайте да ги поставите в пералнята, а ги перете на ръка. Ако видите след първото пране, че щампата изглежда непроменена, следващия път може да опитате да ги пуснете в пералнята, на обърнати наопаки и на ниски градуси. Дрехи с камъчета, пайети или други декоративни елементи също трябва да се перат на ръка, защото в пералнята може да се изгубят части от тях. Най-вредна за тях е центрофугата.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Чорапи от ликра
Чорапи и чорапогащници от ликра могат да се перат и в пералнята, но само самостоятелно, а не с други дрехи. Най-добре е да ги поставите в текстилна торба, специално използвана за пране на деликатни тъкани. Перете само на ниски градуси и на по-кратки програми.

Често допускани грешки при пране на ръка
Колкото и безопасно и щадящо да е прането на ръка, понякога допускаме някои грешки, които може да увредят дрехите. Ето част от тях.

Не слагайте дрехите в мивката преди да я напълните
Често поставяме дрехите в мивката и тогава пускаме водата. Силата, с която водата попада върху дрехите, може да доведе до стрес на плата. Не слагайте перилен препарат директно върху дрехите, защото така той може да попадне по-навътре между власинките на плата и да ви е трудно да ги изплакнете. Напълнете предварително мивката или легена, в който ще перете с хладка или студена вода. След това добавете перилния препарат. Разбъркайте добре, докато се убедите, че препаратът напълно се е разтворил. Едва тогава прибавете дрехите, които ще перете.

Не търкайте агресивно дрехите
Когато перем на ръка често се изкушаваме да търкаме по-силно дрехите, особено където има петна. Третирайте петната много деликатно с върховете на пръстите с течен препарат или специален препарат за петна. Така той ще проникне във вътрешността на тъканта. Потопете дрехата след това в сапунената вода няколко пъти и изстискайте внимателно. Ако петното е упорито, накиснете дрехата за около половин час и продължете с изплакването.

Не изплаквайте под течаща вода
Не изплаквайте дрехите директно на мивката, защото може да се разтегнат. Изплаквайте по същия начин, по който ги перете в легена с вода. След като се убедите, че дрехите вече са чисти, напълнете легена с чиста вода и изплаквайте. Ако смесителят на мивката има накрайник, който разпръсква водата, може да изплаквате и на мивката.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Внимавайте с изстискването
Ако усуквате дрехите, за да ги изстискате, има голяма вероятност да повредите тъканите. Изстисквайте внимателно водата без да мачкате дрехата. Оставете водата сама да се отцеди. Някои дрехи абсорбират повече вода като вълнения плат, което прави дрехата по-тежка и може да я деформира, затова не е препоръчително простиране на тераса. Преда да прострете прането, поставете дрехите върху абсорбираща кърпа и ги увийте в нея, за да попият максимално от влагата.

Не поставяйте деликатните дрехи на простора
Някои дрехи, като плетива или по-нежни тъкани, не трябва да се окачват да висят на простора или на сушилник, защото се разтягат и деформират. Поставете такива дрехи в хоризонтално положение върху суха кърпа и тогава ги сложете върху сушилника да съхнат на въздух. След като предната част изсъхне, обърнете дрехата обратно, за да изсъхне и гърбът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com