X
 
 

Никола Вапцаров е заловен заради участие в нелегалната комунистическа партия

3674 11
photo of Никола Вапцаров е заловен заради участие в нелегалната комунистическа партия

1942 г.

Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Превеждан е на редица езици. Единствената цялостна стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Сътрудничил на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и активен антифашист. През 1942 г. той е осъден на смърт за терористична дейност по силата на Закона за защита на държавата, заради минноподривни дела срещу немските войски в качеството си на ръководител на Централната военна комисия при ЦК на БКП. Посмъртно е амнистиран. В съответствие с политиката и директивите на Коминтерна и БКП е повлиян от идеите на македонизма.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава все още в Османската империя. Негов баща е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка Елена Везева, протестантска учителка в струмишките села. От друга страна като юноша той попада под силното влияние на д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като бело­гвар­­дей­ски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. Майлер дори успява да се сближи с Ванчо Михайлов, но бяга обратно в СССР след провала на Септемврийското въстание през 1923 г. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра ентусиазирано се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г. От друга страна къщата в Бан­ско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни инте­лектуалци като по­­­­­етите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фами­лия­та Вап­­­царови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юноша­та с цар Борис ІІІ и обкръ­же­ни­ето му. Учи в гимназията в Разлог (1924-1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Той е на практика първо на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа.

Анри Бекерел открива радиоактивността

Радиоактивност, или още радиоактивен разпад (от латински radio — излъчвам, и activus — действен), се нарича способността...

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД в село Кочериново — като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време остава без работа; тогава умира баща му Йонко. В периода 1936-1938 работи като техник във фабриката на братя Бугарчеви за кратко, след това като огняр в Български държавни железници и в Софийския общински екарисаж. Успоредно издава стихотворения в различни вестници, спечелва литературния конкурс на сп. „Летец“ със стихотворението „Романтика“.

Вапцаров става член и е един от главните активисти в Македонския литературен кръжок в София. През 1939 подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни“, излязла от печат 1940 г. Публикува и други стихотворения; както и разкази и драма, които обаче не придобиват популярността на поезията му. Същата година събира из Пиринска Македония подписи, в подкрепа на т. нар. Соболева акция. Заловен за това, той е съден и интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски, вече в качеството си на сътрудник на “минноподривната комисия” към ЦК на БРП (к) с ръководител Цвятко Радойнов. Организира снабдяването на нелегалните с оръжие, документи и квартири, за което е арестуван на 4 март 1942 г. в рамките на процеса срещу ЦК на БРП. На 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер — разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молбата на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но тя е отклонена.

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майката на поета Елена Вапцарова.

Източник: Уикипедия

Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия

Антим I е виден висш български православен духовник, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Антим е роден в Лозенград ,181...

Actualno.com

Етикети:

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Вапцаров е радикализиран от съветския агент, който е живял у тях под прикритие, че е белогвардеец в изгнание. После става македонист по поръка на БКП.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Пролет Пролет моя, моя бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в зрачни сънища сънувана, как минуваш ниско над тополите, но не спираш тука своя полет. Пролет моя, моя бяла пролет - знам, ще дойдеш с дъжд и урагани, бурна страшно, огненометежна да възвърнеш хиляди надежди и измиеш кървавите рани. Как ще пеят птиците в житата! Весели ще плуват във простора... Ще се радват на труда си хората и виж още ›› ще се обичат като братя. Пролет моя, моя бяла пролет... Нека видя първия ти полет, дал живот на мъртвите площади, нека видя само твойто слънце и - умра на твойте барикади! Никола Йонков Вапцаров За всичките фашистки тикви!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  И защо тая ПРОЛЕТ за 45 години комунизъм не я видяхме в България или в ссср?!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ''Македонския'' ''литературен'' кръжок - за руските интереси на Балканите 3 ''Македонския'' ''литературен'' кръжок - за руските интереси на Балканите преди 9 месеца Профил на трол?
  текстове, факти и обстоятелства свързани с Македонския литературен кръжок създаден в София през 1938 , след 1944 се криеха като "срамна тайна"по политически и ‘’идеологически’’ причини А МИК възниква по решение на нелегалната БКП в изпълнение на РУСКАТА ЗАДАЧА ДА СЕ ‘’ИЗГРАЖДА’’ македонска нация(решение на Коминтерна от 1934) и българските комунисти в услуга на руските интереси д виж още ›› а няма ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ В ЕТНИЧЕСКИ ГРАНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ се борят за "обединена независима македонска република на трудещи се от България, Югославия и Гърция". Георги Димитров от името Коминтерна изпраща поздравление до ЦК на Македонския народ в Америка, в което "сина на българската работническа класа" заявява: " Разделена и ограбена, Македония е ябълка на раздора между балканските империалисти... " - Още през 1897г в Петербург се създава българска Младежка студентска група за прокарването на идеята че в Македония не живеят българи – македонската нация е заната в Москва и българите трябва да я родят – да я откъснат от плътта си. Та от 1938 г. т.нар. македонизъм е директна задача на комунистите. Цинизма на руската заповед е че тук трябва да се разработи македонска литература, паралелно с работата на съветските другари - учени, които работят по създаването на македонски език с новата македонска книжовна норма(наложена с декрет 1944)Тук и зползват млади, начинаещи поети и журналисти и ги събират в Македонския литературен кръжок . Още в първата селекция за МИК вътре попада Никола Йонков Вапцаров:mediapool.bg/news/print_p/267547 МУК има устав, редакционна програма и точно определени цели. Пишат на македонски и са сред създатели на съвременната македонска книжнина. Пред кръжочниците идва да говори философът Тодор Павлов, бъдещ регент и бъдещ председател на БАН, създател на марксистко-ленинския диалектически извод, че в Македония има "славяноезични македонци" освен българи Пишат на македонски и са сред създатели на съвременната македонска книжнина. Пред кръжочниците идва да говори философът Тодор Павлов, бъдещ регент и бъдещ председател на БАН, създател на марксистко-ленинския диалектически извод, че в Македония има "славяноезични македонци" освен "българи"
 • РУСИЯ Е ЗЛОТО - ВЕКОВНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ 3.1 РУСИЯ Е ЗЛОТО - ВЕКОВНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ преди 9 месеца Профил на трол?
  Встъпителният доклад на Македонския литературен кръжок е на Вапцаров. И тъкмо този доклад, неговата тема, както и тезите в него са сред най-строго пазените тайни след 1944 Докладът на Вапцаров:’’Върху Македония и задълженията на писателите македонци към нея, които трябва да следват революционните идеи на Гоце Делчев и Даме Груев, е изнесен през октомври 1938 г. В него Вацпаров стриктно да се виж още ›› придържа към начертаната в москва линия за задачите на "пишущите македонци": " великобългарските утопии изстиват и крепне едно ново поколение, ентусиазирано от лозунга – Свободна и Независима Македония... македонския въпрос в последните години, който ние навреме не забелязахме и за чието проспиване носим лична и организационна отговорност... ако милееме за своята Родина, ако в нас има капка македонска кръв и е останала искра от благороден патриотизъм, този път трябва да се впрегнем, за да понесеме част от тежестта на едно дело и жестокото величие на една епоха". ЦК на БКП през 1962 г. засекретява тази тетрадка на Вапцаров, заедно с негов втори доклад пред МЛК за ‘’македонската’’ поезия на Сматракалев, който след 1946 г. като съдия и прокурор в Пиринско издава безпощадни присъди срещу противниците на "македонизацията" През 1962 от Скопската академия на науките търсят тук докладите на "поета революционер" - фамилията на поета отрича тези "прокълнати доклади", защото те могат да подкопаят позициите ѝ в българското общество. Те обаче са в Държавния архив. Ето финала на доклада: "... нашето творчество трябва да служи на македонската кауза. За мнозина ще бъде трудно". Когато бъдат прочетени, осмислени и поставени в контекстта на цялата антибългарска политика на русия-ссср за обезбългаряване на Македония , възприемането на тези текстове не е чак толкова трудно. Вапцаров не е първопроходеца по "македонския въпрос". Той само стриктно следва спуснатата от москва кървава разделителна линия. : "Македонците имат право да отвоюват своята независимост като самостоятелна "македонска нация" (сп. "Комунистически интернационал, 1934 г.). Или : "Българските шовинисти, експлоатирайки сродството на македонския език с българския, заявяват, че македонците са българи и да оправдаят завладяването на Петричко и анексионистическата си политика към цяла Македония." (Писмо на съветската група за разработване македонски език и нация, Москва, 25 юни 1935 г). От показанията на Вапцаров пред следствието е ясно, че пише по поръчка на партията стихотворение за Македония. Възложителят е неговият началник Цвятко Радойнов (Васил): " после го изгорих, защото бе компрометиращо. След седмица дойде Васил и му го прорецитирах...намери стихотворението, че е построено по погрешна идеологическа база… Колкото и да знаех, че в настоящия момент поезията не е лична амбиция, мене ми стана криво и реших да напиша ново… спомних една мисъл на Ленин – електрификация плюс колективизация значи комунизъм – тази мисъл ми послужи за база... носеше заглавие "Бъдеще" ...не можах да го довърша" – поезията иска и ‘’Вяра’’:Какво ще остане от мене тогава? Миг след грабежа ще бъда разнищен. И още по-ясно, и още по-право миг след грабежа ще бъда аз нищо .’’От вапцаров остана само червея на националното предателство , което за повече от 70 години се превърна в триглава руска ламя със свински апетит
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  През XVIII и XIX век с борбите за независима българска църква се формира българската нация - - точно в Македония са родени изтъкнати дейци на българското възраждане, които са работили против погърчването, за запазване на българската народност, за формиране на българско национално съзнание срещу гръцката патриаршия – и Паисий Хилендарски и Неофит Рилски...Но всички дейци на българското национа виж още ›› лноосвободително движение от Дунавска България, Тракия, Македония - Раковски, Левски, Ботев , митополит МЕТОДИ... са единни в идеята да видят България независима Никога македонските и тракийските революционери не са се борили да се изгражда някакво друго национално съзнание и още повече пък това да става чрез денационализиране на българското население. Никога тези революционери не са били настроени антибългарски. Всички те са се чувствували българи, имали са ясно българско съзнание и често подчертавали, че българите. Яне Сандански в Солун в защита на българската Екзархия казва: „Ако се неудовлетворят българите в Македония, аз ще защищавам Екзархията с оръжие в ръка". Македонските революционери издигали лозунга за автономия, но когато русия се договаря със султана Макединия и Беломорска Тракия да останат негови, за да не приеме решението на великите сили след Априлското въстание за автономия на цялата българска екзархия . „Македония за македонците", лозунг за борба на цялото население срещу сърби и гърци, подкукуросвани от руските посланници. Всички войни които води България е за да се обединят земите населени с българи и разпокъсани от руския страх от ГОЛЯМА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА на ътя й за проливите.
  : 2 !
 • Митрополит Методий, стар македонец, поборник 3.3 Митрополит Методий, стар македонец, поборник преди 9 месеца Профил на трол?
  – Борбата по църковния ни въпрос беше борба против руската дипломация. Зад нея се криеше Гръцката патриаршия - руското правителство настояваше да се образува българска църковна автономна oбласт ограничена до Балкана, в границите на Мизия. Русия беше за една държавица до Балкана и най-много пречеше на българската църква.да не би България, като стане велика и силна, да посегне на Проливите и на Ц виж още ›› ариград- граф Игнатиев, руския посланик в Цариград, ме убеждаваше, че в наш интерес е да възприемем църковна област до Балкана. Българския народ е православен. Това се използува от Русия. От там нейното пакостно вмешателство в нашите национални работи.......... Уверяваха ни генерали, че да се ограничи войната до Балкана, била съгласно Рейхщадското съглашение – да се освободи България до Балкана за в полза на Русия, като компенсация за Босна и Херцеговина. Ама опълчението ни докара чак в Одрин. Там първоначално се водеха преговорите за сключването на мирът. Стана известно, че българското княжество ще се образува до Балкана. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев Тоя протест беше написан от покойния дядо П. Славейков Граф Игнатиев ни посъветва да не бунтуваме офицерството. Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една църковна област при султана е предпочтителна за интересите на българския народ, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ.Прокарала се източна Румелия , но Македония останала вън, незачислена, в новообразуваната българска държава.Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали тая страна. Явно ставаше, че Св[ети]-Стефанска България беше образувана велика на „книга". голяма, за да имаше какво да се отрязва.
  : 4 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  1885г. руските консули в Македония беха се обърнали на сръбски агитатори, руските консулства – на комисионерски бюра, в които се предлагаха пари и всевъзможни облаги срещу продаване на българската народност. За да имат по-голям успех сърбите в своята пропаганда, трябаше да убеждават света и самите македонски българи, че последните не са българи, а особена народност – ни българска, ни сръбска. Рус виж още ›› ката дипломация заповяда на Славянското благотворително дружество в издадената от него етнографическа карта да отбележи македонските българи с особена боя. Сърбите казваха: Русия е сърдита на България и няма да помага на всички ония, които се наричат българи. Македония може да бъде освободена, само ако македонците се откажат от българското име. Руските консули в споразумение с турската власт и гръцката пропаганда и зеха да изпращат сръбски въоръжени банди, които с огън и нож да посърбяват българите в Македония, а които не се съгласяват, да ги изтребяват. Руската дипломация определи границите в Македония, до где ще земе Сърбия и до где Гърция, беше известно отдавна, от преди двадесет и повече години. Въпрос не беше просто за калимавки Той беше въпрос политически: отстъпваме ли ние Македония на сърбите, по искането на Русия, или не я отстъпваме?. Чрез назначаването сърби владици в Македония русите мерят да посърбят българското население, за да осуетят Св[ети]-Стефанската България и до днес проповядват, че в Македония няма българи, а сърби и работят да ги създадат. Русия направи съглашение с Австрия, подновено тая година още за пет, да не се изменява в нищо сегашното положение в Македония. При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност. Оръдията на РУСИЯ са и владиците и турските власти и терористите. Като отражение, като отговор на тая изтребителна за българите деятелност на неговите съюзени врагове, българските революционни комитети усилиха своята деятелност. Мисълта, че при едно по-сериозно въстание, Европа може от Македония да образува една автономна област, разтревожи русия - нямаше да се мине много време, за да се съединеше и тая област на България. Всичкия план на руската дипломация рухнуваше... русия подбуди турското правителство, за да вземе мерки за унищожението на тия български комитети И даде „карт бланш” на турците да употребят всичките средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. Турците зграбчиха 150 души най-интелигентни българи от Македония, гудиха ги в параход и, без съд и присъда, изпратиха ги на заточение в дълбока Азия. За това комитетите решиха да повдигнат въстанието преждевременно 1903 г. Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония, се дължи на милосердието на русия. В Петербургския “Държавен Вестник”, обвиняваха българите и оправдаваха турците.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КУПЕНИЯ ОТ СССР ВАПЦАРОВ ЛЕСНО СТАВА И ПРЕДАТЕЛ 2 КУПЕНИЯ ОТ СССР ВАПЦАРОВ ЛЕСНО СТАВА И ПРЕДАТЕЛ преди 9 месеца Профил на трол?
  точно толкова многословно и подробно описва всичките си явки и срещи, които е имал - квартирите, лицата и дори тези, които не е имал:три дена търсел някого в една бозаджийница във Варна, но така и не го е намерил, докато се черпел с приятели от Военното училище. И как не успял да изпълни заданието на партията и да посрещне изпратените за терористични акции от СССР другари подводничари в устие виж още ›› то на Камчия – за разпознаване щял да пее"Елено, моме", ама не успял - полицията заградила района . След обилните откровения на военно-техническия сътрудник Лозан(н.вапцаров) десетина вербовани за необявената от сссрусия война срещу държавата България са задържани от полицията. Поетът Младен Исаев, художникът Стоян Сотиров , актрисата Иванка Димитрова също по ПОКАЗАНИЯ НА ВАПЦАРОВ са разпитвани и дават показания. Стоян Сотиров признава, че е изпълнил поръчка на Вапцаров и пуснал пратка по пощата, а друга пратка трябвало да държи при себе си, докато някой я потърси, но още не била потърсена. Младен Исаев( друга гордост на комунистическата литературата след 1944) по молба на колегата му Никола Йонков трябвало да скрие голяма сума пари - Исаев по това време е чиновник в Писателския съюз на пл. Славейков и там Борис Вапцаров и пълничка жена с кожено палто му носят пакет увит във вестник с 4 връзки банкноти и той ги заключил на тавана на съюза. В онези военни години, когато действа Законът за защита на държавата и има доказателства за шпионаж в полза на чуждо разузнаване, всичко това не изглежда никак безобидно, въпреки че България е в нормални дипломатически отношения със сссруаия до 5.9.1944, когато ссср-то ни обявява война. В протокола от разпита на актрисата Иванка Димитрова обаче четем категорична присъда над износа на тероризъм от русия: "Аз не съм комунистка и никога не съм била такава. Мисля, че те не са за България и никога не биха могли да виреят при нашите условия. Още повече, че в Русия не са могли след толкова много години да подредят своите желания. А се връщат към стария начин на живот. Някои от тях по сведения, които има от пресата, радиото и кинопрегледите, си служат с терористични мерки". А след 1944 стана другарка и заради някогашната си близост с‘’поета-революционер’’стана МНООГО известна естествено и с нахъсани рецитации на вапцарова поезия
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • заловен за терористична дейност в полза на чужда държава 1 заловен за терористична дейност в полза на чужда държава преди 9 месеца Профил на трол?
  Обширните многословни признания на Вапцаров на процеса през 1942 г. започват така: "Аз заемах длъжност при Централния комитет на Българската комунистическа партия, в комитета, който ръководеше така наречената специална работа. Тази специална работа се състоеше в това, че от партийните хора трябваше да се отделят една част, и то най-смелите, и заедно с нелегалните да формират бойни групи. За виж още ›› дачата на тези бойни групи трябваше да бъде: в случай на война със Съветския съюз те трябваше да прекъсват железопътни линии, мостове, телеграфни и телефонни линии, да изхвърлят влакове със специални клинове, да подпалват вагони с цистерни, маслени резервоари и шлепове с горива и муниции". За щастие, нищо от това не се случва и на съвестта на поета- маргинал не тегнат жертви в диверсионни акции под лозунга "Терорът долу: съюз със СССР". Което не му пречи да скъта в нелегална квартира сандъче с 20 килограма пресован тротил , като ‘’подна черен хляб, под който има люспи бертолетова сол’’- насъщния хляб на ссср – единствения който и до днес предлага на света русия . От 7-8 септември 1941 г. Никола Вапцаров е платен функционер на БКП с псевдонима "Лозан" - дават му на ръка по 100-200 лв. на седмица, после по 2000-3000 лв. на месец. Сетне самият той се сдобива с над 2 млн. лв.- огромни за времето пари – ставало дума за куфар с 5 000 долара, 200 000 драхми и 100 000 динара дадени от съветската легация на някогашния солунски атентатор Павел Шатев – "Лозан" и брат му Борис продават "на черно" доларите - неофициалният курс долар -лев е 1:300 - за справка: тютюноработник тогава получава 1300 лв., а вездесъщият Никола Гешев, началник на отделение А в Дирекция на полицията - 5600 лв. Когато арестуват Атанас Романов, у него има около 100 000 лв. и 1000 долара. Такива са сумите и в непосредственият началник на "Лозан" – Цвятко Радойнов - самият Вапцаров- ЛОЗАН непрекъснато пренасял из страната като куриер, суми от порядъка на 30 000-50 000 лв. за оръжие от подкупни войници и за различни диверсионни акции.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Тъй като е бил слаб поет, дори БКП тогава не го оценява, е търсел известност за ранената си душа и се е престарал в признанията си.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално