X
 
 

Никола Вапцаров е заловен заради участие в нелегалната комунистическа партия

4041 11
photo of Никола Вапцаров е заловен заради участие в нелегалната комунистическа партия

1942 г.

Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Превеждан е на редица езици. Единствената цялостна стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Сътрудничил на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и активен антифашист. През 1942 г. той е осъден на смърт за терористична дейност по силата на Закона за защита на държавата, заради минноподривни дела срещу немските войски в качеството си на ръководител на Централната военна комисия при ЦК на БКП. Посмъртно е амнистиран. В съответствие с политиката и директивите на Коминтерна и БКП е повлиян от идеите на македонизма.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава все още в Османската империя. Негов баща е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка Елена Везева, протестантска учителка в струмишките села. От друга страна като юноша той попада под силното влияние на д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като бело­гвар­­дей­ски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. Майлер дори успява да се сближи с Ванчо Михайлов, но бяга обратно в СССР след провала на Септемврийското въстание през 1923 г. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра ентусиазирано се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г. От друга страна къщата в Бан­ско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни инте­лектуалци като по­­­­­етите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фами­лия­та Вап­­­царови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юноша­та с цар Борис ІІІ и обкръ­же­ни­ето му. Учи в гимназията в Разлог (1924-1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Той е на практика първо на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа.

Анри Бекерел открива радиоактивността

Радиоактивност, или още радиоактивен разпад (от латински radio — излъчвам, и activus — действен), се нарича способността...

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД в село Кочериново — като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време остава без работа; тогава умира баща му Йонко. В периода 1936-1938 работи като техник във фабриката на братя Бугарчеви за кратко, след това като огняр в Български държавни железници и в Софийския общински екарисаж. Успоредно издава стихотворения в различни вестници, спечелва литературния конкурс на сп. „Летец“ със стихотворението „Романтика“.

Вапцаров става член и е един от главните активисти в Македонския литературен кръжок в София. През 1939 подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни“, излязла от печат 1940 г. Публикува и други стихотворения; както и разкази и драма, които обаче не придобиват популярността на поезията му. Същата година събира из Пиринска Македония подписи, в подкрепа на т. нар. Соболева акция. Заловен за това, той е съден и интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски, вече в качеството си на сътрудник на “минноподривната комисия” към ЦК на БРП (к) с ръководител Цвятко Радойнов. Организира снабдяването на нелегалните с оръжие, документи и квартири, за което е арестуван на 4 март 1942 г. в рамките на процеса срещу ЦК на БРП. На 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер — разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молбата на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но тя е отклонена.

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майката на поета Елена Вапцарова.

Източник: Уикипедия

Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия

Антим I е виден висш български православен духовник, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Антим е роден в Лозенград ,181...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Вапцаров е радикализиран от съветския агент, който е живял у тях под прикритие, че е белогвардеец в изгнание. После става македонист по поръка на БКП.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Пролет Пролет моя, моя бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в зрачни сънища сънувана, как минуваш ниско над тополите, но не спираш тука своя полет. Пролет моя, моя бяла пролет - знам, ще дойдеш с дъжд и урагани, бурна страшно, огненометежна да възвърнеш хиляди надежди и измиеш кървавите рани. Как ще пеят птиците в житата! Весели ще плуват във простора... Ще се радват на труда си хората и виж още ›› ще се обичат като братя. Пролет моя, моя бяла пролет... Нека видя първия ти полет, дал живот на мъртвите площади, нека видя само твойто слънце и - умра на твойте барикади! Никола Йонков Вапцаров За всичките фашистки тикви!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И защо тая ПРОЛЕТ за 45 години комунизъм не я видяхме в България или в ссср?!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ''Македонския'' ''литературен'' кръжок - за руските интереси на Балканите 3 ''Македонския'' ''литературен'' кръжок - за руските интереси на Балканите преди 1 година Профил на трол?
  текстове, факти и обстоятелства свързани с Македонския литературен кръжок създаден в София през 1938 , след 1944 се криеха като "срамна тайна"по политически и ‘’идеологически’’ причини А МИК възниква по решение на нелегалната БКП в изпълнение на РУСКАТА ЗАДАЧА ДА СЕ ‘’ИЗГРАЖДА’’ македонска нация(решение на Коминтерна от 1934) и българските комунисти в услуга на руските интереси д виж още ›› а няма ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ В ЕТНИЧЕСКИ ГРАНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ се борят за "обединена независима македонска република на трудещи се от България, Югославия и Гърция". Георги Димитров от името Коминтерна изпраща поздравление до ЦК на Македонския народ в Америка, в което "сина на българската работническа класа" заявява: " Разделена и ограбена, Македония е ябълка на раздора между балканските империалисти... " - Още през 1897г в Петербург се създава българска Младежка студентска група за прокарването на идеята че в Македония не живеят българи – македонската нация е заната в Москва и българите трябва да я родят – да я откъснат от плътта си. Та от 1938 г. т.нар. македонизъм е директна задача на комунистите. Цинизма на руската заповед е че тук трябва да се разработи македонска литература, паралелно с работата на съветските другари - учени, които работят по създаването на македонски език с новата македонска книжовна норма(наложена с декрет 1944)Тук и зползват млади, начинаещи поети и журналисти и ги събират в Македонския литературен кръжок . Още в първата селекция за МИК вътре попада Никола Йонков Вапцаров:mediapool.bg/news/print_p/267547 МУК има устав, редакционна програма и точно определени цели. Пишат на македонски и са сред създатели на съвременната македонска книжнина. Пред кръжочниците идва да говори философът Тодор Павлов, бъдещ регент и бъдещ председател на БАН, създател на марксистко-ленинския диалектически извод, че в Македония има "славяноезични македонци" освен българи Пишат на македонски и са сред създатели на съвременната македонска книжнина. Пред кръжочниците идва да говори философът Тодор Павлов, бъдещ регент и бъдещ председател на БАН, създател на марксистко-ленинския диалектически извод, че в Македония има "славяноезични македонци" освен "българи"
 • РУСИЯ Е ЗЛОТО - ВЕКОВНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ 3.1 РУСИЯ Е ЗЛОТО - ВЕКОВНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ преди 1 година Профил на трол?
  Встъпителният доклад на Македонския литературен кръжок е на Вапцаров. И тъкмо този доклад, неговата тема, както и тезите в него са сред най-строго пазените тайни след 1944 Докладът на Вапцаров:’’Върху Македония и задълженията на писателите македонци към нея, които трябва да следват революционните идеи на Гоце Делчев и Даме Груев, е изнесен през октомври 1938 г. В него Вацпаров стриктно да се виж още ›› придържа към начертаната в москва линия за задачите на "пишущите македонци": " великобългарските утопии изстиват и крепне едно ново поколение, ентусиазирано от лозунга – Свободна и Независима Македония... македонския въпрос в последните години, който ние навреме не забелязахме и за чието проспиване носим лична и организационна отговорност... ако милееме за своята Родина, ако в нас има капка македонска кръв и е останала искра от благороден патриотизъм, този път трябва да се впрегнем, за да понесеме част от тежестта на едно дело и жестокото величие на една епоха". ЦК на БКП през 1962 г. засекретява тази тетрадка на Вапцаров, заедно с негов втори доклад пред МЛК за ‘’македонската’’ поезия на Сматракалев, който след 1946 г. като съдия и прокурор в Пиринско издава безпощадни присъди срещу противниците на "македонизацията" През 1962 от Скопската академия на науките търсят тук докладите на "поета революционер" - фамилията на поета отрича тези "прокълнати доклади", защото те могат да подкопаят позициите ѝ в българското общество. Те обаче са в Държавния архив. Ето финала на доклада: "... нашето творчество трябва да служи на македонската кауза. За мнозина ще бъде трудно". Когато бъдат прочетени, осмислени и поставени в контекстта на цялата антибългарска политика на русия-ссср за обезбългаряване на Македония , възприемането на тези текстове не е чак толкова трудно. Вапцаров не е първопроходеца по "македонския въпрос". Той само стриктно следва спуснатата от москва кървава разделителна линия. : "Македонците имат право да отвоюват своята независимост като самостоятелна "македонска нация" (сп. "Комунистически интернационал, 1934 г.). Или : "Българските шовинисти, експлоатирайки сродството на македонския език с българския, заявяват, че македонците са българи и да оправдаят завладяването на Петричко и анексионистическата си политика към цяла Македония." (Писмо на съветската група за разработване македонски език и нация, Москва, 25 юни 1935 г). От показанията на Вапцаров пред следствието е ясно, че пише по поръчка на партията стихотворение за Македония. Възложителят е неговият началник Цвятко Радойнов (Васил): " после го изгорих, защото бе компрометиращо. След седмица дойде Васил и му го прорецитирах...намери стихотворението, че е построено по погрешна идеологическа база… Колкото и да знаех, че в настоящия момент поезията не е лична амбиция, мене ми стана криво и реших да напиша ново… спомних една мисъл на Ленин – електрификация плюс колективизация значи комунизъм – тази мисъл ми послужи за база... носеше заглавие "Бъдеще" ...не можах да го довърша" – поезията иска и ‘’Вяра’’:Какво ще остане от мене тогава? Миг след грабежа ще бъда разнищен. И още по-ясно, и още по-право миг след грабежа ще бъда аз нищо .’’От вапцаров остана само червея на националното предателство , което за повече от 70 години се превърна в триглава руска ламя със свински апетит
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  През XVIII и XIX век с борбите за независима българска църква се формира българската нация - - точно в Македония са родени изтъкнати дейци на българското възраждане, които са работили против погърчването, за запазване на българската народност, за формиране на българско национално съзнание срещу гръцката патриаршия – и Паисий Хилендарски и Неофит Рилски...Но всички дейци на българското национа виж още ›› лноосвободително движение от Дунавска България, Тракия, Македония - Раковски, Левски, Ботев , митополит МЕТОДИ... са единни в идеята да видят България независима Никога македонските и тракийските революционери не са се борили да се изгражда някакво друго национално съзнание и още повече пък това да става чрез денационализиране на българското население. Никога тези революционери не са били настроени антибългарски. Всички те са се чувствували българи, имали са ясно българско съзнание и често подчертавали, че българите. Яне Сандански в Солун в защита на българската Екзархия казва: „Ако се неудовлетворят българите в Македония, аз ще защищавам Екзархията с оръжие в ръка". Македонските революционери издигали лозунга за автономия, но когато русия се договаря със султана Макединия и Беломорска Тракия да останат негови, за да не приеме решението на великите сили след Априлското въстание за автономия на цялата българска екзархия . „Македония за македонците", лозунг за борба на цялото население срещу сърби и гърци, подкукуросвани от руските посланници. Всички войни които води България е за да се обединят земите населени с българи и разпокъсани от руския страх от ГОЛЯМА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА на ътя й за проливите.
  : 2 !
 • Митрополит Методий, стар македонец, поборник 3.3 Митрополит Методий, стар македонец, поборник преди 1 година Профил на трол?
  – Борбата по църковния ни въпрос беше борба против руската дипломация. Зад нея се криеше Гръцката патриаршия - руското правителство настояваше да се образува българска църковна автономна oбласт ограничена до Балкана, в границите на Мизия. Русия беше за една държавица до Балкана и най-много пречеше на българската църква.да не би България, като стане велика и силна, да посегне на Проливите и на Ц виж още ›› ариград- граф Игнатиев, руския посланик в Цариград, ме убеждаваше, че в наш интерес е да възприемем църковна област до Балкана. Българския народ е православен. Това се използува от Русия. От там нейното пакостно вмешателство в нашите национални работи.......... Уверяваха ни генерали, че да се ограничи войната до Балкана, била съгласно Рейхщадското съглашение – да се освободи България до Балкана за в полза на Русия, като компенсация за Босна и Херцеговина. Ама опълчението ни докара чак в Одрин. Там първоначално се водеха преговорите за сключването на мирът. Стана известно, че българското княжество ще се образува до Балкана. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев Тоя протест беше написан от покойния дядо П. Славейков Граф Игнатиев ни посъветва да не бунтуваме офицерството. Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една църковна област при султана е предпочтителна за интересите на българския народ, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ.Прокарала се източна Румелия , но Македония останала вън, незачислена, в новообразуваната българска държава.Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали тая страна. Явно ставаше, че Св[ети]-Стефанска България беше образувана велика на „книга". голяма, за да имаше какво да се отрязва.
  : 4 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  1885г. руските консули в Македония беха се обърнали на сръбски агитатори, руските консулства – на комисионерски бюра, в които се предлагаха пари и всевъзможни облаги срещу продаване на българската народност. За да имат по-голям успех сърбите в своята пропаганда, трябаше да убеждават света и самите македонски българи, че последните не са българи, а особена народност – ни българска, ни сръбска. Рус виж още ›› ката дипломация заповяда на Славянското благотворително дружество в издадената от него етнографическа карта да отбележи македонските българи с особена боя. Сърбите казваха: Русия е сърдита на България и няма да помага на всички ония, които се наричат българи. Македония може да бъде освободена, само ако македонците се откажат от българското име. Руските консули в споразумение с турската власт и гръцката пропаганда и зеха да изпращат сръбски въоръжени банди, които с огън и нож да посърбяват българите в Македония, а които не се съгласяват, да ги изтребяват. Руската дипломация определи границите в Македония, до где ще земе Сърбия и до где Гърция, беше известно отдавна, от преди двадесет и повече години. Въпрос не беше просто за калимавки Той беше въпрос политически: отстъпваме ли ние Македония на сърбите, по искането на Русия, или не я отстъпваме?. Чрез назначаването сърби владици в Македония русите мерят да посърбят българското население, за да осуетят Св[ети]-Стефанската България и до днес проповядват, че в Македония няма българи, а сърби и работят да ги създадат. Русия направи съглашение с Австрия, подновено тая година още за пет, да не се изменява в нищо сегашното положение в Македония. При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност. Оръдията на РУСИЯ са и владиците и турските власти и терористите. Като отражение, като отговор на тая изтребителна за българите деятелност на неговите съюзени врагове, българските революционни комитети усилиха своята деятелност. Мисълта, че при едно по-сериозно въстание, Европа може от Македония да образува една автономна област, разтревожи русия - нямаше да се мине много време, за да се съединеше и тая област на България. Всичкия план на руската дипломация рухнуваше... русия подбуди турското правителство, за да вземе мерки за унищожението на тия български комитети И даде „карт бланш” на турците да употребят всичките средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. Турците зграбчиха 150 души най-интелигентни българи от Македония, гудиха ги в параход и, без съд и присъда, изпратиха ги на заточение в дълбока Азия. За това комитетите решиха да повдигнат въстанието преждевременно 1903 г. Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония, се дължи на милосердието на русия. В Петербургския “Държавен Вестник”, обвиняваха българите и оправдаваха турците.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КУПЕНИЯ ОТ СССР ВАПЦАРОВ ЛЕСНО СТАВА И ПРЕДАТЕЛ 2 КУПЕНИЯ ОТ СССР ВАПЦАРОВ ЛЕСНО СТАВА И ПРЕДАТЕЛ преди 1 година Профил на трол?
  точно толкова многословно и подробно описва всичките си явки и срещи, които е имал - квартирите, лицата и дори тези, които не е имал:три дена търсел някого в една бозаджийница във Варна, но така и не го е намерил, докато се черпел с приятели от Военното училище. И как не успял да изпълни заданието на партията и да посрещне изпратените за терористични акции от СССР другари подводничари в устие виж още ›› то на Камчия – за разпознаване щял да пее"Елено, моме", ама не успял - полицията заградила района . След обилните откровения на военно-техническия сътрудник Лозан(н.вапцаров) десетина вербовани за необявената от сссрусия война срещу държавата България са задържани от полицията. Поетът Младен Исаев, художникът Стоян Сотиров , актрисата Иванка Димитрова също по ПОКАЗАНИЯ НА ВАПЦАРОВ са разпитвани и дават показания. Стоян Сотиров признава, че е изпълнил поръчка на Вапцаров и пуснал пратка по пощата, а друга пратка трябвало да държи при себе си, докато някой я потърси, но още не била потърсена. Младен Исаев( друга гордост на комунистическата литературата след 1944) по молба на колегата му Никола Йонков трябвало да скрие голяма сума пари - Исаев по това време е чиновник в Писателския съюз на пл. Славейков и там Борис Вапцаров и пълничка жена с кожено палто му носят пакет увит във вестник с 4 връзки банкноти и той ги заключил на тавана на съюза. В онези военни години, когато действа Законът за защита на държавата и има доказателства за шпионаж в полза на чуждо разузнаване, всичко това не изглежда никак безобидно, въпреки че България е в нормални дипломатически отношения със сссруаия до 5.9.1944, когато ссср-то ни обявява война. В протокола от разпита на актрисата Иванка Димитрова обаче четем категорична присъда над износа на тероризъм от русия: "Аз не съм комунистка и никога не съм била такава. Мисля, че те не са за България и никога не биха могли да виреят при нашите условия. Още повече, че в Русия не са могли след толкова много години да подредят своите желания. А се връщат към стария начин на живот. Някои от тях по сведения, които има от пресата, радиото и кинопрегледите, си служат с терористични мерки". А след 1944 стана другарка и заради някогашната си близост с‘’поета-революционер’’стана МНООГО известна естествено и с нахъсани рецитации на вапцарова поезия
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • заловен за терористична дейност в полза на чужда държава 1 заловен за терористична дейност в полза на чужда държава преди 1 година Профил на трол?
  Обширните многословни признания на Вапцаров на процеса през 1942 г. започват така: "Аз заемах длъжност при Централния комитет на Българската комунистическа партия, в комитета, който ръководеше така наречената специална работа. Тази специална работа се състоеше в това, че от партийните хора трябваше да се отделят една част, и то най-смелите, и заедно с нелегалните да формират бойни групи. За виж още ›› дачата на тези бойни групи трябваше да бъде: в случай на война със Съветския съюз те трябваше да прекъсват железопътни линии, мостове, телеграфни и телефонни линии, да изхвърлят влакове със специални клинове, да подпалват вагони с цистерни, маслени резервоари и шлепове с горива и муниции". За щастие, нищо от това не се случва и на съвестта на поета- маргинал не тегнат жертви в диверсионни акции под лозунга "Терорът долу: съюз със СССР". Което не му пречи да скъта в нелегална квартира сандъче с 20 килограма пресован тротил , като ‘’подна черен хляб, под който има люспи бертолетова сол’’- насъщния хляб на ссср – единствения който и до днес предлага на света русия . От 7-8 септември 1941 г. Никола Вапцаров е платен функционер на БКП с псевдонима "Лозан" - дават му на ръка по 100-200 лв. на седмица, после по 2000-3000 лв. на месец. Сетне самият той се сдобива с над 2 млн. лв.- огромни за времето пари – ставало дума за куфар с 5 000 долара, 200 000 драхми и 100 000 динара дадени от съветската легация на някогашния солунски атентатор Павел Шатев – "Лозан" и брат му Борис продават "на черно" доларите - неофициалният курс долар -лев е 1:300 - за справка: тютюноработник тогава получава 1300 лв., а вездесъщият Никола Гешев, началник на отделение А в Дирекция на полицията - 5600 лв. Когато арестуват Атанас Романов, у него има около 100 000 лв. и 1000 долара. Такива са сумите и в непосредственият началник на "Лозан" – Цвятко Радойнов - самият Вапцаров- ЛОЗАН непрекъснато пренасял из страната като куриер, суми от порядъка на 30 000-50 000 лв. за оръжие от подкупни войници и за различни диверсионни акции.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тъй като е бил слаб поет, дори БКП тогава не го оценява, е търсел известност за ранената си душа и се е престарал в признанията си.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално