Подписан е Берлинският договор

34821
Подписан е Берлинският договор

1878 г.

На 13 юли 1878 година е подписан Берлинският договор. С него се установяват промените, които настъпват в Османската империя след края на Руско-турската война. Берлинският договор е заключителен документ, който слага край на така наречения Берлински конгрес. Конгресът започва на 13 юни 1878 година. В исторически план този договор има решаващо значение за териториалното разпределение на българските земи, както и за формирането на много държави от Балканския полуостров.

Берлинският договор се състои от 64 члена и в него се отменят голяма част от разпоредбите, установени в Санстефанския мирен договор. Според договора от Сан Стефано, България има право да създаде самостоятелна държава и да възстанови голяма част от своите земи. Страната ни получава независимост под опеката на Русия, а териториите на европейска Турция значително намаляват. Великите сили като Австро-Унгария, Германия и Великобритания са притеснени от нарастващото влияние на Русия върху балканските земи и незабавно свикват Берлинския конгрес. С помощта на Берлинския договор се връщат голяма част от териториите на Османската империя и се формират малки буферни държави на Балканите. Буферните държави са малки страни, които отделят определени територии от директно посегателство. Този тип държави се използват най-често в случай на военни конфликти, когато се превръщат в удобно място за бойни действия. Основното правило при този тип страни е, че те трябва да служат на по-силните си териториални съседи. Берлинският договор предопределя бъдещето на Балканите в следващите години и стои в основата на голяма част от военните конфликти, които се разразяват по тези земи.

След 6 денонощия строеж е завършен мавзолеят на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София, построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическ...

Териториалните клаузи на Берлинския договор ощетяват много държави, които се намират на Балканския полуостров. Една от най-ощетените страни е България. Според този договор българската държава трябва да се ограничи между Дунав, Стара планина и софийския санджак. В района между Стара планина и Родопите е създадена самостоятелна автономна област Източна Румелия, а Източна Тракия, Западна Тракия и Македония минават под владение на султана. Сърбия, Румъния и Черна гора получават пълна независимост, но са задължени да поемат част от държавния дълг на Османската империя. Берлинският договор намалява срока за временно руско управление, като го променя от 2 години на 9 месеца. Освен това се включва клауза, която гласи, че българският княз трябва да бъде избран със съгласието на Великите сили и Османската империя, като той не трябва да бъде представител на нито една от управляващите европейски династии. Новата българска държава е поставена във васална зависимост от Османската империя и се задължава да й плаща годишен данък. Въпреки сериозните ограничения, България получава правото да създаде собствено правителство и войска, а Османската империя има забрана да навлиза в българските територии.

Част от условията на Берлинския договор се променят, когато Княжество България се обединява с Източна Румелия на 6 септември 1885 година. Други промени в договора настъпват през 1908 година, когато България обявява своята независимост. През този период Австро – Унгария анексира Босна и Херцеговина заради благоприятните последствия от Младотурската революция. Берлинският договор оставя ярка следа върху историята на Балканите и предопределя политиката на държавите от Балканския полуостров за години напред. Този договор пряко засяга нашата страна и стои в основата на много териториални конфликти, които продължават и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com