X
 
 

Подписан е Парижкият мирен договор

1673 4
photo of Подписан е Парижкият мирен договор

1947 г.

Парижките мирни договори, подписани на 10 февруари 1947 г. в Париж между държавите от Антихитлеристката коалиция и България, Италия, Румъния, Унгария и Финландия уреждат статута на петте държави след края на Втората световна война и им дават възможност да се включат в Организацията на обединените нации.

Договор с България

Умира Капитан Петко Войвода

Името на легендарния войвода Капитан Петко /1844 – 1900/ е кръвно свързано с Родопите и Тракия, за чиято свобода той се бори не...

От българска страна под договора слагат подписите си Кимон Георгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов - подпредседатели на Министерския съвет.

По настояване на западните велики сили в договора е поставен текст с невярно съдържание, а именно, че България е взела участие във войната против хитлеристка Германия едва след подписването на примирието от 28 октомври 1944 г., въпреки че тя се включва в нея още на 8 септември същата година.

Най-важният фактор, допринесъл за това обстоятелство, е реалното участие на страната ни в окончателния разгром на хитлеристка Германия.

Договорът влиза в сила на 15 септември 1947 г.

Териториални клаузи

Умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Великобритания и Северна Ирландия

Нейно Кралско Величество Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 стр...

Според договора:

Границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от хитлеристката ос; искането на България за Западна Тракия е отхвърлено, освен това тя се задължава да демилитаризира южната си граница.

Военни клаузи

Българската Народна войска е сведена до 65хил.души при продължаване на съществуване на задължителна военна служба за населението. България няма право да строи укрепления по границата си с Гърция. Разпоредбите за числеността на армията са премахнати през 1955 г. с влизането на България във Варшавския договор.

Финансови клаузи

ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия, която не е намерена и до днес

На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 н...

Парижкият договор предвижда репарации, които в много отношения са по-тежки от наложените от Ньойския договор в края на Първата световна война. България се задължава да изплати 70 милиона долара репарации, от които 45 милиона долара на Гърция и 25 милиона долара на Югославия. Изплащането трябва да стане в стоки по цени от 1938 година, завишени само с 10-15%, което увеличава реалната стойност на задължението до 119 милиона долара. Дори тази сума е многократно по-ниска от репарациите, определени с Ньойския договор, но е почти два пъти по-голяма от реално изплатените по него суми. В допълнение към това, репарациите трябва да бъдат изплатени само за 8 години, което прави годишните вноски над 8 пъти по-високи от плащаните по Ньойския договор. Стойността им се равнява на половината от целия годишен износ на страната през 1945-1946 година. По-късно Югославия опрощава репарациите на България.

Освен наложените репарации, България се отказва от всички свои вземания от Германия за времето след 1 септември 1939 година, включително от периода преди влизането на България във войната. Стойността им е около 100 милиона долара, главно неизплатени стоки, изнесени в Германия въз основа на клиринговите взаимоотношения между двете страни. На България не е разрешено да компенсира тези вземания с германските активи на българска територия, които са придобити от Съветския съюз, както и самите вземания от Германия.

Политически последствия

Подписването на мирния договор лишава западните съюзници от основното им средство за политически натиск върху комунистическия режим в България. Още през лятото на 1947 г. депутатите от опозицията са арестувани, а седмица след влизането на договора в сила е екзекутиран лидерът на опозицията Никола Петков. С изключение на Земеделския съюз, партиите от Отечествения фронт също са закрити. На 4 декември е приета т. нар. Димитровската конституция, която е по образец на съветската от 1936 г. С това се поставя край на фасадната многопартийност от първите години след Деветосептемврийския преврат (1944 г.) и окончателно се утвърждава тоталитарният режим.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  България реално погледнато не участва във войната. Тя администрира територии с българско население – Македония и Беломорието, но след окупацията от ссср се стига до чудовищни издевателства тук – съдене на адвокати, на прокурори, на съдии, което е нон сенс от всякъде. Формулата ''народен съд'' е приета от страните от победената коалиция, в която по неволя сме били и ние – т.нар. виж още ›› Ос, но той е за военни!! престъпления - в България никога не е имало фашизъм, не само като теоретична постановка, но е нямало и белезите на този тип общества Преврат на 9.06.1923 всъщност няма. Въпросът е разгледан много подробно от всички в Европа -Великобритания, Франция, Ваймарска Германия и т.н. Те стигат еднозначно до извода, че Указа за назначаване на нов министър-председател е съгласно Търновската конституция. След независим анализ на обстоятелствата, всяка една от тези страни признават новоназначеното правителство. НО тоталитарно управление е имало и то има достатъчно негативи И ако трябваше някой да се осъди след 9-и септември, това са превратаджиите от 1934 - именно те забраниха партиите и суспендираха Конституцията. Обаче, те направиха и преврата на 9.09.1944, и изпоосъдиха всички наоколо, само не и себе си, естествено - фашисти в България са само ОФейците. Зетят на един от тях, ГиньоГанев, ни и учеше и на ''демокрация'' след 1989
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Втората световна война в българската история е премоделирана за целите на комунистите и руските им началници - България е била в дипломатически отношения със ссср-то и никога не е обявявала война на руснаците - СССР обявява война на България на 5.9.1944 и България е окупирана И не малко хора са избити без съд и присъда. Още веднага след 9 септември са ликвидирани командващите на петте български ар виж още ›› мии, началниците на разузнаването. Това е планиран погром на структурите на държавата, за да няма кой да защити интересите на България - новата власт под дулата на съветската армия НЯМА абсолютно никаква конкуренция.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • стражеви трафопост 1 стражеви трафопост преди 11 месеца Профил на трол?
  Румъния държа 4 армии на Източният фронт, а по този договор си увеличава територията. Държави с калпави армии и мързеливи народи си пълнят гушите. Този договор е поредното зверство на великите сили.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  режимът в България преди 9.9.1944, особено след преврата 1934 г., е бил авторитарен, но не и фашистки. Този режим е отговорен главно за обявяването на война на Великобритания и САЩ + противозаконни изстъпления по места, свързани с непризнаването на въоръжената нелегална съпротива срещу него за вражески!! войници, подлежащи на Женевската конвенция - на БКП обявява война на собствената си държава на виж още ›› 22 юни 1941(преди това докато ссср и хитлер са съюзници посрещат немците с цветя, хляб и сол)- БКП обявяват въоръжена съпротива в собствената си държава за каузата на сссрусия – това е определено тероризъм - убийства, кражби, палежи, взривявания - още се прикрива руската връзка за т. нар. съпротива -никой не говори кой уби Методи Шатаров - за сляпото изпълнения на заповедите на Москва, а и окупацията 1944 е за да се попречи България да остане в Македония и Тракия - край на руските мераци за Проливите и черноморе - руско езеро - българите са наричали руските терористи ШУМКАРИ(БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЗЕМЯТА СИ след сссруската окупация - ГОРЯНИ) - спусканите с парашути и от подводници руски немници са нямали никаква популярност сред населението, да не говорим колко малко са били т. нар. партизани - български гарждани,самоопределили се за комунисти ,предлагат своите услуги за реализиране на интересите и целите на Съветския Съюз,който е искал да комунизира Европа и Света и е опитал да използва и хитлер за това.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално