X
 
 

Подписан е Парижкият мирен договор

1667 4
photo of Подписан е Парижкият мирен договор

1947 г.

Парижките мирни договори, подписани на 10 февруари 1947 г. в Париж между държавите от Антихитлеристката коалиция и България, Италия, Румъния, Унгария и Финландия уреждат статута на петте държави след края на Втората световна война и им дават възможност да се включат в Организацията на обединените нации.

Договор с България

От българска страна под договора слагат подписите си Кимон Георгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов - подпредседатели на Министерския съвет.

По настояване на западните велики сили в договора е поставен текст с невярно съдържание, а именно, че България е взела участие във войната против хитлеристка Германия едва след подписването на примирието от 28 октомври 1944 г., въпреки че тя се включва в нея още на 8 септември същата година.

Най-важният фактор, допринесъл за това обстоятелство, е реалното участие на страната ни в окончателния разгром на хитлеристка Германия.

Умира Капитан Петко Войвода

Името на легендарния войвода Капитан Петко /1844 – 1900/ е кръвно свързано с Родопите и Тракия, за чиято свобода той се бори не...

Договорът влиза в сила на 15 септември 1947 г.

Териториални клаузи

Според договора:

Границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от хитлеристката ос; искането на България за Западна Тракия е отхвърлено, освен това тя се задължава да демилитаризира южната си граница.

Умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Великобритания и Северна Ирландия

Нейно Кралско Величество Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 стр...

Военни клаузи

Българската Народна войска е сведена до 65хил.души при продължаване на съществуване на задължителна военна служба за населението. България няма право да строи укрепления по границата си с Гърция. Разпоредбите за числеността на армията са премахнати през 1955 г. с влизането на България във Варшавския договор.

Финансови клаузи

Парижкият договор предвижда репарации, които в много отношения са по-тежки от наложените от Ньойския договор в края на Първата световна война. България се задължава да изплати 70 милиона долара репарации, от които 45 милиона долара на Гърция и 25 милиона долара на Югославия. Изплащането трябва да стане в стоки по цени от 1938 година, завишени само с 10-15%, което увеличава реалната стойност на задължението до 119 милиона долара. Дори тази сума е многократно по-ниска от репарациите, определени с Ньойския договор, но е почти два пъти по-голяма от реално изплатените по него суми. В допълнение към това, репарациите трябва да бъдат изплатени само за 8 години, което прави годишните вноски над 8 пъти по-високи от плащаните по Ньойския договор. Стойността им се равнява на половината от целия годишен износ на страната през 1945-1946 година. По-късно Югославия опрощава репарациите на България.

ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия, която не е намерена и до днес

На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 н...

Освен наложените репарации, България се отказва от всички свои вземания от Германия за времето след 1 септември 1939 година, включително от периода преди влизането на България във войната. Стойността им е около 100 милиона долара, главно неизплатени стоки, изнесени в Германия въз основа на клиринговите взаимоотношения между двете страни. На България не е разрешено да компенсира тези вземания с германските активи на българска територия, които са придобити от Съветския съюз, както и самите вземания от Германия.

Политически последствия

Подписването на мирния договор лишава западните съюзници от основното им средство за политически натиск върху комунистическия режим в България. Още през лятото на 1947 г. депутатите от опозицията са арестувани, а седмица след влизането на договора в сила е екзекутиран лидерът на опозицията Никола Петков. С изключение на Земеделския съюз, партиите от Отечествения фронт също са закрити. На 4 декември е приета т. нар. Димитровската конституция, която е по образец на съветската от 1936 г. С това се поставя край на фасадната многопартийност от първите години след Деветосептемврийския преврат (1944 г.) и окончателно се утвърждава тоталитарният режим.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  България реално погледнато не участва във войната. Тя администрира територии с българско население – Македония и Беломорието, но след окупацията от ссср се стига до чудовищни издевателства тук – съдене на адвокати, на прокурори, на съдии, което е нон сенс от всякъде. Формулата ''народен съд'' е приета от страните от победената коалиция, в която по неволя сме били и ние – т.нар. виж още ›› Ос, но той е за военни!! престъпления - в България никога не е имало фашизъм, не само като теоретична постановка, но е нямало и белезите на този тип общества Преврат на 9.06.1923 всъщност няма. Въпросът е разгледан много подробно от всички в Европа -Великобритания, Франция, Ваймарска Германия и т.н. Те стигат еднозначно до извода, че Указа за назначаване на нов министър-председател е съгласно Търновската конституция. След независим анализ на обстоятелствата, всяка една от тези страни признават новоназначеното правителство. НО тоталитарно управление е имало и то има достатъчно негативи И ако трябваше някой да се осъди след 9-и септември, това са превратаджиите от 1934 - именно те забраниха партиите и суспендираха Конституцията. Обаче, те направиха и преврата на 9.09.1944, и изпоосъдиха всички наоколо, само не и себе си, естествено - фашисти в България са само ОФейците. Зетят на един от тях, ГиньоГанев, ни и учеше и на ''демокрация'' след 1989
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Втората световна война в българската история е премоделирана за целите на комунистите и руските им началници - България е била в дипломатически отношения със ссср-то и никога не е обявявала война на руснаците - СССР обявява война на България на 5.9.1944 и България е окупирана И не малко хора са избити без съд и присъда. Още веднага след 9 септември са ликвидирани командващите на петте български ар виж още ›› мии, началниците на разузнаването. Това е планиран погром на структурите на държавата, за да няма кой да защити интересите на България - новата власт под дулата на съветската армия НЯМА абсолютно никаква конкуренция.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • стражеви трафопост 1 стражеви трафопост преди 8 месеца Профил на трол?
  Румъния държа 4 армии на Източният фронт, а по този договор си увеличава територията. Държави с калпави армии и мързеливи народи си пълнят гушите. Този договор е поредното зверство на великите сили.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  режимът в България преди 9.9.1944, особено след преврата 1934 г., е бил авторитарен, но не и фашистки. Този режим е отговорен главно за обявяването на война на Великобритания и САЩ + противозаконни изстъпления по места, свързани с непризнаването на въоръжената нелегална съпротива срещу него за вражески!! войници, подлежащи на Женевската конвенция - на БКП обявява война на собствената си държава на виж още ›› 22 юни 1941(преди това докато ссср и хитлер са съюзници посрещат немците с цветя, хляб и сол)- БКП обявяват въоръжена съпротива в собствената си държава за каузата на сссрусия – това е определено тероризъм - убийства, кражби, палежи, взривявания - още се прикрива руската връзка за т. нар. съпротива -никой не говори кой уби Методи Шатаров - за сляпото изпълнения на заповедите на Москва, а и окупацията 1944 е за да се попречи България да остане в Македония и Тракия - край на руските мераци за Проливите и черноморе - руско езеро - българите са наричали руските терористи ШУМКАРИ(БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЗЕМЯТА СИ след сссруската окупация - ГОРЯНИ) - спусканите с парашути и от подводници руски немници са нямали никаква популярност сред населението, да не говорим колко малко са били т. нар. партизани - български гарждани,самоопределили се за комунисти ,предлагат своите услуги за реализиране на интересите и целите на Съветския Съюз,който е искал да комунизира Европа и Света и е опитал да използва и хитлер за това.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.