X
 
 

Роден е Александър Стамболийски

1409 10
photo of Роден е Александър Стамболийски

1879 г.

На 1 март 2019 г. се навършват 140 години от рождението на големия земеделски водач Александър Стамболийски. На тази дата всяка година земеделска България се покланя пред делото на своя велик син, пред реформатора и държавника, спасил страната от Втората национална катастрофа. По този повод председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията и признателните земеделци и симпатизанти ще поднесат венци и цветя пред паметника на Александър Стамболийски.

По късно ще се състои и церемония по валидирането на юбилейна пощенска марка „140 години от рождението на Александър Стамболийски“ изработена по инициатива на БЗНС.

96 години от първата българска служба по поддържане на р. Дунав

На 1 март 1923 година, с указ на цар Борис III се утвърждава законът „За службата по поддържане и подобрение плавателността по Ду...

На церемонията ще присъстват Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на БЗНС Николай Ненчев, представители на политическото ръководство и млади членове на Съюза.

Александър Стамболийски е роден в с. Славовица, Пазарджишко. Учи в земеделско училище в Садово и завършва Лозаро-винарското училище в Плевен, където негов учител е основателят на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. През 1899 г. участва в Учредителния конгрес на БЗНС. През следващите години е студент по философия в Хале и по агрономия в Мюнхен, но прекъсва образованието си поради заболяване.

Народен трибун, партиен водач, депутат, първи цивилен министър на войната в следосвобожденска България, Ал. Стамболийски не се бои да се изправи срещу цар и генерали, за да отстоява идеите си за курса на страната ни по време на Първата световна война.

Александър Стамболийски се доказва не само като далновиден визионер, но и като човек, готов да се жертва за България. Необорима е тезата му, че просперитетът на обществото се гради върху плещите на работещия собственик. „Човек, който не работи, дегенерира. Човек, който не притежава собственост, никога не може да бъде свободен“, твърди народният водач.

9 души загиват при пожар във влака София – Кардам

Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на влак № 2637, пътуващ от София за Кардам (Област Добрич) и бързо се разрас...

Осъден е на доживотен затвор заради смелия си опит да предотврати включването на България в касапницата на Първата световна война на страната на Централните сили. В условия на национална катастрофа Стамболийски се бори България да запази суверенен излаз на Егейско море. Показателно за неговата прозорливост и постмодерно мислене в една епоха на елементарни националистически страсти е изказването му на конференцията в Лозана, където заявява: „Искаме не територия, а път!“.

Животът на Александър Стамболийски е драматичен и завършва трагично, но много от идеите му надживяват конкретната историческа конюнктура.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • югославянина Стамболийски: ''АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН'' 4 югославянина Стамболийски: ''АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН'' преди 3 месеца Профил на трол?
  Българо-руската война от 1916-1918г. се води по суша, въздух и вода , на два фронта - Добруджа и Македония. Русия започва войната си против България по море. Още в началото на световната война руското Главно командване изработва проекти за завземането на българските черноморски пристанища във връзка с подготвения поход за завземане на Проливите. Плановете са отложени поради противодействието на А виж още ›› нглия, тъй като България отказва да предостави морските си пристанища за руски бази - русия решава завземането им със сила, защото България има незначителен флот.Руския военен флот много агресивно атакува български териториални води още в периода на неутралитет на България: май - октомври 1915г. руските миноносци навлизат в българските териториални води 14 пъти на групи от по 2 до 5 кораба и обстрелват бълг. брегове. Когато България започва войната си срещу Сърбия Русия решава да я накаже за ,,измяната’’ чрез удар в гръб с бомбардировката на Варна.На 14.10.1915г., когато православните християни празнуват Петковден ескадра от руския Черноморски флот атакува . Моментът не е случайно избран. Бомбардировката е точно, когато българските войски успешно освобождават изконни български краища в Моравско и Македония. „Русия стреля срещу България само за това, че се стреми към обединението на своята нация” - пише в.„ Балкански куриер” след бомбардировката на Варна. Обществените реакции срещу Русия са толкова остри, че се връща първоначалното име на храм-паметника александър невски с пълен консенсус и в парламента и в правителството. Дори отявлени русофили приветстват връщането на първоначалното име на храма''СВ.КИРИЛ И МЕТОДИ''. През 1920г. правителството на Александър Стамболийски отново връща наложеното''освободителите''руско име на храма - Стамболийски напълно отрича политиката на правителството на Васил Радославов, довела до национално обединение на България, признато и от Русия чрез Брест-Литовския мирен договор от 3 март 1918г. Стамболийски много страда че в Ной американците спасяват България от разделяне пом/у комшиите и превръщането на българите в кюрдите на Балканите - как да не му издигнат ОГРОМНЕЙШИ паметник насред София след като ни повториха руснаците 1944 и ни ощастливиха с ново ''освобождение''
 • снишен като борисов 4.1 снишен като борисов преди 3 месеца Профил на трол?
  Министър-председателят Ал. Стамболийски направи в понеделник 29 юли следното изявление пред пресата: ''Окупацията на Тракия приключи. Гърция лесно изпълни мандата, наложен й от Великите сили. Ние отказахме да подпомогнем както българите в Тракия срещу Гърция, така и Таяр, така и тракийската делегация, която се готвеше да замине за Таредж. Ние осуетихме образуването на чети на наша собств виж още ›› ена територия и предотвратихме с помощта на нашата армия всякакво преминаване през българо-тракийската граница. Всички бяха обезоръжени на нашата граница. По този начин ние напълно запазихме неутралитета си. България не възнамерява да нарушава ничия граница и ще изпълним задълженията по мирния договор. Убеден съм, че Румъния ще бъде първата, която ще приеме идеята за трайно приятелство с нас. След ратифицирането на мирния договор аз възнамерявам да посетя Белград и е възможно да се срещна с г-н Венизелос. Броят на членовете на комисията на Антантата, която трябва да контролира спазването на условията на мирния договор, е намален от 79 на 25 по молба на българското правителство...'' - ако еусия не беше разгромена щеше да козирува по опорки като радев
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • югославянина Стамболийски: ''АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН'' 3 югославянина Стамболийски: ''АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН'' преди 3 месеца Профил на трол?
  Стамболийски се бори против всички войни на България за обединение със всички български краища , които русия е разкъсала от България. Стамболийски остро се противопоставя на промените в Търновската конституция през 1911 г., с които думите „княжество“, „княз“ и производните им са заменени с „царство“, „цар“ и производните им, защото роССя се е самосчитала за наследник на Византия и се е провъзгласи виж още ›› ла за ,,Трети’’ Рим и никоя друга православна държава , няма право на ,, цар " и да бъде Царство . Стамболийски остро се противопоставя на участието на България в Първата световна война, но матушката му роССия напада България и воюва на територията на Царство България , избива мирно българско население , бомбандира български градове и за пореден път опожарява български селища. Когато Стамболийски в Народното събрание вика за победа на сърбите го посрещат с викове: ‘’сърбоман’’ и ‘’предател’’, а Стамболийски заявява: "В момент, като настоящия, когато са застрашени наши братя южни славяни, аз не съм българин, аз съм южен славянин". Точно термините славяни и славянство на Балканите са вкарани на Балканите още по времето на Екатерина 2 за обезличаване на българите, които са единствените исторически правоприемници на Византия след превземането на Константинопол от кръстоносците – тогава Вселенската патриаршия се мести в столицата Търново.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  След скандал при среща с Н.В.Фердинанд през 1915 г. небългарина Стамболийски е отстранен от парламента и осъден на доживотен затвор. По време на войнишкия метеж септ.1918 г. е освободен и метежа и се провъзгласява за председател на т.нар. Радомирска република.След неуспеха й се скрива, но го хваща царската амнистия.Начело на правителството на БЗНС Стамболийски сеня името’’Св. Кирил и Методий виж още ›› ’’ на катедралния храм в София с името на руския светец-мюсюманин александър невски . Стамболийски установява приятелски отношения с Кралството на сърби, хървати и словенци. Това са тези същите , които след Първата световна война прилапват Българските земи. Стамболийски активно работи за създаване на Федерация на южните славяни - руския проект Югославия от сърбинизирани руски колонии . Тази просръбска политика изостря до краен предел отношенията между земеделското правителство и българите и в Сърбия и в Македония. Стамболийски подкрепя и ползва услугите на Македонската федеративна организация на сърбомани . Изпраща допълнителни войскови, жандармерийски и полицейски части в Петрички и Кюстендилски окръг за ликвидиране базите на ВМРО.
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Точно с тази антибългарска политика срещу ВМРО режимът на Стамболийски губи влияние и сред българските селяни. Подписването на Нишката спогодба от 23 март 1923 година с Кралството на сърби, хървати и словенци за "обезопасяване на границата" между двете държави, прелива чашата на българското търпение. Тайните преговори за Балканска федерация, в която България ще е под егидата на бълг. ВР виж още ›› АГ сърбия не се приема от народа ни и срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз. Оранжевата гвардия на Стамболийски от паравоенни отряди е обезоръжена. Стамболийски не реагира адекватно - организира стотина селяни за обсада на Пазарджик, но опита му да се окопае срещу България е обречен от самото начало на провал – обявилия се за небългарин готов да поднесе на тепсия България на сърбите е свален от власт от Български войни и смъртната му присъдена е изпълнена от Български войни
  : 0 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Точно с тази антибългарска политика срещу ВМРО режимът на Стамболийски губи влияние и сред българските селяни. Подписването на Нишката спогодба от 23 март 1923 година с Кралството на сърби, хървати и словенци за "обезопасяване на границата" между двете държави, прелива чашата на българското търпение. Тайните преговори за Балканска федерация, в която България ще е под егидата на бълг. ВР виж още ›› АГ сърбия не се приема от народа ни и срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз. Оранжевата гвардия на Стамболийски от паравоенни отряди е обезоръжена. Стамболийски не реагира адекватно - организира стотина селяни за обсада на Пазарджик, но опита му да се окопае срещу България е обречен от самото начало на провал – обявилия се за небългарин готов да поднесе на тепсия България на сърбите е свален от власт от Български войни и смъртната му присъдена е изпълнена от Български войни
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Като се знае какво мисли за България работодателя на Стамболийски – роССия - се разбира Стамболийски що за стока е 2 Като се знае какво мисли за България работодателя на Стамболийски – роССия - се разбира Стамболийски що за стока е преди 3 месеца Профил на трол?
  РоССия иска България да не съществува , защото голяма СИЛНА България е пречка - трябва или да бъде руска територия или да се подели между съседите и най- големият дял да е за руския сателит сърбия. Докато това се случи, България трябва да се държи слаба и малка - както руския българофоб Аксаков през 1885 г. обявява във в. „Русь“: „Всяко тържество на българите е смърт за русия. Балканските дъ виж още ›› ржави трябва да бъдат притежание на русите и погълнати от русите!” – това е същия този , койтопри новината за потушаването на Априлското въстание пак във в.„Русь“ обещава: ,,Ето сега ние ще си вземем проливите". 1833г за първи път русия подарява 6 възстанали български окръга на сърбия. 1868г е сключен първият балкански съюз по указания на русия за подялба на българските земи между съседите ни! Реализирането на тези тайни проекти осъжда на унищожение българския народ чрезизселване, изтребление и асимилация на българите от сърби, гърци и румънци. Цар освободител и посланика му граф Игнатиев са активни в панславистките руски комбинации срещу българите,достойно следвани от Николай II и болшевиките , които налагат на българите и понятията македонски език и македонска нация
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Александър Стамболийски - руска слуга, сърбоман , гъркоман , българоПРОДАЖНИК - нищо хубаво не е направил за България
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  АБСОЛЮТНО! От него започва кървавото разделение и противопоставяне на българския народ!
  : 0 !
 • ЗАТОВА КОМУНИСТИТЕ МУ ДИГАТ ПАМЕТНИК КАТ'АЛЬОША 1.2 ЗАТОВА КОМУНИСТИТЕ МУ ДИГАТ ПАМЕТНИК КАТ'АЛЬОША преди 3 месеца Профил на трол?
  Александър Стоименов Стамболийски е бил против всички войни, които България води за освобождение и национално обединение. Той е бил против България да се провъзгласи за Царство България ! През 1914 г.изразява в Народното събрание надеждата си за победа на сърбите. Стамболийски НЕ САМО е бил против - искал е да заличи българската организация ВМРО , която се е борила против сърбята и гърцята и п виж още ›› оддържала българщината в областта Македония ... Александър Стамболийски е руска слуга и затова е сърбоман , македонист , гъркоман.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.