Роден е Александър Стамболийски

11371
Роден е Александър Стамболийски

1879 г.

На 1 март 2019 г. се навършват 140 години от рождението на големия земеделски водач Александър Стамболийски. На тази дата всяка година земеделска България се покланя пред делото на своя велик син, пред реформатора и държавника, спасил страната от Втората национална катастрофа. По този повод председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията и признателните земеделци и симпатизанти ще поднесат венци и цветя пред паметника на Александър Стамболийски.

По късно ще се състои и церемония по валидирането на юбилейна пощенска марка „140 години от рождението на Александър Стамболийски“ изработена по инициатива на БЗНС.

96 години от първата българска служба по поддържане на р. Дунав

На 1 март 1923 година, с указ на цар Борис III се утвърждава законът „За службата по поддържане и подобрение плавателността по Ду...

На церемонията ще присъстват Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на БЗНС Николай Ненчев, представители на политическото ръководство и млади членове на Съюза.

Александър Стамболийски е роден в с. Славовица, Пазарджишко. Учи в земеделско училище в Садово и завършва Лозаро-винарското училище в Плевен, където негов учител е основателят на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. През 1899 г. участва в Учредителния конгрес на БЗНС. През следващите години е студент по философия в Хале и по агрономия в Мюнхен, но прекъсва образованието си поради заболяване.

Народен трибун, партиен водач, депутат, първи цивилен министър на войната в следосвобожденска България, Ал. Стамболийски не се бои да се изправи срещу цар и генерали, за да отстоява идеите си за курса на страната ни по време на Първата световна война.

Александър Стамболийски се доказва не само като далновиден визионер, но и като човек, готов да се жертва за България. Необорима е тезата му, че просперитетът на обществото се гради върху плещите на работещия собственик. „Човек, който не работи, дегенерира. Човек, който не притежава собственост, никога не може да бъде свободен“, твърди народният водач.

9 души загиват при пожар във влака София – Кардам

Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на влак № 2637, пътуващ от София за Кардам (Област Добрич) и бързо се разрас...

Осъден е на доживотен затвор заради смелия си опит да предотврати включването на България в касапницата на Първата световна война на страната на Централните сили. В условия на национална катастрофа Стамболийски се бори България да запази суверенен излаз на Егейско море. Показателно за неговата прозорливост и постмодерно мислене в една епоха на елементарни националистически страсти е изказването му на конференцията в Лозана, където заявява: „Искаме не територия, а път!“.

Животът на Александър Стамболийски е драматичен и завършва трагично, но много от идеите му надживяват конкретната историческа конюнктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com