Родена е Криста Волф

1781
Родена е Криста Волф
Снимка: iStock/Guliver

Родена е на 18 март 1929 г. в Ландсберг ан дер Варте (днес Гожов Великополски в Полша) в предишната провинция Бранденбург. След Втората световна война тя и нейното семейство биват прогонени от дома им отвъд новообразуваната източна граница на Германия при реките Одер и Найсе. През 1945 година се установяват в Мекленбург, който впоследствие се превръща в част от Германската демократична република (ГДР) или Източна Германия.

Криста Волф следва литература в Йена и Лайпциг. След дипломирането си работи за източногерманския съюз на писателите и става редактор на списанието Нойе дойче литератур. През 1951 година се омъжва за писателя Герхард Волф и приема неговото фамилно име.

Роден е Ангел Ангелов, български художник

Ангел Ангелов е роден на 17 март 1923 г. в София. Завършва Първа мъжка гимназия и постъпва в Художествената академия в София. Бомбардир...

Криста Волф е член на Обединената социалистическа партия, (комунистическата партия) на ГДР, от 1949 до 1989-1990 година. Документи от ЩАЗИ, открити през 1993 година, доказват, че тя е била неофициален агент-осведомител (Inoffizieller Mitarbeiter) през периода 1959-1961 година. Чиновниците от ЩАЗИ обаче недоволстват от нейната неактивност и престават да се интересуват от сътрудничеството ѝ. По време на Студената война Криста Волф открито критикува ръководството на комунистическата държава, но въпреки това остава вярна на убеждението си, че е против ново Обединение на Германия.

Утвърждаването на Криста Волф като писател става през 1963 година с публикуването на новелата Der geteilte Himmel (Разделено небе). Други нейни значими творби са Nachdenken über Christa T. (Размисли за Криста Т., 1968), Kindheitsmuster (Образци от детство, 1976), Kein Ort. Nirgends (Няма място. Никъде, 1979), Kassandra (Касандра, 1983), Auf dem Weg nach Tabou (На път за Табу, 1994) и Medea (Медея, 1996).

„Касандра“ е може би най-важната творба на Криста Волф, интерпретираща битката за Троя като война за икономическо надмощие и промяна от матриархално в патриархално общество. Was bliebt (Какво остава) описва живота на писателката под наблюдението на ЩАЗИ и е написана през 1979 година, но е публикувана едва през 1990 г.

„На път за Табу“ включва есета, речи и писма, писани по време на четирите години след Обединението на Германия. Късната ѝ творба Leibhaftig (Пъкленост, 2002) описва съдбата на една жена, бореща се между живота и смъртта в болница в ГДР, очаквайки лекарства от Западна Германия.

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Щраус е син на собственик на скромна ферма. Майка му умира през 1811, а през 1816 баща му се самоубива (предполага се, че е заради неиз...

Основни теми в творбите на Криста Волф са немският националсоциализъм, човешката природа, феминизмът и намирането на себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...