Руският учен Александър Степанович Попов демонстрира първия в света радиоприемник

27570
Руският учен Александър Степанович Попов демонстрира първия в света радиоприемник

1895 г.

Александър Степанович Попов е руски учен-физик със световна известност. Роден е на 16 март 1859 г. в селцето Турински рудник в Урал.

Завършва блестящо университет през 1883 г. и получава покана да преподава в Минния офицерски клас в Кронщад – по това време единственото учебно заведение, подготвящо специалисти–електротехници. Знаейки, че там има прекрасна лаборатория по физика и ценна библиотека, Попов се отказал от другите примамливи предложения и заминал за Кронщад. Там съвместно с преподавателската си дейност започнал и голяма изследователска работа в областта на електротехниката.

Гоце Делчев загива при сражение с турците

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Д...

През онези години немският учен Хайнрих Херц открил съществуването на електромагнитните вълни и доказал тяхното родство със светлината. Заинтересован от това откритие, Попов започнал детайлно изследване на електромагнитните вълни. За разлика от повечето учени, виждащи в тези вълни просто любопитно физическо явление, той съумял да оцени тяхното практическо значение и се насочил към техническата реализация на откритието — създаване на прибор за приемане на сигнали от разстояние. След провеждането на редица опити ученият установил, че присъединяването към прибора на проводник, изправен нагоре, и проводник, съединен със земята, рязко увеличава обсега на неговото действие, т.е. Попов изобретява антената и заземяването.

На 7 май 1895 г. в препълнената зала за заседания на Руското физико-химично общество Попов прави съобщение за първите резултати от своята работа и демонстрирал конструирания от него радиоприемник. Този ден — 7 май, се смята за рожден ден на радиото в страните на последвалия СССР. По-малко от година след това Попов създава цял комплекс с апаратура за безкабелно предаване на телеграфни сигнали. През март 1896 г. на заседание на Руското физико-химично общество, той извършва първото в света предаване на радиограма на разстояние около 250 м. 

През есента на 1897 г. Попов пренася своите опити на кораби от Балтийския флот и през пролетта на следващата година получил надеждна връзка на разстояние около 5 км. между транспортния кораб „Европа“ и крайцера „Африка“. По време на изпитанията на новия радиопредавател изобретателят направил още едно важно откритие: забелязал, че електромагнитните вълни се отразяват в корабите. Това откритие станало основата, на която впоследствие се развил нов отрасъл на радиотехниката – радиолокацията. С приключването на опитите за радиовръзка между кораби, Попов съставил отчет в който съобщава за възможностите за радионавигация и радиопеленгация.

Въпреки това морското ведомство малко се интересувало от работата на учения и само случая му помогнал да осъществи практическата реализация на своето изобретение. Ето какво се случило: В късната есен на 1899 г. от Кронщад на околосветско плаване тръгнал броненосецът “Генерал-адмирал Апраскин”. Едва излязъл от пристанището, той попаднал в жестока снежна буря, отклонил се от курса и се ударил в подводни камъни до остров Гогланд. Опитите да бъде отстранен от камъните пропаднали, а настъпващите студове го сковали в лед. Всичките сили били хвърлени за спасяване на броненосеца, но за осъществяване на спасителната операция била крайно необходима връзка с щаба на флота. И тогава си спомнили за изобретателя на безжичния телеграф. На Попов била възложена задача да осъществи така необходимата връзка с помощта на новото изобретение. И въпреки, че досега е била осъществявана връзка на разстояние не повече от 30 км., а сега разстоянието било повече от 40 км., връзката била осъществена и работила безотказно през цялото време на спасителната операция.

Екзекутирани са ръководителите на Великденското въстание, целящо независимост на Ирландия

На 24 април 1916 г. в Ирландия започва т.нар. Великденско въстание срещу британската власт, което в края на краищата няколко години ...

В тези дни всички вестници в света подробно съобщавали за тези събития, прославяли новото средство за връзка и неговия изобретател Попов. Този случай убедително доказал огромното значение на радиотелеграфа на Попов и на неговия радиоприемник с телефонни слушалки били издадени патенти в Русия, Англия, Франция и други страни.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...