X
 
 

С указ на Петър I в Русия се създават губернии

2860 9
photo of С указ на Петър I в Русия се създават губернии

1708 г.

Губерния е най-висшата териториално-административна единица в Руската империя. Въведена е през 1708 г. от цар Петър I и съществува до първото десетилетие на съветския период, до 1929 г. Начело на губернията стои губернатор, назначаван лично от императора. Губернията се дели на области, уезди и волости.

При първата поземлена реформа от 1708 г. с Указ на Петър I са създанени 8 губернии:

Ражда се първото американско инвитро бебе – Елизабет Джордан Кар

Оплождането „инвитро“ (на латински: in vitro – „в стъкло“), често наричано „в епруветка“, е в...

Санкт-Петербургска (от 1708 до 1710 г. наричана Ингерманландска) – губернатор Александър Данилович Меншиков;

Московска, с губернатор Тихон Никитич Стрешнев

Архангелогородска (Архангелска)

Смоленска

Киевска

Николае Чаушеску и жена му са осъдени на смърт и разстреляни

Кървавите събития от Тимишоара и Букурещ през декември 1989 г. намират кулминацията си в падането на Чаушеску и комунистическия режим. ...

Казанска

Азовска

Сибирска.

С течение на времето, поради разширяване на територията и с цел по-добро управление броят на губерниите се увеличава, като през 1719 те стават 11, през 1775 – 23, а по времето на Екатерина II нарастват от 40 до 51.

След Октомврийската революция, по време на съветския период, първоначално се запазва териториалното деление на губернии, но губернаторите и техният апарат са заменени от губернски изпълнителен комитет, избиран от губернски конгрес на Съветите. Някои губернии биват заменяни с национални автономии, а след образуването на СССР (1922 г.) e разработен нов план за административно-териториално деление на страната. Националните автономии се превръщат в Съюзни републики или Съюзни автономни области, които се делят на области, краеве, окръзи, райони и селски съвети. Разделението на губернии окончателно е премахнато през 1929 г.

В Оберндорф за първи път е изпълнена "Тиха нощ, свята нощ" (ВИДЕО)

„Тиха нощ, свята нощ“ е най-известната традиционна популярна коледна песен в немскоезичния свят. Автор на оригиналния текст...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

9 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • империята на ЗЛОТО наречено от петър 1''Русия'' е създадена САМО от неспирни завоевателни войни 1 империята на ЗЛОТО наречено от петър 1''Русия'' е създадена САМО от неспирни завоевателни войни преди 6 месеца Профил на трол?
  Петър Първи нарича московията на Русия и я обявява за наследник на Великата Рус , за да бъде приет от Европа - Иван Грозни с геноцидното по своята всеобхватност и целенасоченост унищожаване на Велика България и провъзгласяването си за “цар на българите” наследява и държавното устройство и търговските пътища и пазари на Българите и московията започва да се превръща в империя. Петър Първи , като виж още ›› достоен ученик в това отношение на Иван Грозни, поставя началото на руската имперска военна експанзия и воюва интензивно не само на юг към крепостта Азов и Кримския полуостров ( с цел превръщането на Черно море в “руско езеро”, както открито пледирал Петър), но и на Запад и най-вече с тогавашната суперсила на европейския Северозапад Швеция - завоевателните походи на московците, ги превръщат постепенно в доминиращ елемент в рамките на обявената от Петър Велики империя - разширяването на тази империя не се е случило като вечна “самоотбрана” от “всички” съседи, а с окупация, заробване и русофициране на почти 170 народа. руската експанзия, върху която в наши днес е базирана евразийската Руска Федерация е единствената в наши дни класическа колониална империя - днес са окупирани териториите на над 150 народности.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Само в периода на болшевизма до Втората световна война СССР осъществява няколко агресии. Да не забравяме активното участие в геноцида над арменците(svobodennarod.com/head-on/item/5999-armenska-istorivhka-sreshtu-ruska-senatorka-za-savetizatziyata-na-azerbaydzhan-i-nefta-savetska-rusiya-pomagna-za-razkasvaneto-na-armeniya.html ) , за Средна Азия,Бухарското емирство,в Монголия съветските войски са о виж още ›› т 1926 г.Непрекъснати агресии на два пъти срещу Полша ( през 1920-та и през 1939 г.); напада вероломно Финландия през зимата на 1939-та и анексира със сила 3-те балтийските републики ( без някакви глезотии от рода на референдуми и пр. смокинови листа). Ако се вярва на лъжата за изключително ''отбранителния/освободителен'' характер на руските войни (част и до днес на руската пропаганда), излиза напр., че не Русия напада България през 1916 г. в Добруджа и през 1944 окупира България без да е предизвикана с нищо, а пустите добруджанци са нахлули с многобройни български дивизии на русия, а 1944-та България не преговаря за мир с Англия и САЩ, а е обявила война на великата съв.Русия, както вярва и до днес премиера ни Бойко Борисов(ivo.bg/2016/07/12/рецидивистът-борисов-отново-обяви-во/ ). Сега излиза, че украински войски са превзели, окупирали и откъснали от Русия нейна територия през 2014 г., а след това украински сепаратисти са започнали добре организирана и въоръжена гражданска война срещу териториалната цялост на Русия. Междувременно и лошата Грузия е атакувала Русия през 2008г.
  : 1 !
 • тук официално все още се прикрива 1.2 тук официално все още се прикрива преди 6 месеца Профил на трол?
  все още се прикрива или замазва ,че Руската империя не освобождава България от Османската империя , а ФАКТИЧЕСКИ я завладява за себе си!!, което довежда до свикването на Берлинския Конгрес.Чак тогава България ФАКТИЧЕСКИ се появява на политическата карта на Европа и В ПРАВНИЯ МИР - това става на 1юли в Берлин/ запитайте се какво честваме на 3 март????/ Берлинският Конгрес определя и срока на изт виж още ›› егляне на окупационните руски войски, но Русия ФАКТИЧЕСКИ го нарушава до Съединението 1885г: България няма армия - войската й е под командването на руски генерали, подчинени на руския цар, а НЕ на българския княз АЛЕКСАНДЪР БАТЕМБЕРГ! Нещо с което достойният Батемберг никога НЕ се съгласява – Русия е вбесена от Съединението на Княжество България и Изт. Румелия и инспирира Сръбското нахлуване, защото Англия спира султана да влезе с войска от юг.Русия цели заличаването на княжество България и оставя армията ни без командване.Но българския княз повежда лично войската - Александър Батенберг е последния европейски монарх начело на атаките на армията си. Българската победа е предпоставка за международното признаване на Съединението и е ФАКТИЧЕСКИ край на руската окупация!! и руския военен аташе в София организира военен заговор за детронирането на княз АлександърI точно, защото чрез Съединението за първи път Третата българска държава се сдобива с българска армия под БЪЛГАРСКО командване, но с цената на абдикацията на ДОСТОЙНИЯ ни княз.Русия праща веднага руски губернатор, но срещу себе си има ДОСТОЙНИЯ ОТПОР на Българина Стефан Стамболов, който пресича намесата на Русия във вътрешните работи на България! И отмъстителна русия го съсича насред столицата на Бъгария
  : 1 !
 • целите на новите пропагандни войни срещу независима България е да се отрече постигнатото в посткомунистическия период за преодоляване на съветската окупация и комунистическо робство у нас 1.3 целите на новите пропагандни войни срещу независима България е да се отрече постигнатото в посткомунистическия период за преодоляване на съветската окупация и комунистическо робство у нас преди 6 месеца Профил на трол?
  Откритите или прикрити войни на Руската империя/СССР/Руската федерация против българската независимост не са спирали от Българското Възраждане насам.Това се проявява още в предначертанията на Петър Велики и политиката на Екатерина Велика към Балканите и Проливите, които се разглеждат като неизменна цел на руската външна политика.Можем да започнем от Тихата война на руската дипломация против българ виж още ›› ския етнофилетизъм (създаване на независима българската църква от Цариградската гръцка патриаршия). Това не е в интерес на Империята, защото е предпоставка за национално обособяване и изграждане българско национално, а не УДОБНОТО за руските завоевателни цели „православно“ и „славянско“ съзнание.С още по-голямо настървение руската дипломация воюва с революционното крило в българското национално-освободително движение, особено с дейците, под влияние на идеите на Раковски и Левски, които проповядват „антируските“ идеи за самостоятелно освобождение на България, без чужда помощ, защото знаят, че „руският камшик боли по-силно от турския“ (Захарий Стоянов). Русия предизвиква провал на Цариградската конференция 1876-1877 г., която би създала автономна България в нейните естествени етнически граници, гарантирани от всички Велики сили - голяма България с най-многобройния етнос на Балканите е пречка за руските мераци за Проливите.Русия умно внедрява чрез своите представители Сан-Стефанския мит сред простия български народ, докато в същото време се договаря с Англия и Австро-Унгария трибутарното псевдо-автономно от нея българско княжество да е между Дунав и Стара планина.Русия не само е противник на Съединението, но и подтиква Османската империя и Сърбия да ни нападнат.След като Сърбия е разгромена, Русия я спасява от военни репарации и от връщането на Пирот и Враня към България и предизвиква остра политическа криза тук - Русия подготвя русофилските бунтове и изпраща няколко чети в Източна България да вдигнат проруско въстание, които българските селяни избиват до крак преди още да дойде редовната българска армия. Русия организира убийството на българския дипломатически представител в Цариград Вълкович и спасява заловените от турските власти убийци. Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов и отравянето на Захарий Стоянов. Русия е упорита в исканията си пред султана за назначаването на сръбски владика в Скопие и за откриване на сръбски училища в Македония. Русия се противопоставя на бератската политика на Стамболов, продължена от Стоилов в интерес на Гърция и предотвратява по този начин присъединяването на беломорските българи (в Кукуш, Воден, Лерин, Костур, Серес, Драма, Гюмюрджина, Дедеагач) към Българската екзархия. Русия откровено подкупва водещи български политици, интелектуалци, военни и църковни дейци да работят против интересите на България. Петко Каравелов, Стоян Данев, Иван Гешов, Драган Цанков, Васил Друмев (митрополит Климент), Марин Дринов и Радко Димитриев са само малка част от цяла верига национални предатели, служили предимно или изцяло на руските, а не на българските интереси. Русофилско правителство тласка България към Балканската война, без да са осигурени дипломатически, политически военно българските интереси и наивно разчита на руска помощ за отстояване на „целокупна България“. В крайна сметка се стига естествено до дележ на Македония и Тракия, което няма как да не доведе до оставането на значителни български територии и население под властта на Сърбия и Гърция и геноцид.Русия открито заема враждебна спрямо България позиция и подтиква Румъния да нападне в гръб България, за да е сигурна в нашия разгром, както и става. Още преди Междусъюзническата война руският посланик в Белград Хартвиг: „Силна и единна България ще бъде непременно наш противник. Тя ще се стреми старателно и настойчиво да завладее Цариград и Дарданелите, и в това свое стремление ще се опре на един съюз с враждебната нам Австрия. Да се разберем с една силна България, ние не можем, защото нашите интереси са непримиримо противоположни с нейните. Съвсем друга е работата със Сърбия. Тя е нашият естествен съюзник.“ Така империята създава пропаст между бившите съюзници и подготвя почвата за тяхното бъдещо поглъщане (поне на Румъния и България). По време на Първата световна война България фактически няма избор – основните български териториални претенции са към окупираните от Сърбия и Гърция населени предимно с българи територии в Македония.Русия обявява война на България. В Добруджа ген. Колев разгромява обединените руско-румънско-сръбски съединения и освобождава цяла Добруджа. На Македонския фронт руски полкове воюват с българските войски в Лерин, Битоля и на Черната скала.
  : 1 !
 • Коминтерна и заповедта за създаване на македонска, добруджанска и пр ''нации'' 1.4 Коминтерна и заповедта за създаване на македонска, добруджанска и пр ''нации'' преди 6 месеца Профил на трол?
  след 1922 г. Съветска Русия се съвзема и с т.нар. Коминтерн подготвя ново настъпление: България, Бавария, Унгария са страните, към които е насочена руската стратегия за разпалване на „пролетарска революция“. С тази цел е организиран Септемврийският метеж 1923г., кървавия атентат в църквата „Св.Неделя“1925г.След първия опит за болшевизация на България, в навечерието на Втората световна война, СССР виж още ›› прави втори опит за съветизиране чрез т.нар. „Соболева акция“, което показва на българския политически елит, че има само два варианта за избор (за да се избегне войната на българска територия) съюз или с голямото (комунистическия СССР), или с далеч по-приемливото зло (националсоциалистическа Германия). Без да влиза официално във война с България, след 22 юни 1941 г. чрез своята въоръжена пета колона – БРП (к.) СССР на практика води хибридна война против българската държавност. Изпращани са терористи по въздуха и по вода, взривяване са български кораби, атакуван е българският бряг, бомбардирани са Добрич и Варна. По пътя между Созопол и къмпинга “Златна рибка” и днес стърчи една алуминиева пластика, която е паметник на загиналите руски диверсанти – от подводницата, взривила българския кораб „Струма“, пълен с еврейски бежанци! По цяла нощ там светят прожектори, а на няколко едри каменни блока за изписани имената и чиновете на всички руски диверсанти от подводници, които са били унищожени от нашата брегова охрана.В последните години предателската пета колона се активизира и навсякъде в България започна да издига паметници и кръщава улици на руски и съветски дейци, както и на национални предатели като Георги Димитров и Васил Коларов. По селата например в Кюстендилско могат да се видят чисто нови табели на главните улици с имена само на съветски и комунистически дейци напр. „бул. Ленин“, „ул. Георги Димитров“, която се пресича с „ул. Васил Коларов“, с „ул. Владимир Поптомов“ и пр. На шествия на БСП и други левичарски или националистически формации се развяват образите на масови убийци като Сталин и Че Гевара. Но това вече е част от хибридната война на Путинова Русия против страната ни.
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  на 5 септември 1944 г. СССР официално обявява война на неутрална България (няколко часа преди да обяви война на Германия!). България е окупирана и окупаторите чрез своите маши – българските комунисти в съюз с професионални превратаджии и други национални предатели започват унищожението на българската държавност и заменянето и със съветска. За целта е ликвидиран целият български политически, стопа виж още ›› нски и културен елит (с изключение на малцината леви интелектуалци и русофили). Опитите на отделни комунисти като Трайчо Костов за запазване на някаква минимална стопанска независимост са жестоко смазани. Съветската окупация от 1944 до края на 1947 г. ни струва над 133 милиарда лева. Българският народ изхранва 600 000 чужда армия, която нанася непоправими щети на българското народно стопанство. Щетите от съветския стопански модел в България Но още по-непоправими щети нанася внедрения от СССР стопански модел. Благодарение на него, за 45 години социализъм България на три пъти изпада в състояние на фалит. Липсата на какъвто и да е държавен суверенитет по време на социализма се оправдава с простотия от рода на „Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее… ” Наистина суверенитетът и животът за комуниста се свежда до това да има нещо в копанката. Националното достойнство е измислица и затова тоталната икономическа обвързаност на България със СССР след Втората световна война е трудно оспорим факт. България бе най-съветизираната и русифицирана страна. Близо 75-80% от българския външно-търговски обем в края на социализма се осъществява със СССР. Тези икономически отношения не са равноправни, а имат формата на колониален грабеж от съветска страна. Червената пропаганда и досега твърди, че сме получавали нефт и газ от СССР на преференциални цени. Но пропуска странно да ни съобщи на какви цени закупува съветската страна българските стоки и услуги. Ето какви, например през 1988 г.: За килограм прекрасни български домати – 5 копейки – при световна цена 0.30-0.40 долара. За килограм грозде „Болгар” – 10 копейки- при световна цена 0.80-1.00 долар. Кутия цигари „Стюардеса” – 1 копейка – а у нас кутията струваше 55 стотинки. Бутилка коняк „Слънчев бряг” – 32 копейки – У нас след 1986 г. струваше 3.60 лв. Почивка на съветски туристи в „Слънчев бряг”– т.нар. тогава „храноден” плюс нощувка – т.е. „All Inclusive” – им излиза по профсъюзни съветски цени за 1.45 лв., при реална минимална цена 20-25 лв. Нечуван грабеж, за който обаче не се говори. Не се говори и за това, че Русия още не ни е изплатила целия ни износ към нея (бившия СССР) през 1990 г. на стойност с лихвите към 2 милиарда долара. За това свидетелства Григорий Вазов – вицепремиер в правителството на Димитър Попов от 1991 г. След 1989 г., когато получихме почти даром свободата си, без да сме я изстрадали и осъзнали като отговорност (и за това си плащаме и до днес!), петата колона от национални предатели – комунисти и русофили работят упорито за спиране на процесите на демократизация, европеизация и модернизация на българското общество.
  : 3 !
 • Истината е Свята, Свободата е Мила 1.6 Истината е Свята, Свободата е Мила преди 6 месеца Профил на трол?
  Четете хора! За да станете Българи: ivo.bg/2015/07/22/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d1%80%d1%8a%d1%86%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%bc/
  : 0 !
 • след 1944 е унищожена Българската Армия и е избит елита на България 1.7 след 1944 е унищожена Българската Армия и е избит елита на България преди 6 месеца Профил на трол?
  тоталитаризма не оставя нито една сфера от живота на народа ни, където БКП да не е „стъпило” и да не е заставило нещата да се развиват по московските директиви . Никога Българите не са имали подобна тиранично управление, което тотално да владее всички сфери на живота : политическа, социална, обществена, културна, научна, образователна, възпитателна, религиозна, икономическа и техническа. Дори п виж още ›› о Османско време българина е бил далеч по-свободен и състоятелен .„Социализъм”му е отнето, практически всичко, като се посяга дори и на вярата му.С добре премерени стъпки руските окупатори нанасят тежки поражения върху народностната памет, традиции, обичаи и знания. А чрез пренаписване на историята, чрез фалшифициране на данните , се губи паметта, деформират се знанията ни за нас, отношението към нас, националното ни самочувствие - чрез окупацията от СССР България е сателит, обслужващ единствено Москва и Българския народ (нация) е подготвян за асимилиране от руснаците. Деформирането на действителната история на Българите изиграва ролята на духовно обезглавяване: sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=766:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
  : 3 !
 • ЧЕТЕТЕ - ТО СЛЯПОТО, ОКАТО ПРВИ... 1.8 ЧЕТЕТЕ - ТО СЛЯПОТО, ОКАТО ПРВИ... преди 6 месеца Профил на трол?
  За борбите за църковна независимост, СанСтефано, Съединението, обезбългаряването на Македония и погрома на България спретнат от русия четете написаното от СТАРОЗАГОРСКИЯТ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ КУСЕВИЧ ПРЕЗ 1914 г.(sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=583:mitropolit&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61 ); За държавата в държава - Българската Екзархия и виж още ›› екстрите за Сърбия в руското съглашения в Райхщат четете в СЪРБИЯ С/У БЪЛГАРИЯ – ДЪЛГИЯ ПЪТ ДО НЬОЙ( sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1004:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61 );защо България влиза в Първата световна НЕ на страната на ''освободителката'', за руската бомбардировка на Варна и връщане на първоначалното име на храма александър невски - СВ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, за ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)и БЪЛГАРСКИЯ 3-ти МАРТ : sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=535:-1916-1917&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.