X
 
 

Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес

736 6
photo of Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес
Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно същество, което според преданието, живее в голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия.

Първото споменаване на Неси е през 565 г., от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го виждали. Засега няма сигурни данни, относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова. Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен; според други то не е отделно животно, а плътен пасаж риби, който изглежда и се движи, като грамаден звяр, Най-известната снимка, на която се твърди, че е заснето е публикувана в Дейли Мейл на 21 април 1934; авторът ѝ е Робърт Кенет Уилсън. Оттогава насам има много свидетелства, че съществото е забелязано да показва част от тялото си над водата, направени са множество опити да бъде открито и уловено. Някои от тези проучвания са направени с помощта на сонари, ехолокатори, и показват, че наистина в дълбините на езерото може да има масивни плаващи предмети.

Създадена е Северна Корея, а Ким Ир Сен става първият ѝ президент

Корейската народно-демократична република, съкратена като КНДР, е държава в Източна Азия, заемаща северната част на Корейския полуостро...

Водите на езерото Лох Нес са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина, което сериозно затруднява всяко изследване, но и изобщо има разгорещени спорове относно правдоподобността на легендата. От една страна учените-традиционалисти, отхвърлят всички сведения за Неси, обяснявайки ги с фалшификации, фантазии и слаба видимост. От друга страна редица други учени и любители-ентусиасти настояват, че и за други легендарни създания е имало сходни съмнения, давайки за пример животни като двойнодишащата риба целакант и гигантския калмар, дълго време третирани като „моряшки суеверия“, но оказали се напълно реални. Същевременно е напълно доказано, че много от свидетелствата за Неси представляват откровени мошеничества, а други успешно са обяснени с банални явления. Съмнения относно възможността Неси да съществува са изказвани главно предвид условията на живот в езерото, за които се предполага, че може да се окажат пагубни за едно голямо животно, а особено – за влечуго. Същевременно са известни и обстоятелства, като например богатият запас от риба в Лох Нес, която би могла да му служи за храна, както и оцеляването на други едри животни в обстановка, сходна с тази в езерото, които карат някои учени да допускат, дори да вярват, че действително там има такова същество, трудно за откриване и наблюдаване, защото рядко или съвсем за кратко се показва над водата и може би прекарва дълго време в летаргия. Допълнителен довод в полза на съществуването на чудовището от Лох Нес някои виждат в наличието на легенди за различни други водни чудовища в разни крайща на света – Мокеле Мбембе, Огопого, Моргар, Чампи (определен като защитен вид), Тианчи... Според много други хора обаче Неси е просто един от съвременните митове от популярната култура.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Иначе си напълно прав за пропагандата на острова. Аз съм живял в Лондон и знам какво визираш 1.1 , но приказките и легендите за подобни странни създания са от цялата Планета и няма как в същината да са измислица и има възможни няколко логични обяснения и едно от тях е както съм ти написал в 1.3.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Няма никакво чудовище в езерото,нито призраци из замъците им.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Добре как да не сте манипулатори и измамници actualno ? Ето дори и вие споменавате , че през 533 г еди кой си монах..... , но гордо слагате годината 1933. Ако някой не прояви чак такъв интерес , че да отвори тази статия то ще остане с впечатлението , че наистина е от 1933г , а не от 533. Обаче от Шотландец знам , че всъщност е както се казва от памтивека. Да има такова нещо. Е.Лох Нес е свързано с виж още ›› Атлантика , а морските дълбини за хората са табу . Освен това и цензурата е жестока.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Братле като ти е казал шотландец значи е вярно... Така ли?! Тия хора на острова са с промити мозъци и научени да не мислят , а да вярват на това което им се казва. Питай го твоя шотландец зимата като застудее от телевизора му казват, че студа идвал от Русия. Едва ли не Путин им праща студ да ги тормози . Това с чудовището си е жива измишльотина също като Стоунхендж дето са си го обявили за едно виж още ›› от чудесата на света. Те тия хора на тоя остров така просто си обичат да се правят на специални и будалкат света като си измислят разни тайнствености...
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Не бе не точно така. Не твърдя , че е е вярно , но И НЯМАМ причини и да не считам , че не е вярно. Легендите за това чудовище наистина са от дълбока древност. Вярвай в това. То няма как да е единак. Трябва да са цяла популация живееща в Атлантика и поради някаква причина да ходят и в това езеро свързано подводно с Атлантика.
  : 0 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Другото обяснение на този феномен е , че просто там има усукване на времеви канали и хората виждат нещо от миналото. Ако се съмняваш , че ги има тези канали знай , нито един закон на физиката не отрича пътуване във времето. Всъщност време/пространството е измерение. Не е правилно да се твърди само време. Това може да бъде обяснение и за Йети , Чупакабра и така нататък.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално