Състои се първият полет на Космическата совалка Ентърпрайз

2744
Състои се първият полет на Космическата совалка Ентърпрайз
Снимка: iStock

Построена е на 17 септември 1976 г. без двигатели или някакви функциониращи топлинни щитове и затова не е способна да извършва операции в космоса. Причината, поради която е построена совалката е тестването ѝ, в полети само в атмосферата, т. нар. ALT (Approach and Landing Tests Program). Полетните изпитания по ALT започват през февруари 1977 г. в Центъра за летателни изпитания „Драйдън“ в базата на ВВС „Едуардс“, Калифорния.

Тези изпитания се провеждат с цел проверка на съвместимостта между совалката и самолета носител (специално преоборудван от НАСА Боинг 747) и на летателните характеристики на совалката в долните слоеве на атмосферата. Пилотираните изпитания на „Ентърпрайз“ в свободен полет започват на 12 август 1977 г. Астронавтите Фред Хейз (командир) и Чарлс Фулъртън пилотират 75 тонният планер по U-образно трасе след неговото отделяне от самолета носител на височина 7000 м. Двамата извършват успешно приземяване на пистата в авиобазата „Едуардс“. Астронавтите са удивени от лекотата, с която се управлява „Ентърпрайз“. Според думите на Фред Хейз „неговото управление напомняло за управлението на изтребител“. След този полет са извършени още седем (пилотирани от Фред Хейз – Чарлс Фулъртън (5) и Джо Енгъл – Ричард Трули (3), като последният от тях е на 26 октомври 1977 г. След това „Ентърпрайз“ е отправен в Центъра за космически полети „Маршал“ в гр. Хънтсвийл, щата Алабама.

Публикуван е романът Одисей Джеймс Джойс

„Одисей“ е модернистичен роман от ирландския писател Джеймс Джойс, първоначално част от него излиза в подлистник в американ...

Там в продължение на осем месеца са провеждани вибрационни тестове на апарата. След тях космическите совалки получават потвърждение за летателна годност. На 10 април 1979 г. „Ентърпрайз“ е доставен на Кейп Канаверал, щата Флорида. На 1 май същата година совалката, заедно с горивния резервоар и двата ракетни ускорителя е вертикализирана на стартова платформа и превозена на разстояние 5.6 км. до стартова позиция № 39 А. „Ентърпрайз“ е установен на стартовата площадка в стартово положение с цел пробна транспортировка и проверка на клиренса и вертикалността на цялата конструкция. Там за първи път космически кораб за многократно използване е показан в напълно готов за старт вид пред широката публика. По-късно „Ентърпрайз“ е доставен в гр. Хюстън, щата Тексас, където е изложен в Музея на въздухоплаването и аеронавтиката на НАСА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com