X
 
 

Възпоменание на жертвите на робството и търговията с роби

43289 1
Възпоменание на жертвите на робството и търговията с роби
Днес е Международният ден на ООН за почитане на паметта на жертвите на робството и търговията с роби. Този ден дава възможност и да се повиши информираността за опасностите от расизма и предразсъдъците.

През периода от XVI до XIX в. между 15 и 17 милиона африкански мъже, жени и деца са били транспортирани против волята им отвъд Атлантика в Америка. Милиони са загинали още по време на пътуването. Търговията с роби е разглеждана като едно от най-зверските нарушения на правата на човек. Експерти твърдят, че ефектите от тази търговия се усещат и до днес в икономиките на някои африкански държави.

Робството е премахнато официално на 1-ви февруари 1865г., в резултат на приемането на Тринадесетата поправка към Конституцията на САЩ. Днешният ден е повод да бъдат разгледани причините, последствията и поуките, които може да се направят от случилото се в исторически план.

ООН: Бедствията през 2013 г. са свързани с климатичните промени

Многобройните екстремни климатични явления, регистрирани през 2013 година, представляват взаимозависими индикатори, показващи промяната...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...