Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва посещението на папа Йоан Павел II в България

23 май 2017, 00:05 часа • 3331 прочитания

Апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България е 96-тото посещение на главата на Римокатолическата църква извън Италия и първо по рода си в България.

Състоява се в периода 23 - 26 май 2002 г. Провежда се под мотото: "Ще вървя в Твоята светлина!". Преди да пристигне в България, папата е на официално посещение в Азербайджан на 22 май 2002 г.

Папата пристига в България по покана на Католическата църква в България и на българската държава. Поклонничеството е с много голямо значение за България, понеже се прекратяват окончателно инсинуациите с "българската следа" по време на атентата срещу Йоан Павел II. Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява името на страната. Поклонничеството на папа Йоан Павел II оживява Католическата църква в България и се засилва екуменичният диалог с Българската православна църква.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес