Гледай каквото искаш, когато поискаш

13392
Гледай каквото искаш, когато поискаш
Снимка: iStock

Напоследък все по-малко хора гледат традиционна телевизия. Научават новините главно от интернет и социалните мрежи, гледат филми от сайтовете за торенти или на кино, или си плащат за видео платформи като Netflix, Amazon Prime, HBO Go и др.

Развитието на т.нар. услуги по заявка, като видео при поискване (video on demand) печели все по-голяма аудитория и постепенно измества класическата телевизия.

Обяснението е просто: зрителите вече нямат възможност да чакат какво ще им пуснат по даден ТВ канал, а искат да гледат определени предавания в удобно за тях време. И очакват да получат желаното съдържание максимално бързо и лесно. Затова и услугата видео при поискване става все по-популярна.

За да отговори на нуждите на модерните потребители, A1 стартира интерактивна телевизия – Xplore TV. Тя дава възможност на клиентите на телекома да гледат желаните филми и предвания в избрано от тях време. Не е необходимо зрителите да се прибират в точно определен час, за да гледат любимия сериал или предаване. Те ще бъдат на тяхно разположение, когато пожелаят.

Новата телевизионна платформа дава възможност за връщане на съдържание до 7 дни назад и ще бъде достъпна както в оптичната, така и в кабелната мрежа на телекома (бившата мрежа на Blizoo). "Това е голямо нововъведение за потребителите в кабелната ни мрежа, тъй като сериозно ще подобри телевизионното им преживяване", обясни пред Actualno.com Михаил Семерджиев, старши мениджър "Фиксирани услуги" в A1 България.

Интерактивната телевизия ще може да се гледа и на обикновени, не само на смарт телевизори. Платформата ще се надгражда постоянно, като ще е достъпна и в останалите държави от Европейския съюз. Официалният старт на услугата е на 1 октомври (вторник).

Телевизия в 4K

За първи път в България A1 започват да излъчват канали с 4K резолюция (4 пъти по-високо качество на картината от стандартната цифрова телевизия). Те са общо 5, като 2 от тях ще бъдат преведени на български език, а единият ще бъде достъпен дори в най-евтините пакети на телекома.

"Изображението е много по-качествено, откроява се всеки детайл, почти като жива картина", посочва Семерджиев. Заради високото качество на изображението на клиентите ще е нужен специален нов приемник, който ще им бъде предоставен и инсталиран от A1 напълно безплатно.

4K каналите ще бъдат основно с развлекателно и научно-популярно съдържание, излъчвайки предавания за животни, пътешествия, кулинария, мода. Всичките 5 канала ще могат да се гледат срещу 4.99 лв. на месец.

Виртуална видеотека

Новата интерактивна телевизия на A1 ще дава достъп и до виртуална видеотека: богат каталог с филми и сериали, като потребителите ще могат да заявяват и заглавия по тяхно желание (видео при поискване). Видеотеката на A1 ще бъде свързана с Voyo и HBO, като в нея ще бъдат качвани и най-новите филми само няколко месеца след като са минали по кината.

Ще може да се търси по име на актьор или заглавие на продукция, но и самата платформа ще предлага филми и предавания според индивидуалния вкус. "При подобна голяма видеотека е изморително да обходите заглавията едно по едно, за да си харесате какво да гледате. Затова системата предлага съдържание според предпочитанията ви – подобно на това, което харесвате. Това е огромно улеснение", обяснява Михаил Семерджиев.

Xplore TV препоръчва както филми от видеотеката, така и телевизионни предавания. "Ако се интересувате от футбол или тенис, тя ще ви уведомява, когато има такива мачове. Системата се нагажда според поведението на потребителя, за да му е по-удобно", посочва мениджърът в A1.

Платформата е снабдена и с бърза и удобна търсачка, като трябва да напишете само 3 букви, за да започне да ви предлага резултати. "Не е необходимо да ровите из каналите, за да откриете любимо предаване, филм или сериал. Напишете името му в търсачката и тя ще го намери вместо вас, независимо къде го излъчват", казва Семерджиев.

Функциите на системата спестяват време, слагат край на досадното търсене, така че да се насладите на самото гледане. "Цялата платформа е изградена около това съдържанието да е на фокус и на първо място. Вече не е важно по кой канал излъчват това, което искате да гледате, важното е да го гледате", изтъква мениджърът.

В интерактивната телевизия на A1 са включени и над 20 радиостанции, като тя осигурява и лесен достъп до водещи стрийминг платформи като Netflix, Amazon Prime, Disney и др. "Искаме да бъде основен канал за достъп до всички популярни стрийминг услуги. Да дадем възможност да гледате каквото искате, когато поискате", отбелязва Михаил Семерджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com