Африка гори по-силно от Амазония

15137
Африка гори по-силно от Амазония
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната общественост е обезпокоена от пожарите в Амазония. Но спътникова снимка, публикувана преди дни от НАСА и анализирана от Weather Source показва, че в Централна Африка пожарите са повече от тези в Бразилия. Това пише в своя статия испанското издание El Pais.

Само в Ангола южно от демократична република Конго са регистрирани над 10 хил. пожара, докато в Бразилия са 2127. По време на срещата на Г-7 в Биариц президентът на Франция Еманюел Макрон обяви възможността за отделя на средства за борба с пожарите в Амазония. Но според експертите те не може да се сравняват с тези в Африка. Голяма част от ежегодните пожари в Африка са резултат от традиционно водене на селското стопанство и скотовъдство и засягат не горски масиви, а пасища.

Според икономическите интереси - Каспийско море или езеро?

На границата между Европа и Азия се намира Каспийско море (вътрешно море.) Изхождайки от наименованието "вътрешно море" се създава впеч...

Използването на огън за лов, наторяване на растенията, изчистването на местността за нуждите на селското стопанство, пасища за животните и прокарването на пътища, а така също и за борба с вредителите, се контролира чудесно. Тази традиция има корени в дълбоката древност и се практикува в много части на Африка, казва Питър Мур, специалист по управлението на пожарите в отдела за селско стопанство на организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Това е предпочитаният метод на повечето селяни в Африка, особено в районите с нисък доход, където селското стопанство не е механизирано. Това е по-икономичният и ефективен начин за борба с някои вредители и болести. Освен това пепелта е подходяща за наторяване, макар и в краткосрочна перспектива.

От спътниковите снимки се вижда, че освен Ангола и Конго, от пожарите страдат и Замбия, Мозамбик и Мадагаскар. 9 от 10 пожара в Африка не са опасни, а напротив - носят полза на обществото. Тоси Мпану Мпану, представител на Конго на конференциите на ООН, посветени на климата, предполага, че в Амазония горите горят заради сушата и климатичните промени, а в Централна Африка това е свързано с методите на водене на селското стопанство.

Във връзка с нарастващата тревога на световната общественост, правителството на Ангола обяви официално, че сравнението на ситуацията в Африка и Бразилия може да доведе до дезинформация. По данни на министерството на околната среда на Ангола става въпрос за пожари, които правят фермерите всяка година в края на сухия сезон. През това време в много региони на страната селяните предизвикват пожари за подготовката на земята към дъждовния сезон, казват от ведомството.

Все пак съществуват известни рискове. Питър Мур признава, че съгласно последните изследвания всяка година изгаря от 3 до 4% от повърхността на планетата. И макар в Африка да се наблюдава понижаване на тенденцията (300 млн. ха изгорени през 2016 година в сравнение с 340 млн. през 2003 година), този континент страда от пожари повече от другите.

Русия и Китай - стратегически брак по сметка

Китай и Русия си поставят една и съща стратегическа задача - да отслабят присъствието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това твър...

10% от пожарите излизат от човешки контрол и водят до изгарянето на 90% от повърхностите, обхванати от пожара.

"Именно в тези пожари загиват хора, именно те въздействат отрицателно на околната среда. В много страни от Африка възможностите за гасене за лошо развити", допълва Мур. Причини за пожарите често са нещастни случаи, липса на пълно разбиране на рисковете или небрежност. През 2016 година изгорялата площ в Африка превишава територията на Испания шест пъти.

Защитниците на околната среда предупреждават, че подобни методи на водене на селското стопанство може да доведат до мащабно обезлесяване и намаляване на биоразнообразието, а така също и до ерозия на почвата. Обезлесяването се превръща в реален проблем, макар че основната причина затова да не са пожарите, а изсичането на горите.

Според Тоси Мпану Мпану, "горите на Демократична република Конго са намалели от 67% през 2003 до 54% през 2018 година."

Какво даде ЕС на Източна Европа?

От падането на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се случи със страните от бившия социалистически блок? И какво им даде ЕС? Ето...

Самият президент Чисикеди в речта си по време на встъпването си в длъжност спомена за намаляването на горите в басейна на р. Конго, където се намира втората по големина тропическа гора на планетата. В страната, където едва 9% от населението има достъп до електричество, дървесината е най-важният източник на енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com