Ето как ще изглежда Земята, ако целият лед се стопи

352922
Ето как ще изглежда Земята, ако целият лед се стопи

Геолозите не престават да прогнозират възможните последици от глобалното затопляне. Сп. "Нешънъл джиографик" задава въпроса, ако под въздействие на високите температури се стопи целият лед на Земята, какво ще се случи с нашата планета. Те изчисляват възможните последици и предлагат интерактивна карта, на която нагледно показват каква ще е съдбата на всеки отделен континент, предаде БТА.

Първо, ако се стопят ледовете, нивото на световния океан ще се покачи приблизително с 65 метра. Средната температура ще се увеличи от 14 на 26 градуса.

Глобалното затопляне смалява бозайниците

Телесният размер на бозайниците е намалял значително при поне две древни глобални затопляния и е възможно подобно нещо да се случи и в ...

В Северна Америка под вода ще се окажат атлантическото крайбрежие на САЩ, включително Флорида, бреговете на Мексиканския залив. Под вода ще е голяма част от Калифорния. В Латинска Америка ще бъдат потопени столицата на Аржентина Буенос Айрес, както и крайбрежията на Уругвай и Парагвай.

Африка в значителна степен ще остане незасегната. Голяма част от континента ще стане обитаема.

В Египет в резултат на покачването на нивото на водата в Средиземно море ще пострадат древните градове Александрия и Кайро. Ще бъдат унищожени много от известните забележителности на Европа. Ще изчезнат Лондон и Венеция. Под вода ще са Холандия и голяма част от Дания.

В Азия водата ще залее територии, на които днес живеят около 600 милиона китайци. От лицето на Земята ще изчезнат Бангладеш и крайбрежните райони на Индия.

В близките десетилетия ни чака апокалипсис заради климатичните промени

В близките десетилетия ще има сериозни глобални климатични изменения, в резултат на които рязко ще се влошат условията на живот на Зе...

Що се отнася до Австралия, там топенето на ледовете ще доведе до образуване на море в центъра на континента. Под вода ще са огромни крайбрежни райони, където сега живее над 80 на сто от населението. А Антарктида ще е напълно неузнаваема.

Еколозите твърдят, че процесът на топене на ледовете зависи от редица фактори. Сред тях е скоростта на нарастване на концентрацията на парниковите газове в атмосферата.

Сп. "Нешънъл джиографик" твърди, че повод за огромно безпокойство за днешните земни жители няма. Процесът на топене на ледовете се следи от специалистите по цял свят. Според тях, за да се разтопят всичките ледове на Земята, ще са необходими около 5000 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com