Ледените щитове може да устоят пред глобалното затопляне

11007
Ледените щитове може да устоят пред глобалното затопляне

Изследователи твърдят, че ледените щитове на Земята ще пострадат от повишението на температурите доста по-малко, отколкото се смяташе по-рано. Статията на учените е публикувана в сп. Geology.

Учените са анализирали данните, които могат да дадат представа за състоянието на ледените щитове и височината на морското равнище на Земята в епохата на плиоцена, преди около 3 млн. години.

Ледниците на Гренландия могат да се възстановят до 10 години

Ледниците на Гренландия могат да възстановят дебелината на ледения си слой в близкото десетилетие, защото наслагването на покривката е...

Тогава съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата на планетата е било близко до днешното ниво – около 350-450 части въглероден диоксид на милион части въздух.

В резултат на изследването се изяснило, че нивото на морето в тази епоха е било над текущото не с 25-30 метра, а с 9-13,5 м.

Както твърдят авторите, това означава, че всъщност ледените щитове на Земята са доста по-устойчиви, отколкото се смяташе досега, и при бъдещо затопляне на въздуха ще се топят с по-малка скорост от тази, която е заложена днес в климатичните модели.

 

Ледниците в Гренландия не се топят по сценарий

Промяната на скоростта, с която се движат повече от 200 ледника в Гренландия, показва, че техният дял в покачването на равнището на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com