НАСА предрече скорошен световен потоп

37130
НАСА предрече скорошен световен потоп
Снимка: Thinkstock

Световният потоп ще настъпи по-бързо от очакваното – в близките десетилетия ни очаква още по-страшен сценарий, отколкото предсказват популярните днес модели за развитието на глобалното затопляне. Такъв извод са направили учените от НАСА, съобщава Megavselena.bg.

"Повишението на нивото на Световния океан в една трета зависи от това, че нагрятата вода се увеличава по обем, останалите две трети дава топенето на ледниците“, обяснява Стивън Нареми, специалист по изучаването на измененията на равнището на Световния океан от университета в Колорадо.

Шокиращи кадри от бързото топене на ледовете в Гренландия

Един слой лед в Гренландия се стопява за средно един месец и то по-бързо от когато и да било. Бързото топене на леда е било наблюдавано...

Събраните от спътниците на НАСА данни показват, че сега нивото на водата расте почти с 2 милиметра на година. Този процес обаче може да се ускори още в близките години. Популярните модели за глобално затопляне не отчитали детайлите, които могат да ускорят покачването на морското равнище, отбелязват учените.

"Изчисленията отчитат само повишението на температурите на повърхността на ледниците, но не и бързото топене, когато огромни маси лед се озовават в океана. Част от гренландския ледник Якобсхавн, откъснал се от основния масив през лятото, има площ 12 квадратни километра, и всичкото това количество лед се е разтопило в океана", подчертава участникът в изследването Ерик Рино.

Както отбелязват аналитиците, ако целият ледник Якобсхавн попадне във водата, то само той би бил достатъчен да се покачи нивото на Световния океан с 50 сантиметра. Изследователите очакват, че топенето на ледниците, чийто точен обем е невъзможно да се изчисли, плюс нагряването на водата и нейното разширение ще доведат до потоп по-бързо, отколкото се очаква.

Според предварителните изчисления на ООН още следващия век нивото на Световния океан ще нарасне с повече от 6 метра, което ще доведе до заливане на огромни крайбрежни територии, до стотици милиони хора, принудени да мигрират, и масов глад.

Топенето на ледниците вдига с 18 м нивото на океаните

Топенето на ледовете по полярните шапки ще вдигне нивото на световния океан с 14 до 18 метра, предаде БГНЕС. Полярните шапки са се обр...

Специалистите от изследователския център American Progress пък твърдят, че глобалното затопляне може да предизвика поредното преселение на народи.

Центърът е публикувал данните от многогодишен анализ за повишението на морското равнище и измененията на бреговите линии от урагани и други стихийни бедствия.

Според изследователите тези сведения показват възможните негативни последствия от затоплянето на климата. Освен това учените смятат, че преселението на народи на нашата планета вече е започнало. Първи с това се сблъскали коренните жители на Аляска.

 

Историята на една лъжа или глобално затопляне?

Средната температура на въздуха на планетата за последните 15 години практически се е стабилизирала. Както съобщава сп. Nature, в глоба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com