Ледниците се топят бързо както никога

17619
Ледниците се топят бързо както никога
Снимка: Thinkstock

Темповете на топене на ледниците на Земята днес са нараснали три пъти в сравнение с показателите на ХХ век, твърдят учени от Световния център по мониторинг на ледниците при университета в Цюрих (Швейцария) и техни колеги от 30 страни.

Статията на изследователите е публикувана в сп. Journal of Glaciology.

Шокиращи кадри от бързото топене на ледовете в Гренландия

Един слой лед в Гренландия се стопява за средно един месец и то по-бързо от когато и да било. Бързото топене на леда е било наблюдавано...

Международният научен колектив непосредствено измерил съкращаването на площта на няколкостотин ледника и съпоставил получените резултати с данните от спътникови наблюдения на ледниците, разположени в различни точки на земното кълбо – в Хималаите, Андите, Алпите, Скалистите планини, Гренландия и т.н.

Резултатите били неутешителни – станало ясно, че ледниците се топят по цял свят, и то доста по-бързо, отколкото преди. "Изследваните от нас ледници сега губят от 0,5 до 1 м лед годишно – това е два-три пъти повече, отколкото средните показатели за ХХ век", казват изследователите.

Динамиката на протичащите процеси може да се илюстрира с ледника Якобсхавън в Гренландия. Според данните от спътникови и наземни наблюдения той сега се движи със скорост 46 метра на ден, тоест със 17 км годишно, което е два пъти по-бързо в сравнение с 2003 година. На свой ред скоростта от 2003 година е превишавала двойно измерената през 1997 г.

От друга страна, някои ледници на Земята нарастват. Но това били редки изключения, общата тенденция е за съкращаване на площта на ледените шапки, казват глациолозите.

НАСА съобщи за внезапното разтопяване на ледовете на Гренландия

Ледената обвивка на Гренландия през юли се е разтопила много по-бързо, отколкото това се случва обикновено в региона, съобщи НАСА. По...

Най-лошото е, че този процес вече не може да бъде спрян, дори ако човечеството изведнъж напълно престане да изхвърля парникови газове в атмосферата и глобалното затопляне спре. Дори тогава ледниците ще продължат да се топят.

Това е свързано с още по-съществени изменения на климата, както и с повишаване на морското равнище. Според последни данни от моделиране водата  ще се покачи с пет метра в близките 200 години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com