Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)

5154
Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Кафявата мраморна дървеница, също позната като миризливка наскоро се появи като инвазивен вредител в Северна Америка и Европа. Тя може да се транспортира на много дълги разстояния и има силен капацитет за разпръскване, като размножаващите се популации присъстват в множество страни в Европа, включително и в България. Това пише в своя статия Роман Рачков, част от авторския екип на Климатека.

Досаден нашественик

Дървеницата се среща в широк спектър от местообитания, включително градски райони, където тя се счита за досаден нашественик. В Европа насекомото бързо се превърна в основен селскостопански вредител като застрашава зеленчуковите, градинските, зърнените и декоративните култури. Хранителната ѝ ниша е обширна, в това число ябълки, круши, праскови, грозде, домат, пипер, краставица, боб, царевица, дори и роза. Това се улеснява от липсата на естествени вредители в района на инвазия. Промените в климата водещи до бързо натрупване на сума на ефективните температури, необходима за развитието на вида, води до развитието на повече поколения през годината и значими щети по селскостопанските култури.

Още: Светът се нуждае от трилиони долари за борба с климатичните промени

Разширяват ареала си

Налице са все повече научни доказателства, че изменението на климата ще повиши селскостопанските загуби от насекомни вредители по редица начини. Първо, от 60-те години на миналия век множество вредители по културите са разширили ареала си на север, отчасти поради повишаване на годишните температури. Второ, очаква се по-високите зимни температури на по-високи географски ширини да намалят измирането на популациите от насекоми през зимата, което ще доведе до по-висока плътност на разпространението им, особено през пролетта. Трето, предизвиканите от затоплянето промени във фенологията (връзките между сезонните явления в живота на растенията), могат да доведат до по-ранна пролетна поява и последващо разпръскване на презимуващите насекоми. И накрая, прогнозира се, че изменението на климата ще увеличи броя на поколенията, създадени през годината при мултиволтинни насекоми (които имат повече от едно поколение), което от своя страна може значително да повиши икономическите щети, причинени от тези селскостопански вредители (Tobin et al. 2008, Ziter et al. 2012).

Произход

Родината на кафявата мраморна дървеница е Югоизточна Азия: Китай, Япония, страните от Корейския полуостров, Тайван и Виетнам. От 1996 г. тя започва активно да се разпространява в Съединените щати и до 2014 г. установи присъствието си в 34 региона на САЩ и южните провинции на Канада. На европейския континент нашественикът е забелязан през 2007 г. в Швейцария, а през 2010 г. в Англия са открити две живи буболечки в багажа на пътник от САЩ. Размножаващите се популации присъстват в множество страни в Европа, включително и във Франция и Италия; индивиди са открити и в Лихтенщайн, Германия, Гърция, Сърбия, Румъния, Испания и България. Поради липсата на естествени врагове в районите на инвазия (САЩ и Европа) вида е способен да причини значителна вреда и загуби на селскостопанска продукция. Например в САЩ общите загуби в 33 щата през 2010 г. се оценяват на 33 милиарда долара. В северна Гърция миризливката причинява значителни щети в насажденията от киви.

Още: Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Особености

Кафявата мраморна дървеница – Halyomorpha halys Stаl., принадлежи към семейството на миризливките и е получила името си заради оригиналното си оцветяване. Цветът на възрастното насекомо е кафяв с “мраморен” ефект. Долната страна на тялото е бяла до светло кафява, понякога с тъмни петна. Кафявата мраморна дървеница се отличава от тясно свързаните с нея видове по светлите пръстени на антените и характерните черно-бели ивици по контура. Краката на дървеницата са в кафяво-бели “гети”. Тялото на кафявата мраморна буболечка е крушовидно, сплескано, с хабитус 12 – 17 мм. Защитната реакция на вида спрямо потенциални хищници е свързана с отделянето на неприятна и отблъскваща миризма, поради това тя не се консумира от бозайници и птици. Това е и основна причина насекомото да се възприема неприятно и от хората.

Размножаване

През пролетта, от третата десетдневка на април, презимуващите възрастни насекоми колонизират растенията гостоприемници в търсене на храна. С настъпването на стабилни дневни температури от 10 – 12°C, насекомите навлизат в „сезона на чифтосване“, като активно се съвкупляват и първото яйцеполагане на кафявата мраморна дървеница може да бъде открито още към първи май. Женската снася яйца на групи от 2 – 3 дузини, прикрепвайки ги към долната страна на листа.

Още: Очакван рекорд: Преживяхме най-топлия януари (ГРАФИКИ)

В условията на България се развива в три поколения:

1-во поколение – от началото на май (яйцеснасяне) до края на юни;

2-ро поколение – от средата на юни до началото на август;

3-то поколение – от началото на август до октомври, след което преминава в диапауза – за зимата.

Още: Глобалните температури надхвърлиха критичния праг на затопляне от 1,5°C за 12 поредни месеца

Снимка: iStock

Излюпените ларви остават на мястото на снасяне, „в гнездото“ в продължение на няколко дни. Ларвите растат и се развиват през 5 стадия.

С какво е опасен видът?

Още: Определиха най-опасните метеорологични явления през 2023 година

Кафявата мраморна дървеница е нов опасен вредител, който от няколко години е проникнал България, вероятно чрез внос на декоративна растителност, и вече може да бъде открит на територията на цялата страна.

Неудобство за хората

Възрастните дървеници често търсят търсят убежище в сгради през студените месеци, когато търсят подслон за зимуване. Техният брой може да бъде значителен – стотици и дори хиляди. Въпреки това, през този период, вредителите не показват активност, защото изпадат в период на диапауза, известен още като зимен сън.

Въпреки че тези насекоми не представляват опасност за човешкото здраве, тъй като не разнасят болести и не хапят хора или животни, когато бъдат обезпокоени или смачкани, дървениците изпускат неприятна миризма от ароматните жлези на корема си и именно затова насекомото е проблемно за хората, тъй като ароматът е трудно да се премахне.

Още: Гренландия и Антарктида ще добавят 5 сантиметра към морското равнище до 2050 г.

Щети върху добивите

Дървеницата може да намали добивите 2 – 3 пъти.

Кафявата мраморна дървеница е сериозен селскостопански вредител, като застрашава зеленчуковите, градинските, зърнените и декоративните култури. Активно се размножава през пролетта и яде издънки на млади растения от градински култури, като хранителната ѝ ниша в новите условия на местообитание в България е доста обширна: от овощните култури включват ябълки, круши, праскови, грозде, смокини, райска ябълка, лешници, от зеленчуци – домат, пипер, краставица, боб и царевица, а от декоративни и цветя – каталпа, пауловния, роза.

По ябълките и крушовите дървета се образуват некрози по поразените тъкани, а под кожата се образува суха тъкан, подобна на памук. При грозде – плодовете не се развиват и падат. При лешниците уврежда ядките на етапа на млечно-восъчна зрялост, което води до спиране на развитието на ядката. А при смокините и райската ябълка води до недоразвитие и преждевременно окапване на плодовете. По пипера и доматите – на местата на пробиване се развива гниене. При царевица – зърната не се развиват на кочаните. Тя е от особено значение за лозарите и винопроизводителите, тъй като насекомото не само уврежда плодовете, но и влияе върху качеството на самото вино.

Снимка: iStock

Продължителността и благоприятният сезон на растеж на насекомите оказват влияние върху селскостопанските загуби, като влияят на синхрона гостоприемник-култура и гъстотата на вредителите (Ziska et al. 2011). Например благоприятните абиотични условия, включително меки зими и ранно настъпване на пролетта, могат да доведат до масивни епидемии от насекоми-вредители през някои години. Климатът е добър индикатор за прогнози за инвазивен риск в континентален мащаб, тъй като инвазивните видове често са по-ограничени от климата, отколкото от биотичните взаимодействия.

Как да се борим с нея?

Единственият ефективен начин за борба и защита на растенията от кафявата мраморна дървеница е химическото третиране с пестициди, разрешени за употреба на територията на България:

Карате Зеон (активно вещество – ламбда-цихалотрин), концентрация на работния разтвор 40 мл на 100 литър вода, двукратно, ефективен срещу по-възрастни ларви и възрастни дървеници;

Сред пестицидите от биологичен произход са важни препаратите от гъбични щамове на Beauveria bassiana, които са показали висока ефективност срещу ларви и възрастни.

Обръщаме внимание на земеделските производители, че използването на пестициди е най-ефективно през пролетта, когато се развива първото поколение на неприятеля, което локализира разпространението на популацията и намалява числеността както на първото поколение, така и на следващите, а също и намалява разходите за защитни мерки.

В жилищни райони се препоръчва да се събират насекоми с прахосмукачка и след това да се унищожават. При масово натрупване на насекоми в нежилищни помещения, третирайте с един от гореизброените препарати, като е важно да се има предвид, че за здравни и учебни заведения е необходимо предварително одобрение и разрешение за ползване.

Снимка: iStock

Най-разумният отговор в светлината на несигурността, свързана с изменението на климата, може да бъде да се образова широката общественост за заплахите, причинени от този вид и да се организира ефективна система за ранно предупреждение чрез гражданска наука в региони, които понастоящем са изложени на висок риск от установяване на дървеницата, както и райони, за които се предвижда да станат подходящи за този вид в бъдеще.

Още: Преломната 2023 г. доказа: Климатът не е същият (ГРАФИКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com