Последните 7 години били най-топлите за цялата история

2052
Последните 7 години били най-топлите за цялата история
Снимка: Getty Images/Guliver

Последните седем години са станали най-топлите за цялата история на наблюденията, а нивото на световния океан се е повишило до нов максимум. Това става ясно от доклад на Световната метеорологична организация, изнесен на Конференцията на ООН по климата, започнала на 31 октомври.

В предварителния доклад на Световната метеорологична организация (WMO) за 2021 година са събрани данните на редица агенции на ООН, на метеорологични и хидрологични служби, както и прогнози на водещи научни експерти.

Изменението на климата може да е засегнало 85% от човечеството

Според анализ на десетки хиляди научни изследвания последиците от изменението на климата вече може да са засегнали 85% от населението ...

„Това е плашещ отчет. Трябва да го прочетат всички лидери и лица, вземащи решения в света. Този отчет сочи, че 2020 година е станала още една безпрецедентна година на екстремални природни и климатични катаклизми. Причината е ясна. Антропогенното изменение на климата е изменение на климата, предизвикано от дейността на човека, човешките решения, и човешката глупост“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Действително ситуацията, описана в отчета на WMO, изглежда неутешително. Последните седем години, като се започне от 2015 година, са станали най-топлите за цялата история на наблюденията. COVID-19 не забавил неуморния ход на измененията на климата, макар че локдауните оказали временен положителен ефект върху състоянието на околната среда. Но емисиите на въглероден диоксид бързо се възстановяват след временното намаляване и така или иначе значително превишават целевите показатели по тяхното съкращение.

Климатичният провал: Според учените глобалната катастрофа е неизбежна

Според междуведомствения отчет на ООН United in Science 2021 концентрацията на парникови газове в атмосферата се запазва на рекордно ниво, което обрича планетата на опасно затопляне в бъдеще. Повишаването на глобалната температура способства влошаването на природните условия по цял свят, оказвайки все по-силно разрушаващо въздействие върху икономиката и обществеността. Милиарди работни часове са били загубени само заради екстремни жеги. Средната глобална температура за последните пет години била една от най-високите за цялата история на наблюденията.

В доклада се казва, че в близките пет години ще нарасне вероятността температурата временно да превиши допустимия праг от 1,5 градуса по Целзий над показателите от прединдустриалната епоха, установен от Парижкото споразумение по измененията на климата.

Лятото на 2021 г. е най-топлото в историята на Европа

Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа, макар и отчетените температури да са съвсем малко по-високи от рекордните ст...

Изменения на климата от такъв мащаб не са се случвали в продължение на много векове и дори хилядолетия. Според доклада, дори при приемането на решителни мерки по снижаването на изхвърляне на парникови газове морското равнище ще продължи да се повишава и застрашава ниско разположените острови и крайбрежия по цял свят.

Средната глобална температура за 2021 година, по данни от януари до септември, е била с около 1,09 градуса по Целзий над средния показател за 1850–1900 г. Според прогнозите настоящата година ще се окаже седмата най-топла за цялата история на наблюденията в света, а периодът от 2015 по 2021 г – най-топлият за цялата история.

Учени: Сътвореното от човешка ръка тежи повече от цялата биомаса на Земята

Световният океан е продължил да се нагрява, достигайки през 2019 година ново рекордно ниво на затопляне. Предварителни данни сочат, че 2020 ще счупи този рекорд. Темповете на затопляне на океана значително са се ускорили в последните две десетилетия. Очаква се океанът да продължи да се нагрява и в близко бъдеще.

Океанът поглъща около 23% от ежегодните емисии на антропогенен въглероден диоксид в атмосферата, затова нивото на киселинност в него постоянно расте. Показателят pH на повърхността на океана за последните 40 години се е снижил в цял свят и сега се явява най-ниският за последните 26 000 години. Текущите темпове на изменение на рН са безпрецедентни. Със снижаването на рН на океана неговата способност да поглъща СО2 от атмосферата също намалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com