Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

13754
Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век
Снимка: БГНЕС

Нетна загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) записа руският газов държавен монополист "Газпром" за 2023 година. Това е първата такава загуба за компанията от 1999 година насам – 24 години!

Според руската държавна информационна агенция "Интерфакс“, очакванията за 2023 година са били "Газпром" да има нетна печалба от 447 млрд. рубли. Вместо това и приходите намаляват ударно – 8,5 трилиона рубли спрямо 11,7 трилиона рубли през 2022 година. А през 2022 година компанията имаше нетна печалба от 1,2 трилиона рубли, припомня CNBC. Съответно, акциите на "Газпром" загубиха 4,4% на борсата в Москва – дори там, където Кремъл контролира всичко, предаде Financial Times.

Още: Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Детайлите

СНИМКА: Getty Images. Алексей Милер, главен изпълнителен директор на "Газпром" от 2001 година насам

Съгласно официална информация в отчета, 364 млрд. рубли загуба идват директно от продажбите на природен газ. Ясно е каква е причината за срива – загубата на европейския пазар, заради подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Reuters изчислява, че вносът на руски природен газ от "Газпром" на Стария континент се е свил с 55,6% на годишна база, до само 28,3 млрд. кубични метра. Преди войната да започне, стойността му беше над 155 млрд. кубични метра.

От началото на войната в Украйна "Газпром" не е публикувала статистика за обемите си на износ. Но според Financial Times делът на руския газ в Европа е само 8% в момента, след като преди войната беше над 40%.

Интересното е, че "Газпром" има печалба от 4,1 трилиона рубли от износа на газов кондензат - основата на редица петролни продукти, включително нафта, което е 4,3% ръст на годишна база. Този пример как западните санкции не успяват да блокират печалбата от руски петрол и петролни продукти обаче е и пример как за "Газпром" и това не е достатъчно. "Загубата на европейския пазар за "Газпром" няма да се поправи без връщане на европейския пазар, няма да се поправи по никакъв друг начин", коментира Крейг Кенеди, бивш зам.-директор на Bank Of America, на фона на бълнувания за китайския пазар.

Друг интересен детайл - контролираната изцяло от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС си спестява подробностите за резултатите на "Газпром" през 2023 година, но пише, че компанията е на печалба от 449 млрд. рубли през първото тримесечие на 2024 година спрямо загуба от 95 млрд. рубли за същия период на 2023 година. Печалбата идва главно заради увеличен износ за Китай - китайската икономика обаче диверсифицира сериозно енергийните си източници и не се обвързва дългосрочно само в една посока, а следи кога е изгодно за нея да черпи повече отнякъде.

Още: Гърция съди "Газпром" за високи цени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Чрез изкуствен интелект: Британски инженерен гигант стана жертва на измама за 25 милиона долара

Световен букмейкър напуска България след промените в Закона за хазарта

Ръст на фалитите в България, докато тези в ЕС спадат през първото тримесечие

Купувач №1 на втечнен природен газ в Китай разширява танкерната си флотилия

Huawei vs. Apple: Технологичните гиганти се изправят пред сериозна битка в Китай

Един от съоснователите на OpenAI напуска компанията

Задава се значително поевтиняване на престоя в Airbnb

Рекордните загуби на "Газпром": Китай не може да замени Европа

Стратегия обвита в мистерия: Apple разработва собствени AI чипове

Хонконгска компания подаде иск за фалит на "Москвич"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com