Ами ако Земята се намира в черна дупка?

5309
Ами ако Земята се намира в черна дупка?
Снимка: NASA/Swift/Aurore Simonnet (Sonoma State Univ.)

Черните дупки са места във Вселената, където гравитацията е толкова силна, че изкривява времето и пространството в нея. Веднъж нещо влезе ли вътре, дори светлина, тя не може да излезе.

Има теория, според която черна дупка може да е погълнала Земята отдавна. „Но ако се е случило, гравитацията би била катастрофална“, споделя Гаурав Хана, физик по черните дупки в Университета на Роуд Айлънд. Когато Земята се приближи до черната дупка, времето ще се забави и материята ще промени формата си, превръщайки се в нещо като "спагети". Дори планетата да оцелее при това „спагетизиране“, тя ще се окаже в плътна и малка сингулярност, където ще изгори под налягане и температура с неизмерима мощ.

Според Хана това елиминира допускането черна дупка да е погълнала Земята в някакъв момент от нейната история – в противен случай тя би била унищожена за част от секундата. Земята обаче може да попадне в черна дупка и по друг начин, като се образува там. 

„Черната дупка е като Големия взрив, но в обратна посока”, обяснява Хана. Големият взрив и черната дупка произхождат от една и съща точка. Още: Астрономи за първи път забелязаха дълги гравитационни вълни от свръхмасивни черни дупки

Според една теория Големият взрив първо е бил сингулярност на черна дупка в по-голяма родителска вселена. Плътният център се свива, „докато някак си експлодира и вътре в черната дупка се образува вселена-бебе.“.

Тази теория, известна като космологията на Шварцшилд, предполага, че нашата вселена сега се разширява вътре в черна дупка, част от родителската вселена. Теоретично този сценарий трябва да означава, че вселените са като руски кукли-матрьошки (те могат да съществуват една в друга) и пътуването обратно през черна дупка ще разкрие непознати светове.

Едва ли тази теория ще бъде доказана - прекрачиш ли хоризонта на събитията, няма връщане назад.

Но ако Земята е вътре в черна дупка, експертите могат да оценят размера на космическата бездна. „Ако сме в черна дупка, тя трябва да е много голяма“, каза Скот Фийлд, доцент по математика в Университета на Масачузетс Дартмут. "Земята не е просто погълната от черна дупка с размерите на планета или с размерите на слънчева система, ако беше така, учените щяха да го забележат. Щеше да има признаци на въртяща се черна дупка или щяхме да видим фини изкривявания, причинени чрез екстремна гравитация – например разширяване на времето и разтягане на материята. Още: Астрономите разкриха доказателства за "фоновото бучене" на Вселената

Ако Земята беше в черна дупка с размерите на Земята, каза Фийлд, хората биха забелязали „спагетизиране“ и забавяне на времето, докато пътуват от една точка на земното кълбо до друга.

Така че всяка черна дупка, дом на Земята, трябва да бъде гигантска, с размерите на Вселената - толкова огромна, че да не можем да открием гравитационни изкривявания, докато се движим.

Хана вярва, че намирайки се във вселената на черна дупка, земните обитатели не биха могли да разберат, че съществува друга родителска вселена. Не бихме му обърнали внимание. Така че, меко казано, няма да ни е лесно да открием нашата „прародителска“ Вселена. Но все пак „би било чудесно“, ако тази теория се окаже вярна.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос