Космическа усмивка от Чешърския котарак

12280
Космическа усмивка от Чешърския котарак

Орбиталният телескоп "Чандра" е изпратил на Земята нови снимки на "Чешърския котарак" в съзвездие Голяма мечка, в което се крие групата галактики SDSS J1038+4849, превърната в своеобразна усмивка благодарение на гравитационна леща – изкривена структура на пространството, съобщава НАСА.

Този галактичен куп за първи път е изучен подробно в началото на тази година с помощта на телескопа "Хъбъл". Неговите снимки помогнали на астрономите да разгледат детайлно как гравитационното взаимодействие на галактиките изкривява структурата на пространство-времето наоколо.

Нов метод определя точното разстояние между галактиките

Астрофизици от Университета на Саутхемптън са разработили нов метод за точно определяне на разстоянието до галактиките. Благодарение на...

Галактиките са открити през 2008 година от руски американски астрономи при изучаване на снимки, събрани в проекта по картографиране на небето SDSS (Sloan Digital Sky Survey).

Още тогава учените обърнали внимание на необичайната форма на галактичния куп и го нарекли "Чешърския котарак". Това космическо животно според астрономите се състои от четири компонента, два от които са разположени на пет милиарда светлинни години, а останалите – на 7,6 млрд. и дори повече светлинни години.

Подобни "усмивки" или "котараци" възникват в Космоса благодарение на това, че светлината на далечните галактики по пътя към Земята често преминава през гравитационни лещи – космически ъгълчета, където силата на привличане на масивни обекти, тъмна материя или галактики изкривява лъчите светлина.

Благодарение на разтягането и свиването на светлинните лъчи далечните галактики са били закръглени в "усмивката" или "лицето" на Чешърския котарак.

Уникална космическа "пеперуда" от "Хъбъл"

Ново изображение на планетарната биполярна мъглявина М 2-9, която прилича на космическа "пеперуда", са получили астрофизици с помощта н...

Новите снимки, получени в рентгеновия диапазон от телескопа "Чандра", са помогнали на учените да разкрият скоростта са сближаване на галактиките в "очите" на космическата котка, представляващи отделни групи галактики, а също така да "почувстват" температурата на газа в тях и техните околности, пише РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос