Космос 2015: Американският Плутон и японската Венера

12929
Космос 2015: Американският Плутон и японската Венера

Отиващата си 2015 година безспорно ще се запомни с успеха на мисията "Нови хоризонти".

Неуспехите на руската космонавтика вече никого не учудват, а на последователната политика на Япония можем само да се радваме. Набират обороти Индия и Китай. Lenta.ru е съставила космически рейтинг на отиващата си 2015 година.

САЩ: мисията "Нови хоризонти"

На 14 юли 2015 година междупланетната станция "Нови хоризонти", след деветгодишно пътешествие, достигна Плутон. Мисията преобърна човешките представи за далечната планета джудже и нейния спътник в началото на пояса на Кайпер. Учените са открили на Плутон ледена равнина във формата на сърце с необичайна геология, наблюдавали са плазмена опашка и са оценили размерите на гигантската атмосфера на Плутон.

В момента станцията се намира на повече от пет милиарда километра от Земята. През 2019 година тя трябва да достигне планетоида 2014 MU69, разположен на 1,6 милиарда километра от Плутон. Мисията "Нови хоризонти" ще завърши в средата на 20-те години. Станцията изследва близките покрайнини на Слънчевата система и след завършване на мисията човечеството едва ли скоро ще види Плутон – нито една космическа агенция не планира да изпраща апарат по-далече от орбитата на Юпитер.

Япония: първи частен старт на ракета

Япония осъществи първия в своята история частен старт на спътник. Ракета носител среден клас H-IIA стартира от космодрума Танегашима на 24 ноември 2015 година и изведе на орбита апарата Telstar 12 VANTAGE. Спътникът за връзка е изстрелян в интерес на канадския оператор TELESАT и е способен да предава сигнал за повече от 200 тв канала. Той е разположен на геостационарна орбита над Атлантика и осигурява разпространение в страните от Европа, Африка и Южна Америка.

Стартът на носителя H-IIA е станал специален, тъй като в конструкцията на неговия двигател са внесени значителни изменения. Това е позволило провеждане на отделяне на апарата от носителя на височина 34 000 километра, а не на 300 километра, както обикновено, и икономисване на ресурсите на спътника. Сега такива стартове се осъществяват от САЩ, Русия, ЕС, Китай и Индия, към тях вече се е присъединила Япония. Към 2020 година страната планира да заеме десет процента от международния пазар на частни стартове.

Русия: катастрофата на кораба "Прогрес М-27М"

Плутон смая учените с познати земни картини

Нови изображения на Плутон, изпратени от сондата "Нови хоризонти", удивили учените не само с възхитителния вид на величествените планин...

Стартът на кораба "Прогрес М-27М" се проведе на 28 април с помощта на ракета "Союз-2.1а". На 527-ата секунда от полета се случи непланирано разделяне на ракетата и кораба, в резултат на което корабът се озова на орбита, с 40 километра по-висока, а третата степен – на орбита с 20 километра под изчислената траектория на извеждане. Корабът прекрати своето съществуване на 8 май, като изгоря над Тихия океан.

Държавната комисия по разследването на катастрофата стигна до извода, че отделянето на третата степен и кораба е свързано с конструктивните особености на съвместното използване на апаратите, по-конкретно – с честотно-динамичните характеристики на техните връзки.

На 16 май 2015 година при извеждане на орбита на мексиканския спътник за връзка MexSat-1 на стойност 400 млн. долара с ракета носител "Протон-М" отново се случи авария в работата на третата степен. Зам.-ръководителят на Роскосмос отбеляза, че причините за аварията нямат производствен, а конструктивен характер.

Япония: станцията "Акацуки" успешно влиза на орбита около Венера

Станцията "Акацуки" влиза успешно на орбита на Венера на 7 декември 2015 година. Тя се движи около планетата по силно разтеглена орбита. Периодът на въртене на Акацуки около Венера е 14 дни и 14 часа.

Ето как изглежда Плутон, сравнен със Земята

Колекция от различни изображения на Плутон и неговия спътник Харон, включително и колаж, който позволява да се сравнят размерите на пла...

Основната задача на "Акацуки" е изследването на атмосферата на Венера. Маневрите, проведени през 2010 година, не позволиха на "Акацуки" да влезе на изчислената орбита. Станцията е изстреляна на 21 май 2010 година от космодрума Танегашима с ракета носител H-IIA. Стойността на мисията "Акацуки" се оценява на 210 милиона долара.

САЩ: Първо вертикално кацане на долна степен на ракета Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 на компанията SpaceX с 11 телекомуникационни спътника Orbcomm стартира от Кейп Канаверал. Спътниците са изведени успешно на изчислените орбити, а първата степен на ракетата от среден клас Falcon 9 за първи път успешно извършва вертикално кацане. Стойността на един старт на Falcon 9 е 60 млн. долара, от които стойността н горивото е 200 000 долара. Повторното използване на частите от ракетата ще позволи съществено снижаване на цената на нейния старт.

САЩ: Взрив на ракета Falcon 9

Американска ракета Falcon 9 с товарния кораб Dragon на компанията SpaceX, стартирала на 28 юни към МКС, се взриви на третата минута след старта. Корабът трябваше да достави на станцията около два тона провизии и оборудване.

Още една планина в сърцето на Плутон

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" е открила втора планинска верига в района на "сърцето" на Плутон (екваториалния ре...

"Най-вероятно се е счупила стойката, която държи резервоара с хелий вътре. В резултат балонът се е изстрелял в посока горната част на резервоара с висока скорост", заяви собственикът на SpaceX Елън Мъск. По думите му компанията ще смени доставчика на стойките и ще проверява всяка от тях преди монтажа. Сега компанията SpaceX е възобновила стартовете на модернизираните Falcon 9.

САЩ: първото вертикално кацане на ракета New Shepard

Капсула New Shepard и едноименна ракета излитат вертикално на 23 ноември 2015 година на полигона в Тексас и достигат височина 100,5 километра. Носителят се приземява на разстояние 1,4 метра от изчислената точка, а капсулата с парашут се спуска на Земята.

Основателят на компанията Amazon.com и Blue Origin – американският предприемач Джеф Безос – потвърждава успешното завършване на изпитанията на система за суборбитални полети.

Многоцелевата система New Shepard на компанията Blue Origin е предназначена за транспорт на шест души на височина над сто километра. Изпитанията са станали вторите за историята на New Shepard. Първият тест на ракетата и капсулата се състояха през април 2015 година. Освен Blue Origin съществуват няколко частни компании, занимаващи се със създаването на апарати за суборбитални кораби (по-конкретно фирмите Virgin Galactic и Xcor, които за разлика от фирмата на Безос разработват реактивни суборбитални самолети).

Меркурий ще се сблъска с Венера или Слънцето?

Астроном от университета на Хавайските острови, изчислил траекторията на движение на планетите от Слънчевата система няколко милиарда г...

САЩ: отмяна на старта на мисията InSight към Марс

НАСА отмени старта на мисията InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) към Марс, планирана за март 2016 година. Причината – нарушение на херметичността на вакуумната обвивка около датчиците на един от двата ключови уреда – сеизмометъра SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), разработен в Националния център за космически изследвания на Франция. Агенцията не иска да рискува скъпото оборудване.

Стартовият прозорец за InSight е ограничен в периода между 4 и 30 март 2016 година. Следващият благоприятен период за старт на апарати към Марс ще бъде през май 2018. НАСА засега не е обявила дали планира да отложи мисията за 2018 година, или окончателно да я отмени. Решението ще бъде взето в близките месеци.

В момента станцията InSight се намира в базата Ванденберг в Калифорния, където е транспортирана на 16 декември. Нейният старт към Марс беше планиран за 30 март 2016 година. Сондата InSight е разработена от компанията Lockheed Martin, а мисията е посветена на изследване на геологията на Червената планета, по-конкретно строежа на нейната кора, мантия и ядро. Това е първата специализирана мисия към Марс, стойността на програмата е 675 млн. долара.

Индия: Старт на първия астрономически спътник на страната

Потоци от лава текат на Венера

Сондата Venus Express на Европейската космическа агенция (ЕКА) е открила най-надеждното досега доказателство за наличие на активна вулк...

Обсерваторията AstroSat е изстреляна на 28 септември от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив. Стойността на апарата, над който Индия работи през последните 20 години, е 45 млн. долара, което е на порядък по-евтино от американските и европейските спътници.

С помощта на AstroSat индийските астрофизици планират да изучават двойните рентгенови звезди в оптичния, рентгеновия и ултравиолетовия диапазон. Космическият телескоп вече започна да предава първите данни.

Китай: Спътник за изучаване на тъмната материя

Спътникът DAMPE (Dark Matter Particle Explorer) е изстрелян на 17 декември с ракета носител Long March 2D, стартирала от космодрума Дзиуцюен. С помощта на този апарат китайските учени се готвят да докажат съществуването на частици тъмна материя в природата.

Апаратът е разположен на височина около 500 км над повърхността на Земята и следи посоката и електрическите заряди на частиците в околоземното пространство. Първите изводи от мисията ще бъдат представени от екипа от сто учени в първата половина на 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос