Мистериозен обект в двойна звездна система периодично изпуска прах

5211
Мистериозен обект в двойна звездна система периодично изпуска прах
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Апаратът TESS е открил странен обект в газовопраховия диск на двойна система. В продължение на шест години той със строга периодичност затъмнявал едната от звездите в системата.

Спътникът за изследване на транзитни екзопланети TESS е изстрелян през 2018 г. Целта му е да открива малки планети около най-близките до Слънцето звезди. Към днешна дата TESS е открил 172 потвърдени екзопланети и е съставил списък от 4703 кандидат-екзопланети. В допълнение телескопът е съставил и впечатляващия TESS Input Catalog (TIC), в който влизат над 1 милиард обекта.

Вярно ли е, че Земята се смалява?

Земята непрекъснато губи и получава материал от Космоса. И така, ако Земята непрекъснато отдава материята и също така придобива нов мат...

Последвалите изследвания на обектите в TIC показали, че те са резултат от звездни пулсации, експлозии на свръхнови, разпадащи се планети, гравитационни двоични звезди, затъмнения на тройни звездни системи, газови и прахови дискове и много други. Като цяло това са известни явления за астрономите. Обектът TIC 400799224 обаче привлякъл вниманието на учените със странното си поведение.

Необичайният източник TIC 400799224 бил забелязан случайно поради бързия спад в яркостта му с близо 25% само за няколко часа, последван от няколко резки изменения на яркостта, всяка от които може да се интерпретира като затъмнение.

Астрономите изучили TIC 400799224 с помощта на различни инструменти, включително телескопи, което им позволило да наблюдават тази област от небето по-дълго, отколкото TESS.

Учените открили, че обектът вероятно е двоична звездна система и че яркостта една от звездите се изменя с период от 19,77 дни. Това вероятно се дължи на орбитално тяло, което периодично изпуска облаци прах, скриващи звездата. Но докато периодичността се явява строга, праховите затъмнения на звездата са нестабилни по форма, дълбочина и продължителност и се откриват само в около една трета от времето за наблюдение или по-малко.

Как ще реагира светът на откриването на извънземен живот?

Националната агенция по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) е набрала 24-ма теолози за участие в програмата на...

Природата на самото орбитално тяло предизвиква недоумение, тъй като количеството изпускан от него прах е много голямо. Ако той се е образувал в резултат на разпадането на обект като астероида Церера в нашата Слънчева система, щеше да съществува само около осем хиляди години, преди да изчезне.

И все пак е забележително, че през шестте години, в които е наблюдаван този обект, периодичността останала строга и обектът, изпускащ прах, изглежда не е променил формата си. Но що за обект е това, учените все още не знаят.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com