Астрономи изследваха мистериозни източници на силни рентгенови лъчи

6575
Астрономи изследваха мистериозни източници на силни рентгенови лъчи
Снимка: Adam Block, Mt. Lemmon SkyCenter, U. Arizona

Учени от университетите в Чикаго и Фордъм в САЩ са изследвали три свръхярки рентгенови източника (ULX) в спиралната галактика NGC 891. Всеки от тях излъчва повече лъчение в рентгеновия диапазон, отколкото един милион слънца на всички дължини на вълната. Точната природа на това явление все още е загадка. Резултатите от изследванията, които ще помогнат да се обяснят ULX, са публикувани в изданието arXiv.

Астрономите анализирали данни, събрани от рентгеновата обсерватория "Чандра" на НАСА и космическия апарат XMM-Newton на Европейската космическа агенция. Те се интересували от провеждани в продължение на 17 години наблюдения на спиралната галактика NGC 891, разположена на 30 милиона светлинни години от Слънцето, тъй като в нея се намират три свръхярки рентгенови източника - ULX-1, ULX-2 и ULX-3.

Черната дупка в центъра на Млечния път показва активност

Астрономите са открили следи от струя (джет), която е била излъчена от свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в центъра на Млечния път п...

Спектърът на източника ULX-1 се е променял от 2003 до 2016 г., а кривата на неговия блясък е намалявала, особено от 2000 до 2003 г. Въпреки това източникът оставал стабилен и не се изменил силно за целия период на наблюдение.

ULX-2 излъчвал постоянен радиационен поток, който бил с 20-50 процента по-силен от ULX-1. Колкото до ULX-3, той се оказал най-слабият източник. Потокът на неговото лъчение намалял седем пъти от ноември 2016 г. до януари 2017 г., поради което източникът вече не се класифицира като свръхярък. В момента той е по-близо до рентгеновите двоични звезди - двоични системи, чието рентгеново лъчение е породено от падането на вещество от звездата върху компактен обект от рода на черна дупка или неутронна звезда.

За да обяснят естеството и на трите източника, учените моделирали няколко сценария, които отчитат резултатите от наблюденията. Те разглеждали варианти като свръхнова, рентгенови двоични звезди и др.

Изследователите предполагат, че първите два източника най-вероятно са черни дупки с маса 50-80 слънца, чиято светимост надвишава границата на Едингтън - теоретичната граница на звездната маса (около 120 слънчеви маси), при която звездата произвежда толкова много радиация, че сама изхвърля в пространството повърхностните си пластове.

Астрономи се натъкнаха на „гигантска ДНК“ в Космоса

Неочаквано откритие е направил екип на Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO) в САЩ. При изучаване на струи (джетове) на ...

Що се отнася до третия източник - ULX-3, засега учените разполагат с твърде малко данни, за да преценят недвусмислено природата му, въпреки че светимостта му съответства на черна дупка с маса 20 слънца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос