Учени изясниха защо короната на Слънцето е по-гореща от повърхността му

3372
Учени изясниха защо короната на Слънцето е по-гореща от повърхността му
Снимка: ESA&NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)

Астрофизици предложиха решение на "проблема с нагряването на слънчевата корона" - рязко повишаване на температурата, което се получава при отдалечаване от повърхността на звездата. За тази цел учените са обединили две съществуващи по-рано теории, които обясняват този ефект с турбулентни потоци и магнитни вълни.

Като правило, колкото повече се отдалечаваме от източника на топлина, толкова по-студено става. Този модел обаче не работи за Слънцето. Температурата на повърхността на звездата достига шест хиляди градуса по Целзий, а на разстояние само няколкостотин километра от нея настъпва рязко повишаване на температурата. Короната на Слънцето може да се нагрее до милион и половина градуса по Целзий, създавайки поток от йонизирани частици - слънчевия вятър, който достига и до нашата планета.

Част от активността на Слънцето може да е оптична илюзия

Учени от Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) в Боулдър (щата Колорадо) са открили в резултат на изследвания, че коронал...

Учени от Университета в Отаго (Нова Зеландия) са открили възможната причина за този необичаен ефект. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Nature Astronomy.

По-рано астрофизиците смятаха, че този внезапен температурен скок се дължи на магнитните полета на звездата, но не беше ясно как точно те загряват газа. Въпросът беше известен като "проблем с нагряването на слънчевата корона". Имаше няколко хипотези, описващи как точно енергията на магнитното поле се преобразува в топлина. Една от най-популярните гласеше, че нагряването се дължи на турбулентни потоци в атмосферата на звездата, които пренасят енергия в короната. Привържениците на втората смятаха за причина специални йонни циклотронни магнитни вълни.

Учени разгадават 300-годишна мистерия на Слънцето

Но нито една от тези хипотези не е в съответствие с резултатите от наблюденията. Нискочестотна турбуленция, която може да пренася енергия от звезда в нейната атмосфера, е наблюдавана от космически апарати. Но тя не може да обясни защо йоните в короната на Слънцето се нагряват повече от електроните. Такъв ефект може да се дължи на високочестотни йонно-циклотронни вълни, но те не са достатъчни, за да загреят газа до толкова високи температури, освен това източникът им не е напълно ясен.

Разкриха тайната на сенчести "пръсти" в слънчевите изригвания (ВИДЕО)

През януари 1999 г. астрономите за първи път наблюдавали странно движение на веществото в слънчево изригване. За разлика от типичните и...

Сега учените са използвали суперкомпютър, за да проведат шестизмерно моделиране на короналния газ. Оказало се, че двете хипотези могат да се обединят в една. Двата процеса са свързани от наскоро открития физически ефект „спирална бариера”. Той ограничава нагряването на електроните, предотвратявайки спускането на турбулентната каскада от енергия от нивото на йоните. При това спиралната бариера преобразува спряната енергия на турбулентния поток в йонно-циклотронни вълни.

Когато учените симулирали турбулентност, способна да генерира достатъчни за нагряване на короната йонно-циклотронни вълни, те открили вихри на повърхността на звездата. Те напомняли наблюдаванине от космическия кораб Parker Solar Prob на НАСА, който наскоро влезе в слънчевата корона.

Разбирането на процесите, които протичат в атмосферата на Слънцето, е необходимо поради огромното влияние на слънчевия вятър върху нашата планета. Резултатът от взаимодействието на слънчевия вятър с магнитното поле на Земята са различни събития – от северно сияние до радиация, която може да унищожи спътници, и геомагнитни бури, които да увредят енергийните системи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Загадъчни вълни на Слънцето се разпространяват с необяснима скорост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос