70-годишен шофьор в ареста на Смолян за дрога

1175
70-годишен шофьор в ареста на Смолян за дрога
Снимка: Анита Чолакова

На 13-ти февруари за 24 часа бе задържан 62-годишен водач от Велинград, защото при полицейска проверка на пътя между Чепеларе и Хвойна управлявал лек автомобил "Опел Астра" след употреба на наркотични вещества - метамфетамин и амфетамин.  

Вчера още по-възрастен шофьор – 70-годишен от село Малка Арда, общ. Баните, е арестуван за 24 часа. Той бил проверен около 11.45 часа в село Кръстатица като водач на лек автомобил "Пежо 306“. Техническото средство показало наличие на наркотични вещества – бензодиазепини.  

За проблема с достоверността на употребяваните от полицията дрегери алармираха именно от полицията, когато започнаха да проверяват сами себе си и мнозина изгърмяха, че употребяват наркотици.

Едва десет години след като хиляди са били арестувани полицаите алармираха за проблем, който на тях им е ясен, но дотогава не ги засягаше.

Проблемът е, че полевите тестове не винаги са точни, а кръвните, които ги трябва да  ги верифицират, се бавят твърде дълго, а през това време шофьорите с положителни тестове търпят санкции – свалят се номерата на колите им за срок от 6 месеца до 1 година, отнема им се книжката и така ги лишават от право да управляват МПС, налага им се глоба от 500 до 1500 лв.

При масовата проверка сред полицаите, направена преди половин година, изскочиха първите положителни проби. Шестима служители на реда в Бургас се оказа, че имат в организма си наркотични вещества.

Именно тогава органите на реда започнаха да поставят под съмнение достоверността на резултатите.

Пред Нова Телевизия Генади Тенев – зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР, заяви, че техническите средства, с които се проверяват полицаите, са неточни и често дават положителен резултат от редица медикаменти, приемани по лекарско предписание. Той каза, че над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест. 

Наскоро – преди два месеца, излезе и доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании за 2021 г., чийто анализ е стряскащ.

Ако бъде направена съпоставка между резултатите от тестовете за наркотици, направени на пътя на водачите на МПС и резултатите от лабораторно изследване на кръв в Химико-токсикологичната лаборатория на ВМА София, прави впечатление много високия относителен дял на несъответствия между двете изследвания.

През 2021 г. 45,1% от пробите, които са с положителен резултат на пътя за наркотични вещества, са с негативен резултат за наркотици при лабораторно изследване на кръв (36,4% през 2020 г.).

Пълно съвпадение на резултата се наблюдава при 38,5% от пробите (40,4% през 2020 г.).

Частично съвпадение (и двете изследвания отчитат положителен резултат за наркотични вещества, но с някои различия по отношение на броя и вида на засечените наркотици) има в още 17,5% от пробите (24,1% през 2020 г.).

В 38 случая водачите на МПС са отказали да им бъде направен тест на пътя (6 случая през 2020 г.). При последващото лабораторно изследване са отчетени 19 положителни и 19 негативни резултата за наличие на наркотици в кръвта (съответно 5 положителни и 1 отрицателен през 2020 г.).

Офиси на бивш министър горяха в Перник (СНИМКА)

Офиси на куриерска фирма, собственост на бившия транспортен министър от кабинета "Петков" - Николай Събев, горяха в Перник тази нощ. С...

Данните показват, че Dräger DrugTest 5000 отчита много по-близки резултати до тези от лабораторното изследване, т.е. той може да се смята за по-надежден в сравнение с Dräger DrugCheck 3000.

При него 63,1% от резултатите от пробите на пътя съвпадат напълно или частично с тези от лабораторното изследване през 2021 г. (през 2020 г. този относителен дял е още повисок – 78,2%).

От друга страна при Dräger DrugCheck 3000 несъответствието между резултата на пътя и този от лабораторно изследване е 58,6% през 2021 г. и 59,9% през 2020 г.

Ако бъдат съпоставени резултатите от тестовете за наркотици, направени от служители на съответните областни дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) и тези от лабораторните изследвания за кръв на Химикотоксикологичната лаборатория на ВМА София, може да се отчете, че повече несъответствия, отколкото съвпадения на резултатите има при тестовете, извършени от служителите на ОД Пловдив, ОД Бургас, ОД Кюстендил, ОД Монтана, ОД Смолян. Равен брой съвпадения и несъответствия има при ОД Габрово, ОД Пазарджик, ОД Ямбол.

В най-голяма степен резултатите се доближават при тестовете, направени от служители на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) – 3/4 от извършените проби на пътя съвпадат частично или напълно с тези от лабораторното изследване за кръв. Повече съвпадения, отколкото несъответствия се отчитат при направените тестове от служителите на ОД Благоевград, ОД Видин, ОД Враца, ОД Ловеч, ОД Перник, ОД Плевен, ОД Сливен, ОД София област, ОД Хасково.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com