ЧЕЗ с обвинение заради договор за изкупуване на ел. съоръжения

23888
ЧЕЗ с обвинение заради договор за изкупуване на ел. съоръжения

Комисията за защита на конкуренцията обвини "ЧЕЗ Разпределение България" АД в злоупотреба с господстващо положение.

Злоупотребата представлява необосновано забавяне на сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения, изградени за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните ел. мрежи, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Производството установи, че отношенията между "ЧЕЗ Разпределение България" АД и присъединяваното лице преминават през разписаните в Наредба № 6/2004 г. (отм.), респ. Наредба № 6/2014 г. етапи до момента, в който трябва да бъде подписан договор за покупко-продажба (изкупуване) от страна на "ЧЕЗРБ" АД на енергийните съоръжения и съответно те да бъдат изплатени. В тази връзка в хода на проучването се намери за установено, че инвеститорът е подал в ЧЕЗРБ Заявление за сключване на договор за изкупуване на съоръженията за присъединяване, като проектът на договор е подписан от присъединяваното лице, но не и от ЧЕЗРБ, във връзка с констатирани от дружеството нередовности по документацията. За нередностите обаче инвеститорът не е бил уведомен, въпреки че е изискал да му бъде указана причината за несключване на договор за изкупуване. Твърденията за извършено нарушение се предявяват за поведението на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за периода от 30.04.2014 г. до настоящия момент.

Определението не подлежи на обжалване. Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката по реда на чл. 55 от ЗЗК. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

Страните в производството имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com