Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси, глобиха я с 10 000 лв.

2477
Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси, глобиха я с 10 000 лв.
Снимка: Getty Images/Guliver

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антикорупционната комисия, откъдето я обявяват конфликт на интереси.

Actualno.com вече е писал за случая с градежа на брега на шабленското село Тюленово, в който е замесен главният архитект. 

Одобриха доклад на КПКОНПИ, в който "Апартаментгейт" не се споменава

След около час дебати мнозинството в парламента прие доклад на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придо...

"Цирей първопроходец" - гневът на Facebook заради пореден строеж на апетитно място на морето

Твърденията са, че сградата в строеж е собственост на сина на главния архитект на Община Шабла, а самата тя е презаверявала разрешението за строеж в полза на своя син. С решение на КПКОНПИ, въз основа на репортажа и публикацията, е образувано производство за установяване на конфликт на интереси за главния архитект на Община Шабла.

В съобщението си КПКОНПИ заявяват:

"На 07.02.2020 г. Нова телевизия излъчи репортаж под заглавие „Има ли незаконно строителство край брега на Тюленово?“. Този репортаж, както и публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията на парковете в България, предизвикаха сезиране от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и образуване по сигнал на производство за конфликт на интереси. Съгласно чл. 47 ал. 2 ЗПКОНПИ, за сигнал се приема и публикация в средствата за масово осведомяване. Предмет на проверка в конкретния случай са твърденията, че Татяна Нейкова, главен архитект на Община Шабла, е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, находяща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син – собственик на имота.

КПКОНПИ иска да вземе имущество за почти половин милион лева от семейство Прокопиеви

На днешното си заседание, КПКОНПИ взе решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева ...

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

На заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г. Татяна Нейкова бе изслушана. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност /длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж/, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи не бяха приети от КПКОНПИ. С свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас