Освободиха шофьора, убил на пътя 11-годишно дете в село Първенец

2074
Освободиха шофьора, убил на пътя 11-годишно дете в село Първенец
Снимка: БГНЕС

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Димитър Й., съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата - Пловдив. Съдът намери, че макар искането на прокуратурата да е бланкетно и в същото да не се сочат каквито и да било аргументи, обосноваващи наличието на реална опасност от укриване или извършване на престъпление, е налице валидно сезиране, поради което се произнесе по същество.

При преценката си съдът отчете, че повдигнатото на Димитър Й. обвинение не съдържа дори минимално изискуемия съгласно съдебната практика стандарт, за да се приеме, че обвиняемият е могъл да разбере в извършването на какво точно престъпление е обвинен. В обвинението на Димитър Й. не е посочена никаква норма, нито дори поне нормативен акт, нарушаването на които да е в причинно-следствена връзка с настъпилата в резултат на пътнотранспортното произшествие смърт. Такива нарушения не се конкретизираха и от представителя на прокуратурата в хода на съдебните прения.

Пловдивско село на протест заради безумно шофиране

Искане за поставяне на легнали полицаи близо до мястото, където 11-годишно момиченце беше прегазено от джип. Всеки ден ще бъде затварян...

Независимо от това съдът намира, че по делото е налице все пак минимално изискуемият от закона стандарт в разпоредбата на чл. 56 ал. 1 от НПК за обоснованост на предположението относно причастността на обвиняемия Димитър Й. във вмененото му във вина престъпление, чийто интензитет обаче не е достатъчен да покрие изискванията за задържане на лицето под стража.

На последно място съдът прие, че не е налице и реална опасност от укриване или извършване на престъпление, като прокурорът поддържа единствено наличието на реална опасност от укриване.

Обвиняемият Й. е неосъждано лице, няма каквито и да било криминални прояви, семейно и трудово ангажиран е, характеризира се като лице, което устойчиво през годините е спазвало предвидения в страната правов ред.

Съдът прие, че липсва и каквато е да опасност от укриване на Й., който има постоянен адрес, месторабота, семейна ангажираност. Не се е укривал, нито е бил търсен от органите на властта по друг повод, не се е укривал и в конкретния случай. Обвиняемият и неговата съпруга, чинно са останали на местопроизшествието да изчакат компетентните органи, повикани от съпругата на обвиняемия, макар и пред напълно реалната и осъществена угроза от саморазправа от страна на афектираното население, пристигнало на местопроизшествието. Конкретна аргументация относно наличието на реална опасност от укриването на обвиняемия Димитър Й. не бе представена на вниманието на съда и от представителя на държавното обвинение, който обоснова същата най-вече с обществения отзвук от деянието.

Джип уби 10-годишно дете, роднините нападнаха шофьора

Шофьор на джип е прегазил и убил 10-годишно момиченце тази сутрин в пловдивското село Първенец. Роднини на детето са го пребили. Инцид...

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 2.01.2018 г. от 10.30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com