Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 интересни факта за растенията

17 май 2022, 18:15 часа

Кое растение е месоядно?

Кое растение расте най-бързо?

Кое растение е най-малкото?

Интересни факти за растенията 

Растенията се намират във всяка област по земната повърхност. Наречени са още - флора или растителност, едни от най-важните живи организми на Земята. Ето някои забавни факти за растенията!

Няколко факта за растенията

1.  Знаете ли, че растението орхидея има между 20 000 - 30 000 вида. Това е цъфтящо растение с най-много сортове и видове.

1.  Нито един растителен вид няма цвят черно. Някои видове като лалета и ириси имат екземпляри с черен цвят, но те не са истински черни на цвят, а всъщност са наситено тъмно лилаво.

2.  Единствените растения, които растат в Антарктида, са лишеи, мъхове, антарктическа трева и 1 вид гъби. В противоположния край на климатичния спектър пустинята Сахара има близо 500 растителни вида.

Растения, лесни за гледане, които пасват идеално за балкона ви

3.  Растенията понякога принадлежат към странни научни семейства. Например бананът принадлежи към семейството на билките. А лукът и аспержите са от семейството на лилиите.

4.  Чували ли сте за Водна каша (Wolffia) -  тези водни растения приличат на петна от царевично брашно, плаващи по водата. И са най-малкият цъфтящ вид в света. Това са водни растения, които се носят по водната повърхност. Те нямат корени и са годни за консумация.

5.  Най-бързо растящото растение - бамбук (100 см за 1 ден).

6. Най-високо растящото растение - брегова секвоя (Sequoia sempervirens).

7. Най-бавно растящите намерени растения са палмата на Virgin, т.е. Dioon edule (0,03 инча годишно) и saguaro (1 инч за 10 години).

8. Рафлезия (Rafflesia) са род растения, спадащи към групата на паразитите. Мирише на гниещ труп. Като допълнение, то може да тежи най-малко 11 кг, няма корени или листа или стъбло и не произвежда хлорофил.

Какви са тайните на разкошните стайни растения?

9. Има много растителни видове, които са отровни. Момина сълза (Convallaria majalis) може да даде много красиво изглеждащо цвете, но всички части на растението, включително цветето и плодовете, са много отровни.

10. Друго отровно растение е Аконитум, известен в народите като вълчи косъм.

11. Мухоловка (Dionaea muscipula) улавя мухи и други насекоми.

12. Sarracenia psittacina, известно още като papagali, е известно като месоядно растение. Растението не произвежда нектар, а от него излиза отвара. Насекомите се заблуждават, че ще получат нектар и попадат в капана.

13. Друг пример е растението бръшлян – това е свещено за гръцкия бог на виното Дионис. Мащехата му Хера е искала да го убие още като бебе. Но неговите медицински сестри са го предпазили, като покриват креватчето му с листа от бръшлян.

Целогодишни растения, които са подходящи за дома и офиса

14.През 1600 г. лалетата са били толкова ценни в Холандия, че луковиците им стрували повече от злато. Манията по лалетата предизвика крах на холандската икономика.

15. Ароматът на ванилия идва от шушулката на орхидея, Vanilla planifolia. Въпреки че шушулките се наричат ​​ванилов боб, те са по-тясно свързани с царевицата, отколкото зелените зърна.

Всички тези факти разкриват разнообразието и богатството на растенията, като вид. Всяко растение има своя уникална характеристика. Благодарение на усилията на човека, зелената растителност на Земята бавно изчезва.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес