3 ползи за здравето от лука, които вероятно не знаете

26142
3 ползи за здравето от лука, които вероятно не знаете
Снимка: Couleur / Pixabay

Лукът е специален зеленчук с отличителен пикантен вкус и аромат. В резултат на това не всички го харесват. Жалко, защото лукът е истинска хранителна бомба! Съдържа ценни витамини, минерали и фибри. Освен това е с ниско съдържание на калории. Прочетете защо лукът е толкова важен в ежедневната ни диета.

Лук - хранителни стойности  

3 важни причини да включите лука в менюто си

Лукът е най-консумираният от хората зеленчук. Той може да се използва като добавка на всяко ястие или салата и коренно да промени вкуса...

Що се отнася до свойствата и състава, всеки лук ще съдържа минерали като силиций, сяра, цинк, натрий, калций, калий и фосфор. Витамини: С, В1, В2, Е, К и провитамин А. Лукът е нискокалоричен зеленчук с отлични вкусови и здравословни свойства. Може да се превърне в чудесно допълнение към сандвичи, салати или сирена, както и към сосове, супи и меса. Може да се направи задушен или пържен с яйце. Независимо от начина на приготвяне: варен, задушен, пържен, той остава здравословен и не губи своите хранителни вещества и витамини. Важно е обаче винаги да го приготвяте под прикритие.

Може да се учудите, но този зеленчук е изключително полезен за нашето здраве и по-специално:

1. Лук - ефект против стареене

Лукът има страхотни свойства против стареене. Антиоксидантните витамини А, С и Е се борят с уврежданията, причинени от вредните UV лъчи, а също така предотвратяват щетите, причинени от свободните радикали, които са отговорни за преждевременното стареене на кожата ни.

Лукът е един от най-богатите източници на кверцетин, най-мощният антиоксидант, който помага за поддържане на кожата без бръчки. От друга страна, витамините и сярата защитават кожата, като я поддържат мека и еластична. Свойствата против стареене на лука могат да се дължат на наличието на богати на сяра фитохимикали.

Обелките от лук лекуват. Ето какво!

Обелките от лук имат доказани лечебни свойства, чиито ефект е осезаем, ако се ползват редовно при болести на белите дробове, разширени ...

2. Лук - укрепване на костите

Остеопорозата е много често срещан здравословен проблем, особено при жени след менопауза. Неговото лечение и профилактика се основава основно на витамин Д и калциеви добавки, както и на поддържане на правилна диета, богата на хранителни вещества.

Проучванията върху животни показват, че лукът може да предпази от увреждане на костите и дори може да увеличи костната маса. Друго наблюдателно проучване при жени на възраст над 50 години установи, че редовната консумация на лук е свързана с повишена костна плътност. От своя страна, по-нататъшни изследвания показват, че консумацията на избрани плодове, билки и зеленчуци, включително лук, може да намали загубата на костна маса при жени след менопауза.

3. Лук - регулиране на кръвната захар

Редовното ядене на лук може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар. Това е особено важно при хора с диабет и преддиабет. Лукови съединения като кверцетин и серни съединения имат антидиабетни свойства.

Ценни ползи за здравето от лука във всичките му разновидности

Лукът е храна, която се използва ежедневно в кухнята, но много от ползите или свойствата, които допринасят за здравето, са отдавна изве...

Освен това, кверцетинът взаимодейства с клетките на тънките черва, панкреаса, скелетните мускули, мастната тъкан и черния дроб, за да контролира регулирането на кръвната захар.

ИНтересн факт: Защо плачем, докато режем лук?

Сигурно няма човек, който да не пророни сълза, режейки лук. При рязане на лук се отделя сярна киселина, която предизвиква дразнене на очите ни и съответно струя сълзи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

Носят слънце в себе си: 4-те най-позитивни зодии

В килера има молци: 5 прости съвета как да се отървете от вредителя

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Закусвайте на дневна светлина и още 6 златни правила за отслабване

8 лайфхака как да изберете наистина сладки ягоди

11 последици от кастрацията на домашни любимци - собствениците дори не знаят за това

Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com