11 последици от кастрацията на домашни любимци - собствениците дори не знаят за това

1068
11 последици от кастрацията на домашни любимци - собствениците дори не знаят за това
Снимка: iStock

Изследванията доказват, че стерилизирането или кастрирането не е толкова „здравословно“, колкото смятат някои хора. Операцията може да предизвика негативни последици както за физическото, така и за психическото здраве на домашния любимец.

Някои ветеринарни лекари казват, че котките и кучетата трябва да бъдат кастрирани възможно най-рано: това ще помогне да се избегне рак, поведението ще се подобри и собственикът няма да се притеснява, че домашният любимец внезапно ще започне да маркира територията си. Други експерти са против подобни операции, като твърдят, че не трябва да се намесвате във физиологията на животно без основателна причина.

Първо, важно е да изясним едно важно нещо: Момчетата и момичетата могат да бъдат стерилизирани или кастрирани. Каква е разликата между тези понятия?

По време на стерилизацията на женските се превързват фалопиевите тръби, а на мъжките - семенните канали.

По време на кастрацията се отстраняват репродуктивните органи: матката и яйчниците при женските и тестисите при мъжките.

Според учените, кастрацията може да причини различни здравословни проблеми,пише в публикация на Psychology Today. Според Michelle Kutzler от Орегонския университет, подобна операция може да доведе до:

·       уринарна инконтиненция,

·       камъни в пикочния мехур,

·       хипотиреоидизъм,

·       захарен диабет,

·       тазобедрена дисплазия,

·       разкъсване на кръстни връзки,

·       затлъстяване,

·       няколко вида рак.

Ефективна ли е безплатната кастрация на бездомните животни?

И това са само физиологични проблеми. Кастрацията също оставя отпечатък върху психиката на животното. Учени от университета на Пенсилвания, както и експерти от Hunter College в Ню Йорк, проведоха изследване - общо те изследваха 15 984 кучета. Резултатите показват, че стерилизираните и кастрирани животни всъщност показват значително повече агресия от домашни любимци, които не са били подложени на операция.

Експертите развенчаха един от най-популярните митове: Намесата няма да направи добри котката или кучето. Агресията трябва да се справя с помощта на водач на кучета или животински психолог.

Учените от Университета по ветеринарна медицина и фармация в Кошице (Словакия) са съгласни с колегите си. Те проведоха проучване, в което изследваха 785 кучета. Експертите искаха да разберат кой остарява по-бързо - кастрираните или некастрирани животни.

Оказало се, че домашните любимци от първата група наддават по-бързо. Това се отразява както на физиологията, така и на психиката. По-късно учените отбелязват: кастрираните животни са безполови, което може да се очаква след операцията.

„При стерилизирани животни се наблюдават по-очевидни признаци на стареене. Освен това, уринират по-често и зрението им се влошавало по-бързо. Кастрираните кучета, особено големите, се движели по-зле от животните от контролната група“, отбелязват експертите.

Друг важен аспект: хормоните могат да имат положителен ефект върху когнитивните функции на животното. Проучванията показват, че при некастрирани домашни любимци има по-високи нива на тестостерон и естроген, които могат да предпазят мозъка от увреждане. Животните, които са претърпели операция, са имали по-ниски хормонални нива и по-лоши когнитивни способности от некастрирани домашни любимци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Назовете любимата си напитка и ние ще ви разкажем за вашия характер

Мъжете ще тичат след вас, ако имате тези 6 черти на характера

Колко често трябва да миете косата си?

Кои растения у дома са опасни за домашните любимци?

Какви са причините за ранното посивяване на косата?

Защо не можете да засадите папрат близо до къщата си?

Може ли пиенето на бира да ни направи алкохолици?

6 опасни грешки, които доста хора правят в банята

Безопасна ли е ежедневната консумацията на ягоди

Какъв е реалният срок на годност на храните?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com