Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 грешки при яденето и готвенето на зеленчуци

11 декември 2020, 11:39 часа

Oказва се, че готвим и консумираме повечето зеленчуци по абсолютно грешен начин и това на практика лишава тялото ни от всички полезни вещества, които се съдържат в тях. Ето кои са осемте най-чести грешки и как да ги избегнем.

1. Неправилна топлинна обработка

Вероятно изпълнявате рецептата стъпка по стъпка, но не спазвате най-важното - продължителността на топлината обработка. Най-честата грешка се свърза с варене, което продължава по-дълго от необходимото. Това води до унищожаване на по-голямата част от хранителните вещества в зеленчуците.

В процес на варене водоразтворимите микроелементи като рибофлавин, фолиева киселина, витамини от групата В и С попадат директно във водата, която след това изхвърляме. Пърженето също не е добра алтернатива.

Откажете се от кипенето и продължителното варене. Вместо това запарете зеленчуците на пара за пет минути и след това ги доварете в тенджера на умерен огън.

Ако искате да приготвите домашни хрупкави пържени картофи, нарежете ги на тънки ивички и след това ги изпечете в тавата.

2. Печене на скара

Горещата и суха среда на скарата елиминира напълно всички полезни вещества от зеленчуците. Продължителното печене на скара води до образуването на бензопирен - канцерогенен химикал, открит в цигарения дим.

Ако все пак не може да се откажете от скарата, гответе зеленчуците на средно висока температура и не прибавяйте мазнина преди плочата да загрее. Добавянето на олио на по-късен етап води до намаляване на дима.

ЯЖТЕ ТЕЗИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПРЕЗ ЗИМАТА

3. Изхвърляне на полезните части от зеленчуците

Винаги премахваме дръжката и листата на броколите и задължително белим картофите. Но това е огромна грешка! В кората, листата и дръжките на зеленчуците се съдържат уникални хранителни вещества и витамини в големи количества, които не се срещат в другите им части.

4. Неправилни комбинации

Обикновено се стараем да добавяме зеленчуци към всяко ястие с идеята, че това е здравословно. Но невинаги се спираме на най-подходящата комбинация. Например, комбинираме месо с варени картофи. В случая съчетаваме високи количества въглехидрати и протеини, а по-добрият вариант е да консумираме месото само със свежа сезонна салата.

5. Неправилно измиване

Конвенционално отглежданите зеленчуци изобилстват от пестициди. Но дори и да заложим на зеленчуци от биодинамично земеделие е необходимо предварително да ги накиснем в тенджера с вода за 10-15 минути. След това се измиват старателно под течаща вода.

6. Отказ от мазнини

Ако се придържате към нискомаслено вегетарианско хранене, ще направите лоша услуга на тялото си. Прибавянето на олио, особено към зеленчуците с червен, жълт, оранжев и тъмнозелен цвят, е задължително. Единствено чрез мазнина от тях се извличат мастноразворимите вещества като ликопен и бета-каротин.

7. Консумация единствено на сурови зеленчуци

Свежият морков е вкусен, но хапването му в този вид не е най-добрият начин да получите дневната си доза витамини. За да се извлекат водоразтворимите витамини от него, е необходимо да се свари с мазнина. Това важи и за доматите.

8.Премахване на фибрите, които се съдържат в зеленчуците

Да, зеленчуковият сок е вкусен. Но фибрите от зеленчуците, които помагат за запазване на ситостта за по-дълго, изчезват в процес на изстискването на сока от тях. Решението в случая е да не използвате сокоизстисквачката си. Заместете я с блендер.

Блендирането запазва здравословните фибри на зеленчуците. Може да добавите и малко вода, ако сместа е прекалено гъста.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес