Алкохолът май не е виновен за депресията

30011
Алкохолът май не е виновен за депресията

Алкохолът може да ви развесели или натъжи, но само за кратко. В дългосрочна перспектива той няма отношение нито към депресията, нито към доброто настроение.

Хората отдавна пият, за да вдигнат настроението си. С времето развеселяващото действие на алкохола заинтересувало учените, които единодушно стигнали до обратния извод – той може да вдигне настроението за кратко, но след това задължително води до депресия.

Децата, които проговарят по-рано, по-често стават алкохолици

Колкото по-рано проговори детето ви, толкова по-голяма е вероятността да стане алкохолик, когато порасне. До този извод са стигнали уче...

Постепенно тази гледна точка станала едва ли не общоприета, но в последно време започнала обратната реакция – изследователите все по-често изказват съмнения за еднозначната връзка между депресията и алкохола.

Според Освалдо Алмейда от университета на Западна Австралия всичко, което виждаме в изследванията, посветени на връзката между алкохола и депресията, се върти около едно – спиртните напитки съпътстват отчаянието. Но има ли между тях причинно-следствена връзка? Ние не знаем това, отбелязва специалистът. Човек, който пие много, може още и много да пуши, да се храни зле, да боледува от нещо – и всичко това, да не говорим за десетки други фактори, участва дейно в развитието на депресия.

Алкохолът, според Алмейда, тук няма нищо общо.
Ученият и колегите му се опитали да изяснят има ли връзка между алкохола и депресията, но в труда си те се опират на ясно определени генетични фактори. Известно е, че някои генетични мутации развалят ензимите алкохолдехидрогеназа, отговарящи за преработката на алкохола. Такива хора са по-чувствителни към алкохола и при тях наистина по-често се срещат заболявания, свързани с неговата употреба.

И обратното – ако мутацията засилва действието на фермента, това защитава от болести, имащи отношение към чашката.

Официално: Сух режим в Турция

От вчера вечерта в Турция вече официално влезе закон, който забранява продажбата на алкохолни напитки в магазините от 22:00 часа до 06:...

Ако алкохолът наистина е виновен за депресиите, разсъждават учените, то при хората с мутации в алкохол-преработващите ензими трябва да варира и вероятността от появата на този недъг.
Те се опитали да проследят такава взаимовръзка – в изследвания участвали 3873 души, които били наблюдавани между 3 и 8 години.

В сп. Molecular Psychiatry авторите съобщават, че мутациите, които засилват ензима, изобщо не намаляват вероятността от развитие на депресия. От друга страна, слаба или умерена употреба на алкохол не спасява от нея, което противоречи на скорошно изследване за дълготрайния развеселяващ ефект на виното.

Тоест, правят извод изследователите, сам по себе си алкохолът е много слабо свързан с депресията, а видимата връзка между тях съществува от допълнителни фактори.
Учените не са отчитали тежките случаи на алкохолизъм, но при тях възникват толкова много проблеми със здравето, че не може да не водят до депресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com