Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаша кафе и още 4 начина за ободряване, които всъщност не работят

12 февруари 2024, 07:15 часа

Как да поддържате бодро състояние на тялото и духа през цялата работна седмица, да успеете да изпълните хиляда и една задачи? Малко хора не си задават този въпрос, така че изглежда темата за поддържане на тялото в добра форма никога няма да остарее. Има много съвети и лайфхакове, които ни казват как да се ободрим за 15 минути и да се отървем от желанието за сън, как да се настроим за работния ден и какво помага в борбата с умората. Но, както се оказва, много от съветите са напълно неверни, така че следващия път, когато чуете тези методи, не бива да вярвате сляпо в ефекта им.

"Трябва да намалите времето си за сън през нощта"

Смята се, че постепенното намаляване на часовете сън през нощта води до балансирано ежедневие, бързо събуждане и допълнителна бдителност през деня. Тялото усеща постоянно „движение” и ритъм, което повишава работоспособността и издръжливостта. Има дори така наречената "петчасова практика" - уж само пет часа са достатъчни, за да може човек да спи достатъчно и да функционира успешно в бъдеще. Но изследванията доказват, че липсата на сън се отразява дългосрочно, показвайки, че мозъкът и тялото не могат да свикнат с по-малко сън. Погрешното усещане за бдителност (може би пресилено) ще се промени през седмиците: постоянната липса на сън се отразява на ефективността през деня, вреди на вземането на решения, паметта и концентрацията. Нещо повече, недостатъчният сън може да унищожи здравето ви, включително метаболизма, сърдечно-съдовата система, имунната система, производството на хормони и психичното здраве. Статистиката в областта на съня показва следното: ако погледнете 4 милиона души, само един от тях е податлив на генна мутация, поради която може да спи по-малко от 7-9 часа.

Още: Какви са предимствата на следобедния сън?

"Пийте чаша кафе всяка сутрин"

Не може да се отрече, че за мнозина сутрешното кафе е ритуал, който създава настроение за целия ден напред, дава възможност за събиране на мисли и най-важното - за ободряване след събуждане. Но „петминутната сесия на кафе“ е по-скоро история за емоционалното и психологическо въздействие върху човек, а не за физическо рестартиране.

Експеримент на професор Питър Роджърс доказа, че енергията, която изпитваме след пиене на кафе, е плацебо ефект. Двете групи хора, пиещи кофеинови напитки и друг вид напитки, имат еднакви резултати след няколко седмици. Кофеинът има краткотраен ефект, най-често усещате прилив само през първия половин час. Човешкото тяло вече съдържа хормона на жизнерадостта кортизол, който се секретира от тялото от 6 до 7 сутринта. Да, благодарение на кофеина в състава ви може да изпитате по-малко умора, но не забравяйте, че тялото на всеки човек реагира различно на компонентите на напитката, така че е невъзможно да се направи заключение за ефектите на кафето със сто процента точност.

Още: 10 признака на липса на сън или защо не можете да спите достатъчно през уикенда

"15-минутна дрямка ще ви ободри, ако заспивате по време на път"

Почти всеки шофьор поне веднъж се е сблъсквал с непреодолимо желание да заспи по време на пътуване, особено когато става въпрос за дълги разстояния. Не само, че сънливостта по време на шофиране е много опасна, но и човешкото тяло е подложено на огромен стрес. Един от най-често срещаните лайфхакове е да се ободрите, като спрете за 15 минути и подремнете за кратко. За съжаление 15-минутната дрямка може да има положителен ефект у дома, но не и на път. Този кратък период от време може да е достатъчен за възстановяване на силите, но едва ли ще продължи напред. Минималният брой минути в такива ситуации е 30, а още по-добре за положително физическо състояние е здравият и здравословен сън в навечерието на пътуването. Силната музика и отвореният прозорец, за съжаление, също са само мит за това как можете да се разбудите, докато шофирате.

"Хайде голям обяд"

Съществува мит, че обилният обяд ще ви помогне да се ободрите по време на работа, да откъснете ума си от мислите за сън и да ви даде енергия за остатъка от деня. Но всъщност голямото хранене работи по различен начин: процесът на храносмилане е много важен, така че органите, които участват в него, се снабдяват с повече кръв, отколкото например мозъкът за същия период от време. Ето защо обилният обяд няма да ви ободри, а напротив, може да ви потопи в релаксиращо състояние поради изобилието от храна.

Следвайте правилото за малки здравословни закуски, които поддържат вас и тялото ви в добра форма.

Още: Внимавайте с дългото спане през уикенда

"Или хапнете бонбон"

Връщайки се към темата за леките закуски, струва си да си припомним, че блокче шоколад и бутилка сода или енергийна напитка са мит за енергия и нищо повече. За да се предпазите от сънливост, не прибягвайте до закуски, които съдържат повече захар от допустимата граница. Храните с висок гликемичен индекс водят до по-голямо освобождаване на енергия, тъй като захарта увеличава освобождаването на енергия. Но такова вдъхновяващо чувство, за съжаление, няма да продължи дълго; след като захарта се преработи успешно, чувството на умора и сънливост ще дойде с двойна сила и ще доведе до още по-голям физически и емоционален упадък. Освен това, поради високите нива на кръвната захар, концентрацията се разсейва и мисловните процеси се забавят.

Основният и най-полезен начин за ободряване е да пиете чаша вода на всеки час. Поради недостатъчното количество вода в тялото, кръвта може да се сгъсти, което води до намаляване на кръвното налягане и пулса.

Източник: MarieClaire

Още: Какво се случва с тялото ни, ако пием кафе вечер?

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес