Внимавайте с дългото спане през уикенда

10226
Внимавайте с дългото спане през уикенда
Снимка: Thinkstock

Ранното ставане през работните дни и наваксването на пропуснатото през уикенда може да е свързано с увеличен риск от развитието на диабет, затлъстяване и болести на сърцето и съдовете, твърдят медици в статия, публикувана в Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism.

"Нашата работа стана първото изследване, в което успяхме да установим, че дори здравите възрастни хора, живеещи почти по нормално разписание на деня, изпитват сериозни метаболитни нарушения, свързани с разстройството на биоритмите. Тези проблеми могат да доведат до затлъстяване, диабет и болести на сърцето", казва Патриция Вонг от университета на Питсбърг (САЩ).

Вижте до какво води спането на една страна

Американски специалисти от университета Стоуни Брук след дълги изследвания са открили най-добрата поза за сън. Учените са установили, ч...

Вонг и колегите ѝ стигнали до този извод, като наблюдавали здравето на около петдесет мъже и жени на възраст от 30 до 55 години, участващи в проект по наблюдение на здравето и поведението на възрастни и работещи хора (AHABP). Всички участници в тази програма за мониторинг носели специални гривни в продължение на няколко седмици, които измервали колко се движат и следили разписанието им 24 часа в денонощието.

Данните от гривните показали, че повечето американци – 85% - доста повече спят през уикенда, отколкото през работните дни, и лягат да спят по-късно. С други думи, това означава, че отспиването през уикенда компенсира загубата на сън през работните дни.

Хората, сред които тази закономерност била най-очевидна, имали значително повече проблеми със здравето, отколкото другите участници в експеримента – в тяхната кръв било повишено нивото на холестерин, те по-зле реагирали на инсулин и имали значително повече излишно тегло. Всичко това говори, че те са най-предразположени към развитието на диабет и проблеми със здравето на сърцето и съдовете.

"Ако следващите наблюдения потвърдят това, което наблюдавахме, то тогава вероятно ще се наложи да помислим как съвременното общество и налаганата му необходимост да работи и бодърства в определени часове на деня влияе върху нашето здраве и сън.

Спането до късно е полезно

Голямо изследване на американски работници и съня им стигна до извода, че ако работният ден започва по-късно, ще се подобри здравословн...

Възможно е социалните и медицинските служби да трябва да започнат да консултират работниците за важността от режима на сън и да ги уведомяват за проблемите, до които води такова разписание на седмицата", заключава Вонг, цитирана от РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com