Какви са предимствата на следобедния сън?

8615
Какви са предимствата на следобедния сън?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Следобедната дрямка, известна като сиеста, е културна традиция в различни общества от векове. Въпреки че в някои култури те могат да се възприемат като лукс или признак на мързел, все повече изследвания потвърждават многобройните ползи от следобедния сън. Кратката дрямка в следобедните часове може да допринесе за подобряване на когнитивните функции, подобряване на настроението, повишаване на бдителността и цялостното благополучие.

Едно от основните предимства на следобедната дрямка е нейното положително въздействие върху когнитивната дейност. Проучванията показват, че кратката дрямка може значително да подобри паметта, ученето и уменията за решаване на проблеми. Дрямката дава възможност на мозъка да консолидира и организира информацията, което води до по-добро запаметяване и припомняне. Този когнитивен тласък е особено полезен за хората, ангажирани със задачи, които изискват продължително внимание и острота на ума.

5 причини да си дремвате всеки ден

В допълнение към когнитивните ползи, следобедната дрямка може да окаже сериозно въздействие върху настроението и емоционалното благополучие. Умората и недостигът на сън са известни фактори, които допринасят за раздразнителност и негативни емоции. Кратката дрямка може да помогне за облекчаване на тези чувства, като намали стреса и насърчи релаксацията. Подобреното настроение в резултат на следобедната дрямка може да подобри междуличностните отношения и да допринесе за по-позитивна работна или домашна среда.

Освен това следобедната дрямка може да бъде мощно средство за поддържане на оптимална бдителност и работоспособност през целия ден. Спадът на енергията след обяд, често наричан "следобедна криза", е често срещано явление. Добре планираната дрямка може да противодейства на този естествен спад в бдителността, като осигурява бърз прилив на енергия и възстановява когнитивните функции. Това е особено ценно за хората с натоварен график или за работещите в професии, които изискват продължително съсредоточаване и внимание.

Ползите от следобедния сън се простират отвъд когнитивното и емоционалното благополучие и обхващат физическото здраве. Проучванията показват, че редовната дрямка може да допринесе за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това кратките дрямки се свързват с подобряване на имунната функция, което помага на организма да се защити от болести и инфекции.

Лекар: Следобедната дрямка за хората над 60 г. е задължителна

Важно е да се отбележи, че продължителността и времето на следобедните дрямки играят решаваща роля за увеличаване на ползите от тях. Препоръчват се кратки дрямки от около 20-30 минути, за да се избегне навлизането в дълбоките фази на съня и изпитването на инерция на съня, което може да доведе до сънливост при събуждане.

Приемането на практиката на следобедната дрямка може да доведе до безброй ползи както за психическото, така и за физическото благополучие. Кратката следобедна дрямка може да бъде ценна инвестиция в цялостното здраве и продуктивност - от подобряване на когнитивните функции и настроението до повишена бдителност и потенциални ползи за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Защо не е препоръчително да ядете извара за вечеря?

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com