"Драсни-пални клечица", "Притурко" и "Самосвет" - кой българин ги измисля?

2249
"Драсни-пални клечица", "Притурко" и "Самосвет" - кой българин ги измисля?
Снимка: Pixabay

"Драсни-пални клечица" е израз познат на мнозина българи - той е създаден от конкретно лице, което се стреми да замени чуждата дума с нова, изцяло българска за кибрит. Разберете повече по темата - каква е мотивацията зад действията на този забележителен българин и кой точно е той?

Кой измисля българската дума за кибрит

Отговорът на този въпрос е Иван Богоров, който издава първият български вестник. Биографията му е изключително интересна и ще се опитаме да я представим. Иван Богоров е роден през 1820 година в едно от най-заможните семейства в Карлово. Майка му е сестра на търговеца Иван Гешов, бащата на известния ни бъдещ политик Иван Евстатиев Гешов. Поради богатството на семейството си, той е изпратен да учи в най-доброто гръцко училище в Цариград, наричано Велика Народна школа. В същото училище са учили още Георги Раковски, Алеко Богориди и Сава Доброплодни. След успешното завършване там, Иван продължава образованието си в Одеса, като по-късно учи химия в Лайпциг и медицина в Париж. Благодарение на доброто си образование и богатото семейство, той има възможността да пътува из цяла Европа. Преди да се установи в Цариград, преподава в училища из цяла България и има възможност да обикаля големите български градове. Неговата дейност като учител е най-значима в Стара Загора, където води борба срещу гръцкия учител в училището, който прави разделение между учениците според произхода им - български или гръцки. Това го подтиква да издаде първата граматика на български език. По-късно създава първият български вестник - "Български орел" и първото списание - "Любословие". Когато се установява в Цариград, започва издаването на "Цариградски вестник", който става един от най-големите български вестници за съответното време.

Какви са възгледите на Иван Богоров

Иван Богоров е известен като един от най-големите защитници на българския език. Той се противопоставя на нашествието на много ненужни чужди думи, основно гръцки, които започват да проникват в българския език през 19 век. Затова той предлага алтернатива, измисляйки български заместители за чуждите заемки. Иван Богоров настоява, че не е необходимо те да бъдат използвани, а порсто може са бъдат създадени нови български думи.

Най-известните думи създадени от Богоров

  • Драсни-пални клечица - Иван Богоров се стреми да замести чуждата дума "кибрит" с българска алтернатива. Не само предлага няколко варианта като "паличе" и "палерка", но и предлага използването на думата "огниво" като алтернатива.
  • предимство
  • обноски
  • кланица
  • разноски
  • вестник
  • подплата
  • отговорник

Някои от измислените думи от Иван Богоров са били вземани на подбив от неговите съвременници, тъй като на моменти е прекалявал. Ето и най-интересните измисилени от него думи, които не се налагат:

  • Редилник вместо правилник
  • Бивалица вместо история
  • Прочетник вместо читател
  • Самосвет вместо фотография
  • Притурко вместо прилагателно
  • Презръчница вместо заведение
  • Книжатник вместо секретар

Какво казва Иван Вазов за Иван Богоров 

В края на статията, бих желал да завърша с думите на патриарха на българската литература за този бележит българин. През 1919 година той казва, че още преди Освобождението сме имали нужда от Иван Богоров, а в началото на 20 век ще имаме нужда поне от 100 Богоровци. Вазов изразява загрижеността си за нарастващото вливане на ненужни чужди думи в българския език. Дори заемките - думи без български еквивалент - могат да бъдат заменени с новосъздадени български термини. Ако трябва да цитираме Вазов днес, колко Богоровци ни трябват, като българският език се загубва сред използването на напълно ненужни чужди думи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com