Ето кое брашно е най-полезно за вашето здраве

13699
Ето кое брашно е най-полезно за вашето здраве
Снимка: iStock/Guliver

Пшеница, ръж, ориз, кокос - кое брашно е най-полезно за вашето здраве?

Пшенично брашно

Калорично съдържание - 342 kcal, протеини - 9,8 g, мазнини - 1,2 g; въглехидрати - 74,9 гр. Изчислено за 100гр.

Пшеничното брашно в нашите географски ширини е най-често срещаното и съответно най-популярното. Съществува погрешно схващане, че това брашно е едва ли не враг на тялото и особено на фигурата. Въпреки че лошата репутация на пшеничното брашно е силно преувеличена, има някои клопки, които трябва да знаете.

Полза

В зависимост от сорта, пшеничното брашно съдържа различни количества протеини, мазнини, въглехидрати и други вещества. По-добре е да обърнете внимание на пълнозърнестите храни, тъй като съдържат витамин В, който е отговорен за дейността на нервната система и укрепва здравето на косата и ноктите. А също - полезни минерали: калций, магнезий, калий и желязо.

Вреда

Пшеничното брашно обаче има и вредни свойства. Първо, той съдържа глутен, така че ако имате непоносимост към него, трябва да помислите за аналози без глутен.

Второ, пшеничното брашно от най-висок и първи клас е най-висококалорично. Това е важно да се има предвид, за да не натрупате наднормено тегло. Хората със затлъстяване или диабет трябва да избягват пшеничното брашно.

Ръжено брашно

Калорично съдържание - 349 kcal, протеини - 11 g, мазнини - 1,5 g; въглехидрати - 75 гр. Изчислено за 100гр.

Една алтернатива на пшеничното брашно е ръженото брашно. Не е толкова популярно, но много по-полезен. Ръженото брашно е подходящо за тези, които са на диета и спортисти.

Полза

Както при пшеничното брашно, трябва да обърнете внимание на пълнозърнестите. Основното предимство на ръженото брашно е наличието на лизин, аминокиселина, от която спортистите се нуждаят при големи натоварвания. Ръженото брашно увеличава консумацията на енергия и намалява телесните мазнини благодарение на лизина.

Вреда

Все още има някои недостатъци на ръженото брашно. Ако имате хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, не трябва да злоупотребявате с него. В противен случай проблемите може да се влошат.

Полезно ли е бадемовото брашно? Отговорът ще ви изненада!

Оризово брашно

Калорично съдържание - 366 kcal, протеини - 6 g, мазнини - 1,4 g; въглехидрати - 77,7 гр. Изчислено за 100гр.

Оризовото брашно е друг заместител на пшеничното брашно. Особено за тези, които спазват безглутенова диета, тъй като не съдържа глутен.

Полза

Основният компонент на оризовото брашно е кафявият ориз, който съдържа фибри и витамин В7. Следователно подобрява метаболизма и храносмилането.

Вреда

Този вид брашно забавя работата на червата, което може да доведе до запек. Затова хората със стомашно-чревни проблеми трябва да бъдат по-внимателни с оризовото брашно.

Брашно от елда

Калорично съдържание - 353 kcal, протеини - 13,6 g, мазнини - 1,2 g; въглехидрати - 71,9 гр. Изчислено за 100гр.

Може би най-диетичното брашно в селекцията. Има ярък аромат, ястията от брашно от елда се получават с лека горчивина.

Полза

Брашното от елда съдържа много полезни вещества. По-специално, той съдържа рутин - компонент, който влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система.

Укрепва и прочиства червата. Благодарение на голямото съдържание на калций в състава, брашното от елда укрепва костната и хрущялната тъкан.

Вреда

Хората с раздразнени черва трябва да внимават с този вид брашно. Поради високото съдържание на фибри проблемите със стомашно-чревния тракт могат да се влошат.

Може ли брашното да се развали и как да го съхраним?

Кокосово брашно

Калорично съдържание - 400 kcal, протеини - 20 g, мазнини - 11 g; въглехидрати - 54 гр. Изчислено за 100гр.

Това брашно идеално ще се впише в диетата на тези, които отслабват и вегетарианците, тъй като съдържа малко количество въглехидрати. Съответно има нисък гликемичен индекс и е подходящ за хора с диабет.

Полза

Кокосовото брашно съдържа много минерали (магнезий, цинк, желязо и др.) и витамини от групи B, E, K, които са необходими за здрава кожа, коса и нокти.

Кокосовото брашно понижава холестерола, премахва токсините, подобрява работата на стомаха и щитовидната жлеза. Освен това кокосовото брашно не съдържа глутен.

Вреда

Това брашно има наистина добър състав, но все пак трябва да знаете мярката и да не злоупотребявате с него. Това важи особено за тези, които често страдат от диария, повишено отделяне на газове и имат хронични заболявания на червата.

Всяко брашно ще бъде по-здравословно, ако използвате пълнозърнесто. Но ръженото е най-доброто. Неговото безспорно предимство е лизинът, който се използва от спортисти по време на тренировка. Ръженото брашно също съдържа 30% повече желязо и 50% повече калий и магнезий от пшеничното брашно. Освен това то е един от най-разпространените видове брашна след пшеничното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...