Хормонът на семейното щастие действа на околните като марихуана

14413
Хормонът на семейното щастие действа на околните като марихуана
Снимка: Thinkstock/Guliver

Окситоцинът – хормонът на семейното щастие, ни кара да усещаме удоволствие при общуване с приятели и други хора благодарение на това, че той действа на мозъка приблизително по същия начин, както и марихуаната. Това твърдят неврофизиолози в статия, публикувана в сп. PNAS.

"Нашето откритие разкрива невероятна възможност за лечение на аутизъм – лекарства, които блокират разпадането на вътрешния аналог на марихуаната, които сега преминават клинични изпитания за лечение на тревожни неврози, могат да помогнат на аутистите повече да общуват с околните и да се интегрират в обществото", казва Даниел Пиомели от Технологичния институт на Италия в Генуа.

Доказано: Щастието зависи от парите!

Националното статистическо управление на Великобритания е публикувало изследване, доказващо, че щастието и парите се намират в пряка за...

Пиомели и колегите му разкрили необичайния характер на действие на окситоцина върху всекидневния живот на човека, изучавайки функциите на друго вещество – анандамид, така наречения хормон на блаженството, вътрешен аналог на главното вещество на марихуаната – тетрахидроканабинол, който постоянно се синтезира от мозъчните клетки в неголямо количество.

По време на тези опити авторите си спомнили за едно от главните свойства на марихуаната – повишената общителност и доброжелателност към околните след пушенето на "трева". Те проверили дали анандамид действа по подобен начин, наблюдавайки поведението и съдържанието на този хормон в мозъка и кръвта на гризачи, живеещи в изолация или в компанията на други мишки.

Тези експерименти показали, че анандамид действително се появява в мозъка в сравнително големи количества, когато мишките общуват помежду си. Неголеми концентрации на "хормона на блаженството" се наблюдавали в т.нар. прилежащо ядро – специална част от центъра за удоволствия, която се асоциира с друг хормон – окситоцин. Подобно откритие навело учените на мисълта, че двете вещества може да са свързани.

Те проверили тази хипотеза, стимулирайки нервните клетки в мозъка на гризачи, които произвеждат молекули окситоцин. Както подозирали учените, подобна крачка накарала прилежащото ядро да произвежда анандамид, което потвърдило идеята им, че окситоцинът кара нашия мозък да "укрепва" социалните контакти с помощта на удоволствието, предизвикано от анандамида.

Каква е тайната на щастието на самотните хора

Психолози от университета на Окланд в Нова Зеландия са разкрили тайната на щастието и благополучието на самотните хора. Резултатите от ...

Интересно е, че блокирането на разпада на молекулите на "хормона на блаженството" довело до това, че общуването станало по-приятно и запомнящо се, което се изразявало в голяма привързаност на мишките помежду си.

Този факт, както смятат учените, може да се използва за лечение на аутизъм и други разстройства, свързани със самоизолацията на човека от обществото, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com