Храните, които хем са нискокалорични, хем потискат апетита

2141
Храните, които хем са нискокалорични, хем потискат апетита
Снимка: Ernesto Rodriguez / Pixabay

В днешно време и с наближаването на летния сезон все повече хора ще обърнат внимание на фигурите си и ще решат, че искат да се отърват от натрупаните през зимата излишни мазнини. За много от тях обаче това е нелека задача. Калорийният дефицит се е доказал като един от най-ефикасните методи за сваляне на килограми, но ограничаването на порциите и следенето на калориите е голямо предизвикателство. 

Гладът и неудовлетвореността от храната могат да предизвикат негативни емоции и да понижат концентрацията и работоспособността ни. Как обаче да избегнем този неприятен момент? Има някои храни, които са нискокалорични, а освен това и имат свойството да потискат апетита ни. Те са богати на важни за организма ни вещества – протеини, фибри, въглехидрати и полезни мазнини. А ето и няколко примера за такива храни от нас:

Чери домати

Те са мънички и можем да ги вземем буквално навсякъде с нас, за да си хапнем няколко, когато огладнеем. Богати са на флавоноиди и антиоксиданти и убиват глада за кратко, докато дойде ред за вечеря например. 

Пуканки

Любими на много, а и здравословни! Те са нискокалорични, пълнозърнести и засищащи. Обаче има едно но – ако сте на диета и не искате допълнително калории, хапвайте такива без масло.

Колко калории има в салатата от краставици и защо е полезна?

Много хора обичат леките зеленчукови салати. Те се използват като предястие или служат за гарнитури към основните ястия. Зеленчуците по...

Моцарела

Нискомаслената моцарела е вид сирене, което съдържа калций и протеини, но е с по-малко мазнини в състава. Затова е чудесен вариант за междинно хранене, ако изпитате силен глад. Така ще сте спокойни, че не сте нарушили диетата си.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа малък брой калории, а нискомасленото е още по-добра алтернатива. То може да се хапва както редом със закуската и основните хранения, така и самостоятелно като междинно хранене или може да хапнете няколко лъжици, когато рязко изпитате глад. Киселото мляко е богато на пробиотици и протеини.

Извара

От колко калории се нуждаем дневно?

Основното предназначение на храната е да осигури енергия за организма. От това зависят здравословното състояние на човека, неговият вън...

Изварата присъства в менюто на почти всеки спортист, тъй като от всички видове сирена и кашкавал, тя съдържа най-малко наситени мазнини и калории. Чудесен вариант за всяка диета е, като не натоварва калорийния прием. Богата е на протеини и полезни вещества.

Варени яйца

Яйцата са богати на протеини, мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Отново присъстват в менюто на всеки спортист, тъй като са много засищащи и могат да притъпят глада ви за часове напред, без да се притеснявате, че фигурата ви ще бъде развалена.

Овесени ядки

Овесените ядки са сред най-известните закуски, когато сме на режим или диета. Те съдържат въглехидрати, които ни снабдяват с енергия за деня, фибри, протеини, минерали и витамини. Не са особено нискокалорични, затова е добре да се консумират сутрин и в ограничено количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com